Cum să te menții în formă după 40 de ani

După 40 de ani, corpul tău trece printr-o serie de modificări, atât la nivel mintal, cât şi fizic. Una dintre cele mai des întâlnite schimbări este cea legată de luarea în greutate, fie din cauza metabolismului mai lent, fie a schimbărilor hormonale. Însă, cu mici modificari ale dietei şi cu câteva trucuri alimentare, poţi arăta la fel de bine ca la 20 de ani!

Înaintarea în vârstă vine la pachet cu o mulțime de lucruri pozitive: te cunoști mai bine, știi ce vrei și ce nu, ești mai înțeleaptă, mai atentă la lucrurile care contează cu adevărat în viață. Însă, dincolo de partea spirituală, vârsta vine la pachet și cu aspecte mai puțin plăcute: riscul de a suferi de diverse afecțiuni crește, schimbările hormonale sunt tot mai greu de controlat, iar metabolismul devine din ce în ce mai lent.


După 40 de ani, corpul tău suferă schimbări continue, vei observa că numărul kilogramelor e tot mai greu de ținut în frâu. Te îngrași mult mai repede și reușești să slăbești mai greu. Asta se datorează metabolismului care devine mai lent odată cu trecerea timpului. De asemenea, în perioada menopauzei, nivelul estrogenului scade, ceea ce poate afecta sensibilitatea la insulină. Asta face ca organismul tău să controleze tot mai greu cantitatea de zahăr din sânge. Deci, dacă simți nevoia unor gustări nesănătoase, bogate în zahăr mai acut ca înainte, aceasta este explicația.


Cu toate acestea, nu e imposibil să reușești să îți menții greutatea odată ce ai trecut de 40 de ani. Trebuie doar să acorzi mai multă atenției dietei tale, să dezvolți obiceuri alimentare sănătoase și să încerci să nu faci o obsesie din această luptă împotriva kilogramelor. Îmbătrânirea este un proces normal, pe care nu îl putem opri oricât de tare ne-am dori. Așa că, tot ce ne rămâne e să avem grijă de noi, pentru a ne putea bucura cum se cuvine de această etapă.


Scrie o listă cu motivele pentru care vrei să slăbești

Pierderea în greutate nu este numai despre sport și o dietă echilibrată. Totul pornește de la starea ta mintală, ea fiind cea care dictează traiectoria lucrurilor. Așa că scrie pe o foaie de ce vrei să slăbești: nu te mai simți bine în pielea ta, nu îți place ce vezi în oglindă, ți-ai pierdut încrederea în tine sau sănătatea îți este pusă în pericol. Oricare ar fi motivul, trebuie să fii sinceră cu tine și să îți dai seama dacă punctele de pe listă sunt suficient de importante pentru tine încât să fie motorul schimbării.


Schimbă-ți dieta

Dieta și sportul merg mână în mână atunci când vrei să scapi de câteva kilograme în plus. Însă trebuie să conștientizezi că, indiferent de câte ore vei petrece la sală, dacă ajungi acasă și te răsplătești cu o porție de paste și o ciocolată întreagă pentru efortul depus, nu vei observa îmbunătățiri prea curând. Așa că, începe prin a-ți regândi planul alimentar.

În primul rând, trebuie să reduci cât mai mult mâncarea procesată și carbohidrații rafinați, pentru a menține nivelul optim al zahărului din sânge. De asemenea, adaugă mai multe proteine în meniul zilnic. Îți vor da senzația de sațietate și te vor ține departe de gustările nesănătoase. Nu e o noutate, însă legume sunt un must-have în farfuria ta. Sunt bogate în fibre, apă, antioxidanți și au un aport caloric redus.


Controlează mărimea portiei

Uneori, oricât de echilibrat și sănătos ai mânca, nu observi nicio diferență când te urci pe cântar. Asta fiindcă porțiile sunt mult prea mari. Chiar dacă ai impresia că ai mâncat doar brocoli și piept de pui la grătar, dacă porțiile erau duble, atunci nu se vor întâmpla minuni. Dacă în mod normal obișnuiești să consumi undeva la 2000 de calorii, pentru a slăbi, trebuie să reduci acest număr la 1500.  O farfurie echilibrată arată în felul următor: ¼ proteine, ½ legume și ¼ carbohidrați.


Nu sări peste mese

Dacă faci asta pentru a te pedepsi sau a te restricționa, nu numai că probabil următoarea masă va fi mult mai bogată, fiindcă vei simți nevoia să compensezi lipsa hranei, dar corpul tău va depozita caloriile, în loc să le ardă, ceea nu te va ajuta să scapi de kilogramele în plus. Nutriționiștii recomandă  postul  intermitent, un mod de hrănire, care alternează perioadele de post (16 ore) cu cele în care poți mânca (8 ore). Poți alege la ce oră ai prima masă, însă trebuie să te asiguri că după opt ore de la primul fel, nu vei mai consuma nimic altceva în afară de apă sau ceai. Studiile arată că această metodă nu numai că te ajută să scazi în greutate, dar este și o metodă perfectă pentru a ține diabetul sub control.


Dă-ți voie să te răsfeți din când în când

Dacă la 20 de ani puteai mânca un burger și o felie de tort la două zile fără să te îngrași nici măcar un gram, după 40 de ani, lucrurile încep să stea diferit. Însă asta nu înseamnă că nu îți poți satisface micile plăceri culinare din când în când sau că trebuie să le excluzi definitiv din dieta ta. Înainte să devorezi punga de chipsuri de pe birou, gândește-te de ce vrei să faci asta. Fiindcă te plictisești, ești tristă sau stresată?


Dacă însă într-adevăr este vorba doar de o poftă culinară, atunci acordă-ți acest răsfăț. Nu e nimic greșit ca, din când în când, să te bucuri de o porție de paste sau de niște ciocolată. Din contră, astfel corpul tău nu va simți că îl pedepsești și nu vei mai simți nevoia de a consuma des alimente interzise.

Citește și:
4 moduri prin care să îți stimulezi metabolismul

Foto: Instagram.com/katehudson

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet