Alături de o dietă echilibrată și exerciții practicate în mod regulat, un somn odihnitor poate ajuta în bătălia cu kilogramele în plus. Studiile ne arată că lipsa de somn poate încetini funcția metabolică și astfel, procesul de slăbire devine din ce în ce mai greu realizabil.
Hormonii din spatele foamei
Oamenii de știință au demonstrat că poți stăpâni hormonii foamei printr-o rutină de somn corespunzătoare. Doi hormoni – grelina, cel care îți dă senzația de foame, și leptina, care îți oferă senzația de sațietate – sunt afectați de modul în care dormi.
Când duci lipsă de somn, nivelul de grelină crește, iar cel de leptină scade determinând să îți fie foame, iar poftele să fie din ce în ce mai mari. Când ne confruntăm cu poftele, tendința noastră este de a consuma snack-uri cu multe zaharuri și grăsimi, care, cu siguranță, te duc la câteva kilograme bune în plus. Iar când somnul tău are de suferit, senzația de sațietate vine cu întârziere, fapt ce presupune că vei continua să mănânci chiar și atunci când ai consumat suficiente alimente.
Hormonul cortizol e de asemenea conectat cu greutatea corporală. Stresul sau privarea de somn pot determina un nivel de cortizol mai ridicat, dar și creșterea apetitului și a poftelor. Excesul de cortizol a fost conectat cu un surplus de grăsime stocat mai ales în zona de mijloc – o zonă periculoasă pentru kilograme în plus, ce te poate supune la un mai mare risc al bolilor de inimă, infarct și cancer.
De cât somn ai nevoie?
Pentru a-ți păstra ciclul hormonal în mod normal, încearcă să dormi între șapte și nouă ore în fiecare noapte.
Crezi că ai probleme cu somnul? Întreabă-te următoarele lucruri:
– Îți e greu să adormi?
– Te trezești de multe ori pe noapte?
– Te trezești prea devreme dimineața și nu mai poți adormi la loc?
– În momentul în care te trezești, nu te simți odihnită?
Dacă ai răspuns afirmativ oricărei întrebări de mai sus, e timpul să-ți evaluezi rutina de somn astfel încât să pierzi acele kilograme în plus.
Cum să îți reglezi somnul:
1. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore în fiecare zi – chiar și în weekend. Corpul tău se ghidează după un ritm natural. Dacă poți adormi în cinci-șapte minute de când ți-ai pus capul pe pernă și te poți trezi în fiecare zi la aceeași oră fără alarmă, e un semn de sănătate.
2. Evită să te uiți la televizor, să citești știrile sau să faci sport chiar înainte de somn.
3. Asigură-te că în camera ta e complet întuneric. Întunericul stimulează secreția hormonului anti-cancer, melatonina.
4. Nu te culca nervoasă! Rezolvă-ți neînțelegerile înainte să te pui în pat astfel încât să fii deplin relaxată.
5. Evită cafeaua, ceaiul sau alcoolul înainte să mergi la somn. Optează pentru o ceașcă de ceai de mușețel care să te liniștească înainte de culcare.
Dacă ai un program mai complicat sau ai grijă de un nou-născut, poate fi destul de greu să ai un program de somn stabil. În schimb, fă exerciții în mod regulat, bea suficientă apă și include în alimentația ta multe fructe, legume, proteine și fibre. Nu consuma mâncăruri cu multe zaharuri pentru a-ți stimula energia.
În timp ce un somn bun nu te va ajuta să slăbești fără exerciții și o dietă alimentară sănătoasă, somnul chiar pare să aibă un rol integral. Asigură-te că te concentrezi asupra obiceiurilor tale de somn și că ai parte de unul odihnitor.
Citește și:
5 fructe pe care le poți mânca liniștită dacă vrei să slăbești
Foto: Arhiva ELLE