Iată ce poți să faci pentru a-ți menține imunitatea la un nivel optim:
1. Controlează-ți nivelul de stres
Un nivel scăzut de stres pare să aibă un efect benefic asupra imunității, dar stresul cronic are efectul opus. Cercetătorii au descoperit că acest efect este dat de activitatea celulelor T, responsabile pentru lupta împotriva bolilor, precum și de o producție mai lentă a anticorpilor la persoanele care sufereau de stres pe termen lung.
Pentru reducerea rapidă a stresului, încearcă relaxarea progresivă a mușchilor. Ia o pauză de 10 minute și găsește un loc liniștit și confortabil. Închide ochii, apoi încordează și relaxează fiecare parte a corpului, începând de jos în sus.
2. Recunoaște semnele depresiei
Depresia este o problemă gravă care îți afectează foarte tare imunitatea. Studiile au arătat că femeile care suferă de depresie moderată sau severă au și schimbări fizice în sistemul lor imunitar, făcându-le mai vulnerabile în fața bolilor. Nu-ți ignora niciodată sentimentele și starea de spirit, pentru că există tratamente eficiente pentru depresie, iar cel mai bine este să o tratezi înainte să ajungă în cel mai grav stadiu.
3. Spune „nu' zahărului
Pe lângă faptul că zahărul nu are niciun beneficiu nutrițional, există dovezi că acesta poate să îți reducă activitatea sistemului imunitar prin reducerea numărului de celule albe. Dacă faptul că îngrașă nu te-a convins să renunți la el, atunci această informație ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte să îți cumperi acel pachet de biscuiți.
4. Nu face prea mult sport
În timp ce un nivel moderat de exercițiu fizic poate fi foarte benefic pentru sănătate și imunitate, nu e recomandat să exagerezi cu mișcarea dacă vrei să îți menții imunitatea la un nivel optim. Intervalele lungi de exercițiu fizic îți pot reduce imunitatea, iar riscul de infecții minore va fi ridicat timp de până la 12 ore după sport.
5. Bea cu moderație
Consumatorii înrăiți de alcool au o imunitate mai slabă și sunt mult mai predispuși la infecții decât persoanele care beau mai puțin sau deloc. Se presupune că alcoolul împiedică celulele albe să ajungă la locul infecțiilor. Iar consumul de mult alcool pe termen lung nu este singurul pericol: chiar și câteva nopți rare de beție pot fi riscante.
6. Nu te expune prea mult la soare
Lumina soarelui este importantă pentru că asigură producția de vitamina D, însă expunerea îndelungată este foarte periculoasă. Nu numai că îți va distruge celulele pielii și îți va crește riscul de cancer de piele, dar îți va afecta și sistemul imunitar. Nu sta niciodată la soare atât de mult încât să te arzi. Poartă haine care să te protejeze și aplică-ți cremă cu factor SPF de cel puțin 25.
7. Lasă-te de fumat
Pe lângă riscurile de accident vascular, cancer sau alte boli, fumatul se dovedește a fi periculos și pentru sistemul imunitar, pentru că îți încetinește celulele și îți reduce nivelul de vitamina C din corp. Vestea bună e că rezultatele pozitive se vor vedea rapid după ce te lași – după 30 de zile fără fumat, sistemul imunitar va reveni la normal.
Citește și:
Substanțe cancerigene care se întâlnesc în viața de zi cu zi
Foto: Arhiva ELLE