Cum sa ai o viata echilibrata

Probabil ai deja cateva aplicatii instalate pe smartphone, acest dispozitiv inteligent care stie TOTUL despre tine. Dar tu n-ai cum sa stii TOTUL despre aplicatii, pentru ca e un domeniu care se dezvolta organic, cu fiecare nanosecunda. Si care te poate sprijini in drumul spre o viata echilibrata.

Totul a inceput foarte inocent. Voiam (doar) sa compilez un top (argumentat) al celor mai utile aplicatii de smartphone, care sa ajute cititoarele ELLE sa fie mai sanatoase si mai frumoase. Simplu, nu? Sub influenta articolelor cu titluri de genul „20 de lucruri ca sa…, ce generalizeaza duzini de sfaturi, bagandu-ne pe toate in aceeasi oala (una selecta, desigur, cea a fetelor care vor sa-si mentina sanatatea si frumusetea), imi doream sa-ti pot oferi si eu pe tava cele mai eficiente scurtaturi in drumul pe care doresti sa-l urmezi, fie ca e vorba de un somn odihnitor, o talie de viespe sau controlarea indicelui glicemic.


Pentru ca, atunci cand vine vorba de aplicatii, pun pariu ca preferi sa-ti petreci timpul descarcand, testand, actualizand, nu neaparat lecturand. Dar cu ce m-am ales din aceasta intentie, plina de bunavointa? Cu un articol intarziat, nopti nedormite si un weekend petrecut (numai) cu telefonul in mana. Vestea buna e ca am devenit un mic connaisseur intr-ale aplicatiilor. Si cand spun „mic, nu sunt deloc modesta. Pentru ca, odata cu documentarea pentru acest articol, am intrat intr-un sac de posibilitati fara fund. La propriu.


Industria aplicatiilor este una dintre cele mai trendy (mai populare si mai profitabile) din zilele noastre, iar daca ai sta sa monitorizezi fluxul lor, ai constata ca zilnic apar gaselnite geniale, idei noi sau variante actualizate ale unor versiuni care au deja adepti. Dar ce poti face cu aceste aplicatii? Ei bine, (aproape) orice. Imagineaza-ti o nevoie sau o dorinta care poate fi implinita electronic (deci castigul la Loto si remodelarea corporala nu se pun) și te vei convinge ca cineva a anticipat-o deja. Iar daca nevoia ta e originala si n-a facut nimeni acea aplicatie, atunci ar fi cazul sa patentezi repede ideea si sa initiezi un start-up de succes (nici nu vei mai avea nevoie sa castigi la Loto). Deci, ce ti-ai putea dori?

Somn usor!

Stiu, e greu sa te detasezi de tumultul cotidian pentru somnul de frumusete. Dar aplicatia The Mindfulness iti ofera o sedinta de meditatie ghidata, care poate sa dureze de la 3 la 30 de minute. De asemenea, poti alege o meditatie silentioasa, care sa te readuca la realitate cu un clinchet gingas de clopotei, insa toate aceste lucruri pot fi personalizate. Iar aplicatia iti va reaminti din cand in cand ca e cazul sa meditezi (probabil la teatru, cand lucrezi tarziu la birou sau cand esti in oras). Functii asemanatoare, usor de personalizat dupa bunul plac, are si aplicatia Simply Being. Meditate te imbie cu sunete tibetane, Get Some Headspace iti si inregistreaza sesiunile, iar daca esti incepatoare, te poti lasa ghidata pas cu pas de aplicatia The Mindfulness.


Insa, odata ce te-ai relaxat si te simti pregatita sa adormi, nu uita sa-ti pornesti o aplicatie care sa-ti monitorizeze somnul. Sleep Time, Beddit sau Sleep Cycle sunt aplicatii ce iti detecteaza miscarile din timpul somnului si pot estima daca dormi usor, daca te trezesti in timpul noptii sau daca esti in timpul REM-ului, iar a doua zi iti pun la dispozitie un grafic detaliat al eficientei somnului tau. Mai mult decat atat, iti poti seta alarma pentru a te destepta intr-un moment propice, adica dupa ce ai finalizat un ciclu complet de somn.


Se spune ca, daca esti trezit cand dormi adanc, vei fi obosita toata ziua… Si cine isi doreste asa ceva?! Insa, pana sa sune alarma, cu Dream: On poti alege si ce visezi! Aplicatia iti pandeste miscarile, iar atunci cand esti la REM, adica vulnerabila la vise, iti pune un fundal sonor ales de tine in prealabil. Si asa poti folosi orele de somn (veritabilul timp liber) pentru a merge la petreceri, in Japonia, pe plaje insorite sau in castele bantuite. Si ca sa nu ratezi nici un detaliu din calatorii, aplicatia Shadows te va trezi gradual si te va surprinde in faza dintre vis si realitate pentru a te provoca sa-ti inregistrezi vocal sau in scris povestea visului tau. In sfarsit, visele vor deveni de neuitat! Iar cu aplicatia Dream Talk Recorder, telefonul tau te va inregistra automat si daca vorbesti in timpul somnului. Pana aici le-a fost ursitoarelor sau fantomelor care vocifereaza cand adormi! Mai mult, poti descoperi daca esti somnambula! Bineinteles, nu poti folosi toate aceste aplicatii simultan, dar vei face selectia in functie de prioritati.


Pofta buna!

Gurmanda? Pasionata de gourmet? Sau poate, doar o fata pofticioasa la dieta? Poti gasi mii de retete delicioase pe aplicatiile Cookpad Recipes, Epicurious (aplicatie care poate fi activata vocal) sau poti gasi retete explicate pas cu pas pe Appetites. Sunt si aplicatii romanesti care te pot ajuta sa devii un veritabil chef. Maitre, pe langa retete, iti recomanda si vinul pe care sa-l servesti, Melcul Bucatar te ghideaza in imagini, pas cu pas, iar aplicatia Meniul Zilei iti ofera un program alimentar pentru fiecare zi a anului, meniuri insotite de retete recomandate de nutritionisti.


Chef Buzu e o aplicatie ce apartine primului site de turism culinar de la noi din tara (www.chefbuzu.com) si ofera retete dintr-o colectie veche a maestrului bucatar Rachiteanu Dionisie, care a lucrat in perioada interbelica pentru Casa Regala a Romaniei. In plus, fiecare reteta e insotita de informatii legate de valorile energetice si nutritive ale portiilor in functie de gramaj. Aplicatia iti ofera si notificari in timp real despre restaurantele unde poti savura sau achizitiona preparate traditionale si te informeaza si in legatura cu preturile acestora. Daca preferi o alta bucatarie, poti gasi aplicatii dedicate, in functie de preferinte. Dar, indiferent de reteta, la cumparaturi tot trebuie sa mergi, desi unele aplicatii culinare iti ofera posibilitatea sa introduci lista ingredientelor pe care le ai in casa si iti ofera o lista de posibile meniuri. Daca, totusi, ajungi la supermarket si esti confuza in legatura cu explicatiile de pe etichetele produselor, aplicatia Ghid E-uri te ghideaza prin lumea imprevizibila a chimicalelor folosite in alimentatie, pentru ca nu toti aditivii sunt periculosi si e greu sa generalizezi.


Daca scopul tau e sa slabesti, aplicatii precum Whole Food Market te ajuta sa-ti selectezi retetele in functie de dieta aleasa, bucatarie si… pofte. Iar aplicatia Lose it iti realizeaza de una singura un plan de nutritie echilibrata dupa ce iti introduci greutatea, inaltimea si genul, apoi anunti programul la ce greutate iti doresti sa ajungi. Nu vei mai fi nevoita sa-ti numeri caloriile de una singura niciodata! Eat This Not That e o aplicatie geniala atunci cand nu te poti hotari intre doua preparate (sau prajituri) la fel de delicioase si vrei sa alegi varianta cea mai light. Dar ce ar fi o dieta fara o motivatie puternica? Probabil o cauza pierduta.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet