Avem nevoie de un somn linistit pe timpul noptii, pentru ca ne relaxeaza mintea si corpul. Atunci cind, mai multe saptamini la rind, te trezesti stind in pat fara sa reusesti sa adormi, inseamna ca te confrunti cu o problema clara: insomnia.
Sint convinsa ca foarte multe dintre voi au acasa o curea cu catarama lata, dar sint aproape sigura ca eu sint singura persoana care si-a cumparat asa ceva de la un magazin online din Suedia… la 4:30 dimineata.
Da, aceasta era preocuparea mea principala in timpul noptii, din cauza faptului ca nu puteam sa dorm. Dupa citeva saptamini mai grele la serviciu, in care ajunsesem destul de tirziu acasa, combinate cu citeva calatorii cu avionul (care, de obicei, imi provoaca o stare de anxietate), mi-am dat seama ca ma confrunt cu o situatie neobisnuita: nu mai puteam sa dorm aproape deloc noaptea.
De parca nu era indeajuns de iritant acest lucru, acum lipsa somnului imi facea si o gaura serioasa in buget. In loc sa visez la printi si peisaje idilice, eu imi foloseam laptop-ul pentru calatorii de noapte in jurul lumii. Gata, ma bag in pat si dorm! (Imi spun, de parca as putea sa ii comand lui Mos Ene sa vina mai repede…) Las televizorul pornit, poate asa reusesc sa adorm. La Observatorul de noapte, tocmai se termina o stire despre „Operatiunea Rabla, prin care Guvernul incurajeaza casarea autovehiculelor vechi (stire pe care o auzisem de cel putin trei ori in noaptea respectiva). In final, reusesc sa adorm pe la 6:30 dimineata, iar la ora 9, ma trezesc sa plec spre birou.
Bineinteles ca, in jur de ora 12, incep sa am probleme de concentrare, nu mai vad foarte clar si abia reusesc sa imi tin ochii deschisi. Am nevoie de un espresso tare, altfel adorm cu capul pe birou. Atunci cind nu te odihnesti destul, creierul nu se mai poate concentra si gindurile nu mai au nici o logica (o problema grava daca meseria ta este sa scrii). Apoi, au inceput durerile de cap, in jurul orei 14, iar pe la 17 imi tremurau miinile.
Abia am asteptat sa ajung acasa si sa ma tirasc pina in pat. Credeti ca am reusit sa adorm? Nici gind! Pe la miezul noptii mi s-a parut ca e mult prea cald si am deschis geamul. Dupa citeva minute l-am inchis, pentru ca nu puteam sa adorm din cauza zgomotului. Apoi, simteam ca plapuma este mult prea grea, asa ca am aruncat-o de pe pat. Mi s-a facut frig in citeva minute, dar in mod ciudat transpiram… In acelasi timp, in mintea mea zburau tot felul de idei ridicole si amintiri prafuite, de la certuri cu prietenul, pina la o mica disputa pe care o avusesem cu o colega.
Pe la 3 dimineata, pe un fundal sonor ciudat de tevi obosite, am inceput sa pling, pentru ca mi-am adus aminte de un episod din copilarie, cind voiam sa-i cumpar mamei un colier superb de argint si abia la magazin mi-am dat seama ca nu aveam bani suficienti. Era clar, nu aveam un comportament normal si acest lucru imi putea afecta sanatatea. Apoi, in sfirsit, am adormit. Ultima oara cind am privit ceasul era ora 4:55. La 8, ma trezesc sa plec la birou.
A trecut ceva vreme pina sa imi dau seama ca eu, de fapt, dormeam 3-4 ore pe noapte de mai multe saptamini! stiu ca nu sint singura care se confrunta cu probleme legate de somn. Potrivit unui studiu, 26% dintre femei au insomnii, datorate depresiilor si anxietatilor legate de prieteni, familie, bani sau job.
Dupa citeva saptamini, incepusem sa ma simt din ce in ce mai rau. Imi pregatisem chiar un ritual prin care trebuia sa imi induc starea de somn. Faceam un dus cu un ulei de coriandru, apoi imi pulverizam levantica pe perna, beam o cana cu lapte cald cu miere, citeam si numaram oi mai ceva ca un cioban din Pipera. Ideea era sa nu ies sub nici o forma din pat (macar sa imi odihnesc corpul). Medicul imi recomandase niste pastile din plante, dar citind atit de multe studii despre faptul ca medicamentele care contin benzodiazepane (substante care transmit stari de relaxare catre creier) pot cauza dependenta (luate pe termen lung), am decis sa ma descurc fara medicatie.
Din pacate, nici aceasta strategie nu a functionat. Eram din ce in ce mai palida, obosita si depresiva, gata sa pling de la orice (am ajuns sa vars lacrimi pentru ca nu gaseam un loc de parcare in fata blocului in care stau). Lipsa de somn ma stresa, iar acest stres nu ma lasa sa dorm. Eram intr-un cerc vicios din care nu mai gaseam iesire. M-am hotarit sa iau taurul de coarne si sa rezolv problema. Dupa o documentare minutioasa pe Internet, am aflat de cartea Sleep like a dream, scrisa de Rosemary Nicol, care m-a facut sa realizez ca sint o multime de lucruri pe care le poti face pentru a-ti imbunatati somnul. Cea mai relevanta schimbare am semnalat-o cind am inceput sa fac sport.
Jurnalist fiind, imi petrec cele mai multe ore pe scaun, la birou (singurele pauze pe care le fac sint cele de cafea). Astfel, am inceput sa frecventez o sala de fitness in fiecare dimineata inainte sa ajung la serviciu. Apoi, am urmat sfaturile scriitoarei in legatura cu aportul de tryptophan, un aminoacid care ajuta organismul sa produca serotonina, hormonul care induce starea de somnolenta. Tryptophan-ul (il gasesti in oua, cascaval, lapte si alune) produce serotonina, dar in combinatie cu anumiti carbohidrati duce la formarea de L tryptophan – un hormon al somnului.
Cu alte cuvinte, trebuie sa consum inainte cu trei ore de culcare (pentru ca serotonina sa isi faca efectul) fulgi cu lapte, de exemplu. Dupa cinci zile am inceput sa observ diferenta, iar intr-o saptamina am reusit sa adorm la o ora dupa ce m-am asezat in pat. A fost o adevarata revelatie! Dupa 8 ore de somn pe noapte, am reusit sa ma odihnesc, imi revenise culoarea in obraji si mi-am recapatat energia si vitalitatea. In sfirsit, nu ma mai chinuiam sa imi predau textele la timp si reuseam sa am o viata sociala activa, fara sa simt ca adorm in picioare. Dar partea cea mai buna a fost ca mersul la culcare nu mai era un stres (gata si cu shoppping-ul de noapte), ci o bucurie, aceea de a ma putea cuibari linga iubitul meu…
Suferi de insomnie cand…
1 faci cumparaturi ciudate (o fusta aurie de inspiratie anii ‘80 intra in aceasta categorie) la 4:25 dimineata, pe eBay;
2 te scoli din pat si ataci frigiderul, golind chiar si borcanul cu muraturi;
3 ai pus in ordine alfabetica si ai numarat toate cel 1.236 de carti din biblioteca;
4 te-ai cautat pe Google;
5 ai intrat pe forumul fan-clubului Bon Jovi;
6 te-ai uitat la filme mute din anii ‘20 in speranta ca iti vor induce stare de somnolenta. Nu te mai stradui, nu ajuta!
7 ti-ai decongelat frigiderul dimineata la 3;
8 ti-ai numarat toata colectia de pantofi.
Date despre insomnie:
15% dintre adulti iau tranchilizante pentru a dormi si, in mod cert, unul din trei oameni sufera de insomnie la un anumit moment din viata. Exista doua tipuri de insomnie: acuta, care dureaza de la citeva nopti la 4-5 saptamini, si cronica, ce poate dura pina la citiva ani. Totusi, insomnia nu este considerata o boala, ci mai degraba o afectiune.
Simptome: Exista trei tipuri de insomniaci – cei pentru care este dificil sa adoarma atunci cind ajung in pat, cei care reusesc sa adoarma, dar au un somn agitat, ca apoi sa se trezeasca in mijlocul noptii, si cei care se trezesc inainte de rasaritul soarelui si nu mai reusesc sa adoarma la loc. Efectul vizibil este epuizarea fizica, ce duce apoi la probleme precum cele digestive, dureri de cap si crampe musculare, depresii si anxietate.
Ce cauzeaza insomnia: Cea acuta poate fi cauzata de diferite schimbari in stilul de viata, dureri fizice, un eveniment stresant sau o perioada mai agitata. Cauzele insomniei cronice sint greu de depistat, dar pot fi de la cosmaruri repetate pina la factori legati de alimentatie.
Medicatie: Cei mai multi medici prefera sa descopere cauza care genereaza aceste simptome decit sa prescrie medicamente tranchilizante. Totusi, sedativele naturale sub forma de tablete sau ceaiuri sint recomandate pentru uz pe termen scurt.
Alte tratamente: Acestea variaza in functie de cauza. Pentru unii, renuntarea la stimuli precum nicotina sau cafeina poate face minuni. Pentru altii, exercitiile fizice si yoga au diminuat semnificativ aceste simptome.
Arhiva revistei ELLE
Foto:Hepta