De la donații la campanii de voluntariat, iată cum poți ajuta oamenii din jurul tău în această perioadă!
În România, la momentul publicării acestui articol numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 308. Pe lângă asta, 4.044 persoane sunt în carantină, iar 45.432 de români se află în izolare, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Iar situația nu pare să se îmbunătățească prea curând. Dr. Streinu-Cercel (managerul Institutului Matei Balș din Capitală) anunța că un nou val de infectări va urma de Paște și că cel mai probabil perioada de autoizolare va dura încă zece săptămâni.
În acest context, ce putem face? Cum poate fiecare dintre noi contribui pentru a-i ajuta pe cei în nevoie? Pe cei bolnavi, pe cei bătrâni, pe cei care își pierd locurile de muncă?
Deși panica a fost sentimentul general care a caracterizat societatea românească, e timpul să transformăm această angoasă în măsuri practice, utile, care pot salva vieți. Iar asta poate însemna pur și simplu să stai în casă. Sau să donezi o parte din proviziile pe care le ai. Ori să nu ceri banii înapoi pentru spectacolul de teatru care a fost amânat. Acum mai mult ca niciodată, e timpul să arătăm solidaritate și empatie pentru cei din jur. Doar așa vom putea trece cu bine peste această perioadă.
Mulți nu pot face asta, fiindcă job-urile nu le-o permit. Ei sunt cei care au grijă de noi și se asigură că lucrurile funcționează în continuare. Însă, noi toți ceilalți nu avem nicio scuză. Izolarea este cel mai eficient mod de a diminua numărul cazurilor de oameni infectați. Și dacă nu o facem pentru noi, măcar pentru cei dragi.
La nivel mondial s-au lansat campanii pentru strângerea de fonduri în lupta împotriva coronavirusului. Iar România nu face excepție, mai multe asociații strângând deja bani pentru categoriile vulnerabile, cadrele medicale, dotarea spitalelor sau a centrelor de carantină. Mai jos găsești o listă cu numele asociaților implicate și cum le poți ajuta.
Toate donațiile din această perioadă sunt redirecționate către spitalele care sunt implicate în lupta împotriva coronavirusului. Din banii strânși până acum, au fost achiziționate echipamente de protecție și aparatură medicală pentru tratarea pacienților furnizate spitalelor de urgență din principalele orașe ale țări: Timișoara, Brașov, Craiova și București.
Donațiile pot fi făcute aici:
https://www.daruiesteviata.ro/campanii/sprijinim-lupta-cu-covid-19/bG3DOJ2da
Campaniei i s-a alăturat și Asociația Declic, care redirecționează toate donațiile venite în această perioadă către Dăruiește Viață.
Poți dona aici:
https://facem.declic.ro/campaigns/coronavirus-donează-pentru-materiale-medicale-în-spitale-2
Crucea Roșie Română a demarat în parteneriat cu Guvernul României „Campania de informare și prevenție CORONAVIRUS'. Pe lângă informarea corectă a românilor privind metodele de prevenire a infectării cu COVID-19, această campanie vizează și distribuirea de materiale sanitare și de igienă, dar și achiziționarea de ventilatoare medicale.
Donațiile pot fi făcute aici:
Donațiile făcute către această asociație merg către Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov. Cu banii strânși vor fi achiziționate echipamente și materiale medicale menite să ajute doctorii să facă față pandemiei.
Donații de 4 euro pot fi făcute printr-un SMS la 8862 cu mesajul SUS.
Pentru donații mai mari, folosește contului în lei al asociației: BCR, RO56RNCB0092166359160001, Sucursala Universitate.
Cei de la Salvați Copiii au lansat un fond de urgență pentru spitalele aflate în prima linie.
Dacă vrei să ajuți, donează aici:
https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protecție/situațîi-de-urgență/coronavirus
Fondul de Solidaritate COVID-19 a fost creat la cererea OMS de către Fundația Națiunilor Unite în parteneriat cu Fundația Elvețiană Filantropia. Donațiile susțin eforturile de a urmări și înțelege răspândirea virusului, de a asigura îngrijirea pacienților și a susține cadrele medicale din prima linie. De asemenea, încearcă accelerarea dezvoltării vaccinurilor împotriva COVID-19.
Poți dona aici:
https://www.facebook.com/donate/1564752357011737/10111653413088551/
Donațiile în conturile Fundației Prețuiește Viața vor fi folosite pentru achiziționarea consumabilelor, echipamentelor medicale sau produselor necesare categoriilor vulnerabile de oameni, medicilor, personalului medical din linia întâi sau instituțiilor medicale/de îngrijire a bolnavilor sau bătrânilor. Banii pot fi folosiți și pentru dotarea spitalelor, a centrelor de carantină, pentru construirea centrelor de triaj, etc.
Unde poți dona:
Cont în RON: RO29BRDE445SV95792894450
Cont în USD: RO72BRDE445SV95793004450
Cont în EUR: RO63BRDE445SV95793184450
Beneficiar: Fundația Prețuiește Viața
Banca: BRD Dorobanți
Swift: BRDEROBU
Donații prin paypal. me/pretuiesteviata
Donații de 2 euro prin SMS la 8825
De asemenea, poți dona hrană ce nu e ușor perisabilă și împachetată corespunzător, cu verificarea termenelor de garanție (de exemplu, biscuiți, napolitane, paste, zahăr, etc); apă potabilă, ceai, cafea (și cafetiere), pahare de plastic de unică folosință, prosoape, termometre, pilote, perne, pijamale, papuci, kituri de igienă personală, kituri de curățenie, paturi mobile, materiale de construcții (panouri termoizolante, mână de lucru) pentru ridicarea centrelor de triaj; dezinfectanți, consumabile necesare în instituții medicale, costume pentru personalul medical ce întră în contact cu bolnavii, aparatură medicală.
În această perioadă, și cel mai mic gest poate face o diferență mare. Mulți oameni nu pot ieși din casă, fie că e vorba de bătrâni, de persoane imobilizate la pat, cu dizabilități sau de părinți care au grijă de copii mici. Cum îi putem ajuta noi? Făcându-le cumpărăturile, aprovizionându-i cu alimentele, produsele de igienă sau medicamentele de care au nevoie. Deja în întreaga țară mii de voluntari au demarat astfel de campanii pentru a gestiona cât mai responsabil situația provocată de coronavirus. De asemenea, pe rețelele de socializare au fost create diverse grupuri sau pagini, menite să ajute oamenii care au nevoie de un astfel de serviciu.
Pentru a deveni voluntar în serviciul de livrare la domiciliu pentru persoane vârstnice accesează următoarele link-uri:
Cluj:
https://ajutăm.civicsuport.ro/
Sibiu:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdF3FGKj_ykCHCwMgxwwii6EhaVxfHFJVOsgjmc2pppD3ga6g/viewform
București:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnDzUfkExhUaMe8Bq5r0MjLGCnm76fbMnFfNFzpNw2vfDWQw/viewform
Brașov:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfIOepYvFfk8_WkVLhvSsOl9nR6KCLm-oKymamQubGWA1922w/viewform
Criza provocată de coronavirus se reflectă și la nivel economic, multe domenii fiind grav afectate – cu precădere turismul și transporturile. De asemenea, companiile mici se văd în imposibilitatea de a mai funcționa, lăsând astfel sute de oameni fără un loc de muncă. Însă, la fel de afectați sunt și cei care lucreză în HoReCa sau actorii. Pentru a-i ajuta să își continue activitatea, cei de la ialoc.ro au lansat o campanie prin care poți lua un Card Cadou la toate companiile mici și mijlocii ce nu pot livra produse ori servicii prin curier: restaurante, cafenele, buticuri, magazine sau saloane . Cumperi cardul cadou în avans, și te poți bucura de lucrurile sau experiențele achiziționate mai târziu, când lucrurile vor reintra în normal.
De asemenea, cum toate spectacolele de teatru au fost suspendate, situația pentru actorii din sectorul independent este una delicată. De aceea, dacă vrei să îi susții în această perioadă, alătură-te campaniei inDependent, accesând site-ul https://actorindependent.ro/.
Cumpără de la afacerile mici, locale în detrimentul hypermarket-urilor, comandă online de la restaurantele care îți oferă această posibilitate sau înlocuiește bilete deja cumpărate cu vouchere pe care le poți folosi mai târziu.
Foto: Shutterstock