Ai încercat de atâtea ori să renunți la zahăr, dar nu ai reușit? Este nevoie să fii atentă la multe lucruri din alimentația ta pentru a putea scăpa cu adevărat de această dependență.
Iată 5 lucruri pe care să le ai în vedere:
Multe alimente conțin zaharuri artificiale. Deși nu sunt neapărat dulciuri, acestea oferă corpului tău o porție serioasă de zahăr, care îți alimentează dependența. Fii atentă dacă mănânci alimente foarte bogate în carbohidrați sau cu un conținut scăzut de grăsimi, deoarece acestea pot fi bogate în zahăr.
Ce înseamnă asta? O masă care să conțină puțini carbohidrați, proteine și grăsimi. Nu îți începe ziua cu zaharuri, deoarece o vei termina în același mod. Ia un mic dejun sățios, complet. Dacă mănânci fulgi de ovăz, adaugă și niște proteine, precum lapte de migdale, nuci sau semințe. În caz că optezi pentru un mic dejun cu ouă, adaugă și niște avocado și spanac pentru o masă completă.
Dacă vei lua trei mese pe zi, vei evita poftele nedorite date de cele mai mult ori de foame. Ai grijă ca cele trei mese să conțină proteine. Evită gustările între mese, deoarece nu fac decât să oscileze nivelul zahărului din sânge.
Oamenii se așteaptă ca schimbarea să vină peste noapte. Nu mănâncă zahăr o săptămână și se întreabă de ce le este în continuare poftă. Este bine să ai răbdare cu tine însăți. Vor fi zile în care poate chiar nu te vei putea abține. Oferă-ți acest răsfăț, însă nu te opri din drumul tău. Perseverează și, în timp, rezultatele se vor vedea.
În primul rând, renunță la toate alimentele care conțin zahăr rafinat, precum dulciurile. Cel mai probabil, la început, le vei înlocui cu carbohidrați. Fii atentă la dieta ta și vezi unde sunt zaharurile și redu cantitatea. Spre exemplu, dacă obișnuiai să îți prepari un smoothie cu 5 tipuri de fructe, acum alege doar unul și combină-l cu legume.
Foto: Arhiva ELLE