În caz că te întrebai cum să reduci nivelul de colesterol, îți spunem 10 metode eficiente, care te vor ajuta cu siguranță:
1.Consumă mai puține grăsimi saturate
Este cunoscut faptul că grăsimile saturate cresc cantitatea de colesterol din sânge. Cotlete de miel, friptura de vita, de porc, de rață – toate sunt foarte delicioase, însă au un conținut ridicat de grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că nu sunt deloc benefice sănătății tale. Poți îndepărta grăsimea vizibilă, însă chiar și carnea rămasă conține suficiente grăsimi saturate. Doar pentru că nu le mai vezi, nu înseamnă că nu sunt acolo!
În cele mai multe cazuri, alimentele conțin grăsimi saturate și asta include ouăle, cârnații, sarmalele, burgerii, micii, untul sau brânza. Ce poți face este să optezi pentru carne organică, spre exemplu. Nu uita că toate produsele de patiserie sunt și ele bogate în grăsimi saturate, inclusiv croissantele, și că uleiurile de cocos și de palmier, adesea folosite in alimentele procesate, conțin și ele grăsimi nesănătoase pentru organism.
2.Alege mai multe grăsimi monosaturate
Da, există și grăsimi sănătoase, benefice pentru organism și chiar pot fi de folos dacă și tu te întrebi cum să reduci nivelul de colesterol. Le găsești în măsline, arahide, migdale sau avocado. Aceste alimente nu numai că au un aport important de grăsimi de care organismul tău are nevoie, dar ajută și la scăderea colesterolului de tip LDL.
3.Consumă cantități moderate de grăsimi polinesaturate
Uleiul de floarea soarelui, de șofran și mai ales uleiul de rapiță ajută la scăderea colesterolului de tip LDL, dar scad în același timp și cantitatea de colesterol sănătos, cel de tip HDL. Dintre ele, uleiul de rapiță are cea mai mică influență asupra colesterolului HDL.
4.Profită de efectele miraculoase ale grăsimilor omega-3
Grăsimile omega-3 previn coagularea sângelui, bolile arteriale și pe cele de inimă. Le poți găsi în orice pește gras cum ar fi somonul, sardinele, heringul, macroul, tonul sau păstrăvul. Peștele este foarte sănătos pentru organism si, în plus, poți prepara rețete delicioase în doar 15-30 de minute.
5.Optează pentru ovăz
Celebrul terci de ovăz pare să fie soluția miraculoasă dacă vrei să reduci nivelul colesterolului din sânge. Fibrele solubile din componența ovăzului pot fi folosite atât ca tratament, cât și ca prevenție atunci când vine vorba de colesterol. Încearcă să prepari terciul de ovăz fără sare și smântână; apă și laptele, în cantități egale, sunt toate ingredientele de care ai nevoie. În felul acesta vei obține cele mai sănătoase și cel mai puțin costisitoare cereale cu care îți poți începe diminețile. Mai poți adăuga ovăz în supe, tocănițe sau biscuiți de casă. Sau poți încerca o rețetă scoțiană delicioasă: hering în crustă de ovăz.
6. Consumă cereale integrale în cantități cât mai mari
Paste integrale, pâine integrală, orez brun, orz, secară – toate acestea sunt o sursă excelentă de fibre și țin sub control nivelul de colesterol din sânge.
7.Nu trebuie să excluzi colesterolul din dieta ta
Ouă, ficat, crustacee, avocado – acestea sunt doar câteva dintre alimentele care conțin colesterol, însă acest tip de colesterol este sănătos și în același timp prea puțin important față de cantitățile de grăsimi săturate din dieta zilnică. Consumul acestora ar trebui ținut sub strictă observație doar de către acele persoane care știu că au probleme de sănătate din cauza unui nivel ridicat de colesterol.
8.Cum să reduci nivelul de colesterol: Mănâncă mai multe mere și pere
Merele și perele sunt bogate în pectină, o fibră solubilă care ajută organismul să elimine colesterolul. Un măr sau o pară pe zi pot cu adevărat să te țină departe de doctor, sau, mai exact de cardiolog.
9.Cinci porții de legume și fructe în fiecare zi
Cinci gustări pe zi constând în fructe sau legume proaspete pot fi o armă puternică în lupta cu colesterolul. Dacă nu ai idee exact cam câte ar trebui să consumi, cele cinci porții ar trebui să cântărească împreună aproximativ 500 de grame, iar asta nu include cartofii.
10.Cum să reduci nivelul de colesterol: Consumă fasole
Toate tipurile de fasole ajută la scăderea colesterolului. Cele mai eficiente sunt boabele de soia deoarece conțin cei mai naturali hormoni din plante.
Citește și:
Simptome ale prediabetului pe care nu ar trebui să le ignori
Foto: Instagram.com/racquelnatasha