Doar pentru ca rosiile din supermarket nu te imbie deloc sa prepari o salata delicioasa asta nu inseamna ca ar trebui sa tai portia de legume din meniul tau zilnic. Ti-am pregatit cateva trucuri care sa te pacaleasca sa consumi mai multe vegetale pe timpul iernii.
E drept: e greu sa prepari cea mai buna salata din lume atunci cand legumele pe care le ai la dispozitie parca nu au nici un gust. E momentul sa gasesti alternative delicioase pentru ca organismul tau sa se bucure in continuare de nutrientii incredibili pe care ii gasim in legume. Iata 6 dintre trucurile noastre, care chiar functioneaza.
1. Alege altfel de gustari. Cand ai chef sa rontai ceva in fata televizorului te indrepti invariabil catre o punga de chipsuri sau catre un bol de popcorn la microunde? Nimic mai gresit! Inlocuieste-le cu unele variante mult mai sanatoase: sticksurile din ardei si morcovi si chipsurile din fructe deshidratate – mere, banane etc. E atat de usur sa iti iei portia de fibre si vitamine fara sa faci niciun fel de compromis!
2. Salata calda cu legume. O portie de legume pe gratar, mixate ingenios intr-un bol de salata, iti va da energia de care ai nevoie in zilele geroase. Alege dovlecel, vinete, ardei gras sau orice legume gasesti in supermarket si fa-ti o salata consistenta – un pranz tonic si gustos. Legumele care se coc in cuptor (nu cele cu frunze) sunt cele mai gustoase si satioase, pentru o astfel de salata: cartof dulce, morcov, telina, etc… Poti asezona salata cu seminte, muguri de pin, nuci sau stafide.
3. Nu ocoli conservele. Iar aici ne referim in special la rosiile decojite sau la fasolea rosie din conserva. Pe primele le poti folosi cu incredere la prepararea unor paste delicioase: adauga doar busuioc proaspat, un strop de parmezan si putin ulei de masline peste rosiile puse la inabusit si ai gasit reteta celor mai bune paste. Apoi, fasolea rosie e excelenta de strecurat in salate: e satioasa, contine o multime de fibre si inlocuieste cu succes orice forma de proteina animala.
4. Spune „da legumelor verzi chiar si iarna. Mazarea, sparanghelul, varza, feniculul: toate pot constitui preparate excelente pe timpul iernii. Le vei gasi cu usurinta in orice supermarket si se pastreaza foarte bine chiar si atunci cand temperaturile sunt scazute. Nu uita ca poti adauga legume in orice masa sau gustare: in sandvisuri, de exemplu!
Dacă îți place peștele, e obligatoriu să faci acest peste cu legume la cuptor! E de nota 10!
5. Nu ocoli cartofii. Da, sunt mai bogati in calorii decat alte legume insa, daca alegi sa ii prepari corect, ei pot fi baza unor preparate delicioase si hranitoare. Evita sa ii prajesti si prepara-i la cuptor, cu un strop de ulei de masline si mult rozmarin, alaturi de o salata verde. Sau fa un piure cu verdeturi pe care sa il pui alaturi de o friptura slaba. Si acum ca am adus vorba despre piure, daca esti in cautarea unor alternative mai putin calorice, invata sa prepari variantele de piure din conopida, pastarnac sau telina: sunt surprinzator de gustoase.
6. Prepara cele mai bune supe sau creme. E ceva mai bun decat o supa fierbinte intr-o zi geroasa de iarna?! E alimentul perfect! Mai ales daca strecori in el cele mai bune legume de sezon. Favorita noastra e supa crema de legume care aduna laolalta mai toate vegetale delicioase (ceapa, telina, ardei gras, cartofi, morcovi) dar poti sa incerci si supa de ciuperci, cea de ceapa sau chiar cea de sfecla rosie.
Deci, te-am convins? Chiar putem manca mai multe legume, iarna, nu crezi?
Dacă ești dornic să savurezi ceva bun, vezi această rețetă de ardei umpluti cu carne de pui. E demențială!
Foto: Collection of fresh green vegetables on white rustic background from Shutterstock
Vezi şi salată de ardei copți – rețete simple și gustoase!