Pentru a ne asigura că masca ne protejează corespunzător împotriva noului coronavirus, trebuie să fim atenți la câteva detalii. Care sunt acestea.
În contextul pandemiei de coronavirus, este recomandat ca fiecare dintre noi să purtăm mască în spațiile închise, iar după 15 mai acest lucru va deveni chiar obligatoriu. Dar există diferite tipuri de măști și ar trebui să fim atenți și la felul în care le utilizăm, pentru a ne proteja cum trebuie de virusuri.
Masca chirurgicală are formă rectangulară, este de unică folosință și e formată din trei straturi. Stratul exterior blochează apa, sângele și alte lichide corporale. Al doilea strat filtrează anumiți patogeni. Iar statul interior absoarbe umezeala de la aerul inhalat. Cu toate astea, marginile acesteia nu sunt foarte strânse în dreptul nasului și gurii și nu protejează perfect împotriva particulelor din aer transmise prin strănut sau tușit.
Organizația Mondială a Sănătății spune că trebuie să purtăm mască chirurgicală doar în cazul în care avem febră, tușim sau prezentăm alte simptome respiratorii, dar și dacă îngrijim o persoană care suferă de o afecțiune pulmonară. Specialiștii recomandă să evităm folosirea acestora, pentru că există o lipsă de măști chirugicale în sistemul medical. Măștile de protecție N95, în schimb, asigură protecție și împotriva particulelor mai mici.
Cum trebuie să îți pui masca:
– Înainte de a-ți pune masca pe față, spală-te pe mâini cu săpun și apă caldă cel puțin 20 de secunde, sau dezinfectează-ți mâinile.
– Verifică eventuale defecte ale măștii.
– Poziționează spre exterior partea colorată a măștii.
– Dacă masca este prevăzută cu bucle, aceasta trebuie ținută de ambele, în timp ce le prinzi de urechi, una pe rând.
– Trage baza măștii deasupra gurii și nasului.
– Asigură-te că masca stă fix.
– Dacă masca se murdărește, înlocuiește-o.
Ce nu trebuie să faci odată ce ți-ai pus masca?
În primul rând, nu trebuie să o atingi, pentru că ar putea conține patogeni și nu o atârna de o singură ureche. Nu o ține atârnată în jurul gâtului și în niciun caz, nu o reutiliza. Înainte să o scoți, spală-te pe mâini sau folosește dezinfectant și evită să atingi masca. Ține-o de brațe atunci când o scoți și, după, spală-te din nou pe mâini.
Dacă suferi de o boală respiratorie, cel mai indicat este însă să eviți contactul cu oamenii, ceea ce se aplică și dacă vrei să eviți contractarea noului coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății are câteva reguli de bază pentru a reduce riscul de infectare, printre care igiena mâinilor, folosirea unui dezinfectant cu peste 60% alcool, evitarea atingerii feței, distanțarea socială, evitarea spațiilor publice pentru o perioadă. Dar sperăm că știai asta deja.
Foto: Arhiva Revistei ELLE