Cum să ai un zâmbet alb și strălucitor cu metode naturale

Nu este un secret faptul că toate ne dorim un zâmbet alb și strălucitor – tipul de alb perfect ce stârnește invidia și admirația celor din jur.

Cum să ai un zâmbet alb și strălucitor cu metode naturale

Când piața produselor destinate albirii dinților este saturată de benzi și pudre din cărbune, este dificil să găsim cea mai bună metodă pentru noi – iar aici ne referim atât la buget, cât și la eficacitate. Cu toate acestea, secretul dinților albi se poate ascunde în micile schimbări din rutina ta, precum cele din alimentație.

De ce se îngălbenește dantura?

Nu există nici o îndoială că menținerea sănătății dentare este mai mult decât necesară, iar printre cele mai cunoscute problemele orale se numără dinții galbeni. Albirea acestora nu se rezumă doar la planul estetic, întrucât aspectul dinților este o oglindire a sănătății tale dentare.

Dinții decolorați sau galbeni pot fi rezultatul a diferite cauze, însă acest lucru nu denotă neapărat o problemă medicală. Iar dacă ne dorim să combatem acest aspect, trebuie să ne familiarizăm cu factorii ce duc la această problemă dentară.

Atunci când smalțul dinților este afectat de un factor extern, dinții pot căpăta pete inestetice. Cauza principală în cazul acesta o reprezintă elementele dietei de zi cu zi și stilul de viață. Spre exemplu, consumul excesiv de alcool, vin, cafea, cât și fumatul exagerat pot facilita apariția petelor pe exteriorul dintelui, pete care sunt dificil de îndepărtat.

Spre deosebire de petele ce se produc la suprafața dintelui, petele interioare apar la nivelul țesutului sau dentinei. Unul dintre principalii vinovați în acest caz este o igienă orală insuficientă sau necorespunzătoare și medicamentele – în special antibioticele.

Este adevărat că cea mai simplă metodă de a scăpa de petele dentare sau decolorarea este o vizită la cabinetul doctorului stomatolog. În cadrul unui cabinet specializat se folosesc benzi specializate pentru albirea dinților sau lichide care pot elimina petele rapid. Cu toate acestea, metodele profesionale ce-ți albesc zâmbetul nu reprezintă întotdeauna o alegere sănătoasă pe termen lung. Așadar, v-am pregătit o listă cu zece metode prin care puteți să vă albiți dantura în mod natural (și cel mai probabil chiar la domiciliu).

1. Bicarbonat de sodiu și apă oxigenată

Găsit în aproape orice bucătărie, bicarbonatul de sodiu reprezintă un element cheie în combaterea dinților galbeni. Întrucât este un alcalin, reduce aciditatea din interiorul gurii și elimină petele dentare dacă este utilizat în mod regulat.

Primele rezultate ale acestei metode apar la șase săptămâni de la prima utilizare. Amestecați o lingură de bicarbonat cu două linguri de apă oxigenată, creând astfel o pastă – apoi, folosiți-o pentru a vă spăla dinții timp de trei minute. Aveți grijă la cât de des o folosiți, întrucât bicarbonatul de sodiu poate deteriora smalțul.

2. Cărbune

Excelent pentru îndepărtarea petelor dentare, a infecțiilor și a bacteriilor din cavitatea bucală, cărbunele este un ingredient activ din numeroase paste de dinți, destinate albirii dinților. Așadar, introduceți-l în rutina voastră de îngrijire dentară și spălați-vă zilnic cu el, nu mai mult de două minute. Pentru cei cu dinți sensibili, cărbunele activ poate fi destul de abraziv – așadar, această metodă s-ar putea să nu vi se potrivească.

3. Oțet de mere

Înainte de a utiliza oțetul de mere, asigurați-vă că vă clătiți gura înainte – se amestecă două lingurițe de oțet de mere în apă și se face gargară cu amestecul final timp de 20-30 secunde.

Acidul acetic din oțetul de mere acționează pentru a îndepărta tartrul, placa bacteriană și petele dentare, probabil cauzate de fumat, prea multe căni de cafea sau pahare de vin roșu.

4. Ulei de cocos

Știm deja că uleiul de cocos are o varietate de beneficii – ne hidratează părul, cuticulele, dar și pielea. Capabil să îndepărteze tartrul, placa și bacteriile de pe dinți, uleiul de cocos poate să fie utilizat ca apă de gură pentru a obține un zâmbet strălucitor și sănătos. Aveți nevoie de una, maxim două lingurițe de ulei pe care să le țineți în cavitatea bucală cel puțin zece minute.

5. Fructe cu un conținut ridicat de apă

Albirea dinților nu necesită neapărat benzi de albire sau bicarbonat de sodiu – uneori, schimbarea vine din interior, ceea ce implicit înseamnă alimentația zilnică. Așadar, consumul de fructe care conțin multă apă, cum ar fi portocalele, pepenele verde și pepenele galben vă pot curăța și albi zâmbetul.

În același timp, acestea ajută la eliminarea alimentelor lipite de dinți și a bacteriilor din interiorul cavității bucale. Acordați atenție fructelor citrice, întrucât consumul excesiv al acestora poate dăuna smalțului dinților.

6. Coaja de fructe

Cojile de lămâie, măr, banane și coajile de portocale sunt uimitoare pentru albirea dinților, datorită faptului că stimulează sănătatea. Pentru a obține cele mai rapide efecte, frecați o coajă a oricărui fruct din cele menționate mai sus pe dinți timp de două minute, urmată de o clătire completă, care va înlătura acidul fructelor din gură.

7. Legume

La fel ca fructele, legumele precum morcovii și țelina sunt capabile să elimine bacteriile din cavitatea bucală. De asemenea, includerea acestora în dieta zilnică reprezintă un aliat puternic și eficace în combaterea petelor galbene.

8. Periere și ață dentară

Aspectul dinților depinde foarte mult de sănătatea acestora – așadar, periuța de dinți și ața dentară sunt incredibil de importante dacă vrei să ai un zâmbet strălucitor. Perierea ce durează câteva minute și acoperă toate suprafețele dentare, urmată de o ședință de ață dentară și o clătire cu apă de gură poate da roade. În mod normal, trebuie să vă periați dantura cel puțin de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute.

9. Truse pentru albirea dinților

Fie că te duci la cea mai apropiată farmacie sau accesezi diverse site-uri ce le comercializează, există o varietate de truse de albire – de la cele cu baterii, până la cele cu lampă led. Prețurile variază în funcție de calitatea și eficacitatea trusei, acestea începând de la 100 lei și culminând cu 400-500 lei.

10. Vizitează-ți regulat stomatologul

Programarea unor întâlniri regulate cu medicul stomatolog poate identifica cauza principală a decolorării sau petelor dentare. Nimic nu se compară cu sfatul unui expert, iar doctorul stomatolog va putea să-ți ofere sfaturi și instrucțiuni exacte despre cum să îți păstrezi dinții sănătoși.

Citește și:
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când mănânci avocado în fiecare zi

Text: Ioana Oblu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet