Cu totii avem niste “vicii” de care am incercat toata viata sa scapam: bautul cafelelor foarte dulci dimineata, vizionarea serialelor in timpul noptii pana cand ceasul incepe sa arate orele diminetii, utilizarea telefonului inainte de culcare si bineinteles, tigarile. Toate acestea iti distrug incetul cu incetul sanatatea.
Anul acesta e timpul pentru o schimbare. Iata cateva moduri prin care poti scapa de aceste obiceiuri proaste!
De ce nu poti scapa de el: Conform unui studiu Harvard, suntem legati de telefoanele noastre, deoarece ele ne activeaza dopamina in creier. Vestea proasta este ca lumina albastra emisa de aceste device-uri stimuleaza creierul sa fie activ si sa reziste somnului, iar in comparatie cu televizorul, tinem aceste telefoane aproape de fata, facandu-le si mai daunatoare.
Obiectiv: Inchide-ti tableta si telefonul cu 2 ore inainte de culcare. (Stim ca este greu, mai ales daca esti obisnuita sa te faci comoda cu telefonul printre perne).
Cum sa renunti la acest obicei:
Creeaza o alarma: Este una sa spui ca nu vei verifica Instagramul dupa ora 9 seara, insa sa-ti amintesti sa nu o faci este cu totul altceva. Pune-ti o alarma pe telefon sau calculator care sa te atentioneze ca este timpul sa te opresti.
Evita tentatia: Activeaza functia de Nu deranjati' pe telefon, care face apelurile primite si notificarile sa treaca in modul silentios. (Daca vrei sa fii disponibila pentru cineva anume, poti programa telefonul sa permita apeluri de la persoana respectiva)
Tine-l la distanta: Daca ai telefonul chiar langa pat, vei fi mult mai influentata sa il verifici inca o data inainte sa te culci – sau chiar in timpul noptii. Pune-ti telefonul in cealalta parte a camerei pentru a evita acest lucru.
De ce nu poti renunta la el: Iei prima gura de drog', spune Brooke Alpert, autoarea lui The Sugar Detox'. Chiar si un simplu vanilla latte contine 14 grame, sau aproape 4 lingurite de zahar adaugat – mai mult de jumatate din doza pe care ar trebui sa o consumi zilnic. Medicii recomanda femeilor sa nu consume mai mult de 24 de grame de zahar adaugat pe zi.
Zaharul lichid (din bauturi) este absorbit in circulatia sangelui foarte repede – mai ales cand acesta este primul lucru pe care-l faci dimineata – sangele din corp te va face sa iti doresti si mai mult zahar. Acest lucru te seteaza in a face alegeri proaste in privinta mancarurilor din restul zilei.
Obiectiv: Sa te opresti din a mai bea cafeaua cu zahar.
Cum sa renunti la acest obicei:
Redu din zahar: Dac,a de obicei, comanzi o cafea deja indulcita sau aromata, alege varianta simpla, fara zahar. Apoi pune-ti singura zaharul, asa vei realiza cat zahar contine cafeaua pe care o bei de fapt si vei renunta la a mai pune atat de mult.
Varianta rece: A scoate zaharul complet din ecuatie este o tactica mult mai eficienta decat sa-l reduci incetul cu incetul. Poate fi foarte greu la inceput, dar te vei adapta repede. Comanda-ti cafeaua tare cu lapte, jumi juma, sau frisca (da, grasimea este buna – este gustoasa si satioasa) si presara chiar tu niste scortisoara. Sau poti cere sa iti amestece niste cafea cu lapte si gheata pentru un frappe sanatos.
De ce nu poti renunta: Esti asa prinsa in treburile din timpul zilei incat, atunci cand in sfarsit ai sansa sa te relaxezi, este deja ora de culcare. Oamenii isi fura din timpul somnului pentru a avea un moment de relaxare', spune James Findley, director clinic al programului de medicina a somnului la Universitatea din Pennsylvania.
Obiectiv: Incepe sa te uiti la televizor cu o ora inaintea orei de culcare si pune-ti o limita la cat de mult vizionezi.
Cum renunti la acest obicei:
Muta televizorul in afara dormitorului: Televizor in camera in care dormi? Scapa de el. Asa nu vei avea alta ocupatie in afara de somn.
De ce nu poti renunta la el: Apeland la mancare reusesti printr-un mod foarte simplu sa te menajezi, sa te relaxezi si sa iti distragi atentia. Si niciodata nu apelezi la fructe si legume. Carbohidratii si grasimile pot declansa anumite circuite in creier, care iti dau senzatia placuta pe care o cauti in acel moment.
Obiectiv: Afla ce iti lipseste de fapt. (Sigur nu iti lipseste mancarea)
Cum poti renunta la acest obicei:
Ai grija de tine: Stresul este una, dar combinat cu oboseala si foamea, poate deveni destul de grav. Asigura-te ca somnul este prioritar, relaxeaza-te in fiecare zi si mananca sanatos.
Umple golurile: De fiecare data cand optezi pentru o gustare, incearca sa identifici ce iti doresti de fapt cu adevarat: poate este vorba de o pauza de plimbare ca sa-ti limpezesti mintea sau poate vrei sa suni o prietena sau poate cateva minute la sfarsitul zilei in care sa-ti aranjezi gandurile. Aceste lucruri te pot salva de la punga de chips-uri.
Text: Maria Smigelschi
Foto: Imaxtree