În această perioadă, cu siguranță toate bucătăriile sunt pline cu provizii alimentare, de la conserve și faină până la sticle cu lapte. Dacă în privința unor produse nu trebuie să ne facem griji cum le depozităm, multe dintre ele rezistând timp îndelungat fără a sta la frigider, nu același lucru îl putem spune și despre legume, fructe, sau produsele lactate. Așa că, Alina Trifu, consultant în nutriție și fondator iHealth, ne învață cum să păstrăm alimentele pentru ca acestea să reziste mai mult timp și să evităm alterarea lor.
Cum depozităm corect alimentele în frigider
Ușa frigiderului este locul cel mai puțin rece. Acolo pot fi păstrate doar alimentele care sunt puțin perisabile: borcane de gem și dulceață, condimente care trebuie păstrate la rece, apă și diverse băuturi, lactate pasteurizate înainte de a fi deschise. Chiar dacă pe ușa frigiderului există spațiu dedicat depozitării ouălor, e mai bine nu îl folosești.
Rafturile superioare sunt cel mai răcoros loc din frigider. Pe aceste rafturi este indicat să depozitezi lactatele, mâncarea gătită sau resturile alimentare pe care intenționezi să le mai consumi. Mâncarea gătită va fi întotdeauna acoperită, fie cu un capac, fie cu o folie alimentară. În acest fel vei proteja restul alimentelor de mirosuri neplăcute (ceapă, usturoi sau condimente puternice din mâncarea gătită) și vei evita și contaminarea conținutului din oală cu lichide care se pot prelinge prin frigider (sucuri de fructe, carne decongelată, lactate din recipiente incorect închise).
Rafturile inferioare sunt dedicate brânzeturilor, ouălor și bucăților de carne crudă.
Sertarele sunt pentru fructe și legume proaspete.
Cum păstrezi corect în frigider alimentele în funcție de categoria din care fac parte
Lactatele
Păstrează-le în ambalajele originale. Dacă ai băut lapte înt-un pahar sau ai mâncat iaurt dintr-o cană și ți-a mai rămas produs neconsumat, nu le pune înapoi în ambalajul original, pentru că riscul de alterare este mai mare. Acoperă recipientul respectiv cu folie alimentară și păstrează-l la frigider.
Carnea crudă
Carnea crudă se păstrează în ambalajul original, însă trebuie să verifici integritatea ambalajului constant.
Fructele și legumele
Se depozitează în sertarele dedicate. Este indicat însă, să separi fructele de legume. Unele fructe (merele, pepenele galben) degajă un gaz, numit etilenă, care accelerează procesul de coacere pentru multe legume.
Pentru că ar fi dificil și inutil să ne încărcăm memoria cu lista de fructe care degajă etililenă, cel mai simplu este să separăm fructele de legume, în sertarele speciale.
Ce nu se depozitează în frigider: cartofii, ceapa, roșiile, usturoiul, dovleacul.
Pe lângă aceste lucruri, verdețurile proaspete (pătrunjel, mărar, leuștean) rezistă mai mult timp într-un vas cu apă. Salatele pot fi spălate, uscate și păstrate în frigider, acoperite cu un șervețel de hârtie. Ceapa și usturoiul verde se curăță, spală și se păstrează învelite în șervețele de hârtie.
Pentru a prelungi termenul de valabilitate a brânzei, congeleaz-o în ambalajul original și decongeleaz-o în frigider, treptat, înainte de a o consuma.
Citește și:
10 rețete perfecte pentru un mic dejun delicios și sănătos
Foto: Shutterstock