Majoritatea bem prea multa cafea sau exageram in ceea ce priveste cantitatea de zahar, dar putem remedia aceste lucruri. Nu este nevoie sa renunti la cafea, cat timp ai in vedere urmatoarele lucruri:
1. Nu bea cafea dupa-amiaza.
Daca nu vrei sa iti petreci toata noaptea lucrand, ceea ce oricum nu este o idee stralucita, incearca sa nu bei cafea dupa pranz. Acest lucru te va ajuta sa ai un program de odihna adecvat si un somn odihnitor, dupa care te vei trezi revitalizata. Trebuie sa fii constienta de faptul ca, desi iti ofera energia necesara pe durata zilei, cafeaua este una dintre cele mai frecvente cauze a noptilor albe.
2. Bea cafea numai dupa masa.
Evita sa bei cafea pe stomacul gol si incepe-ti ziua cu un mic dejun sanatos, urmat de o ceasca de cafea. Daca iti incepi ziua cu nimic altceva in afara de cafea, acest lucru poate cauza o scadere drastica a nivelului de zahar din sange si un apetit exacerbat. Pentru a evita aceste lucruri, bucura-te de o prima masa copioasa.
3. Nu folosi indulcitori artificiali
Ai mai auzit asta, cu siguranta, dar preferam sa o repetam! Este cea mai mare greseala a multor bautori de cafea. Daca preferi sa bei cafeaua mai dulce, opteaza pentru indulcitori cum ar fi mierea, siropul de agave sau cel de stevie.
4. Alege cafeaua organica
Cea mai buna modalitate de a transforma consumul de cafea in ceva benefic pentru sanatatea ta este sa optezi pentru cafeaua organica. Acest tip de cafea este lipsit de pesticide si este bogat in nutrienti, pastrandu-si de asemenea si proprietatile antioxidante. Si din moment ce tot faci aceasta tranzitie, incearca sa stai cat mai departe de cafeaua aromata, care contine arome artificiale.
5. Limiteaza-te la cantitatea pe care o poti consuma
Am auzit cu totii de acele persoane care au devenit dependente de cafea (pot garanta veridicitatea acestui lucru, din moment ce sunt una dintre persoanele in cauza). Aceste persoane beau peste 5 cesti de cafea zilnic, iar acest lucru nu poate fi catalogat in mod clar ca un consum sanatos de cafea. Daca faci parte ca si mine din categoria dependentilor de cafea, haide sa incercam sa reducem cantitatea de cafea treptat, pana la o ceasca pe zi. O solutie ar fi sa bem mai multa apa. Putem sa facem asta!
6. Creste valoarea nutritiva a cafelei adaugand mirodenii
In acest mod te vei bucura, de asemenea, si de o aroma aparte, fara a fi nevoita sa recurgi la arome artificiale. Incearca, de exemplu, sa adaugi putina scortisoara pentru a stabiliza nivelul zaharului din sange si pentru o doza de vitamina K, sau pudra de cacao pentru un aport de fibre, zinc si proteine.
7. Uita de lapte si de frisca
Sunt vinovata si de acest lucru. Laptele si frisca fac cafeaua delicioasa, dar dubleaza numarul de calorii, de asemenea. Daca nu poti renunta in totalitate (eu stiu ca nu pot!), incearca macar sa foosesti lapte degresat sau cu un continut scazut de grasime. Te vei obisnui cu diferenta de gust in cele din urma…
Text: Oana Iosif
Foto: prepares espresso in coffee shop from Shutterstock