În funcție de numeroși factori de mediu, pentru unele persoane poate fi o adevărată provocare să adoarmă la o oră decentă și să aibă un somn liniștit pentru a se trezi cu energia necesară de a-și îndeplini atribuțiile. De aceea, soluțiile pentru a adormi mai repede par să nu se mai termine.
Dacă ești una dintre persoanele care adorm foarte greu și nu au parte de odihnă pe timpul nopții, deși ai încercat metode precum aplicații specifice, sunete sau așternuturi moi, trebuie să reduci nivelul de anxietate.
Cu atât de multe distrageri din ziua de azi, fie că este vorba de o întâlnire matinală, griji pentru probleme la locul de muncă sau pur și simplu te gândești la lucrurile pe care urmează să le faci, mintea funcționează în permanență. Atât stresul constant, cât și anxietatea interferează cu abilitatea noastră de a avea un somn eficient.
După cum probabil știi, lipsa somnului se reflectă în comportamentul și sănătatea ta. Când nu dormi bine, observi că ești mai agitată ziua următoare, iar după o perioadă mai lungă de timp, duce chiar la o stare generală de oboseală și extenuare.
Iată câteva tehnici pe care experții le recomandă persoanelor care nu se odihnesc pe timpul nopții:
Deși poate părea intuitiv, multe persoane subestimează puterea pe care o deține respirația corectă în raport cu somnul. Exercițiile de respirație te ajută să-ți eliberezi mintea de factorii de stres și te relaxează înainte să adormi. Inspiră adânc, pe nas, și expiră tot aerul pe care l-ai tras în plămâni.
Relaxează-ți umerii și respiră încet, pe nas, pentru cinci secunde, apoi expiră la fel de ușor timp de cinci secunde. Concentrează-te pe acest tip de respirație pentru cel puțin 30 de secunde, până când te simți suficient de calmă ca să poți adormi.
Se pare că masarea sau stimularea anumitor puncte ale corpului pot reduce anxietatea. Poți încerca să îți masezi tălpile și degetele pentru a observa ce efecte emite acțiunea și să continui în acest fel dacă simți că dă rezultate.
Lipsa melatoninei în corp poate duce la un somn cu probleme. Melatonina este un hormon produs de o glandă endocrină din creier, iar modul prin care poți crește suplimentul natural este chiar și printr-o mică plimbare în lumina zilei – absolut necesar pentru cei care lucrează în interior pe tot parcursul zilei. Consumul de magneziu, calciu, B6, migdale, kiwi sau legume cu frunze verzi cresc, de asemenea, nivelul de melatonină.
Din moment ce expunerea la lumina naturală este un mod de a menține producția de melatonină, sincronizarea programului de somn cu acele ore poate fi o metodă care să dea roade. Pentru a menține o armonie cu ritmul circadian zilnic și propriul ceas intern, trebuie să-ți optimizezi expunerea la lumina naturală.
Iata si cateva curiozitati despre somn. Stiai ca oamenii petrec, in medie, aproape 6 ani dormind din toata perioada vietii lor?
Foto: Imaxtree