Un veterinar, om de știință din Insulele Feroe, și-a adaptat laboratorul în care testa somoni și a contribuit astfel la sănătatea țării care are cel mai bun procent de testare pentru coronavirus din lume și care nu a înregistrat, încă, nici un deces. Iată cum a făcut asta.
Înainte de orice, este bine să menționăm că sunt doar câteva țări care nu au avut victime provocate de Covid-19 – printre acestea se numără Georgia, Liechtenstein și Insulele Feroe. Iar în Insulele Feroe, titrează publicația The Guardian, citând presa locală, prim ministrul țării a anunțat că școlile se vor redeschide pe 20 aprilie, și vor avea loc din nou evenimente sportive, dar fără spectatori.
La normalitatea situației din Insulele Feroe a contribuit din plin un veterinar, Debes Christiansen, șeful departamentului de la National Reference Laboratory for Fish and Animal Diseases din capitala Tórshavn. El este cel care a avertizat autoritățile încă din luna ianuarie de posibilitatea răspândirii noului tip de coronavirus care deja își făcuse simțită prezența în Wuhan, China, iar laboratorul său, în care de obicei se testează somonii pentru infecții virale, a fost adaptat pentru a se pregăti de testarea oamenilor. A fost nevoie doar de achiziționarea anumitor ingrediente – și asta pentru că Insulele Feroe au fost grav afectate de o epidemie specifică somonilor, în 2001, care a pus în pericol specia – în condițiile în care 90% dintre exporturile din Insulele Feroe constă în pește, jumătate din acesta fiind somon.
Așa se face că, cu ajutorul unui veterinar, a fost testat pentru coronavirus un procent de 10% din populația de 61.000 de oameni a teritoriului care se autoguvernează. Astfel, medicii au putut să pună în carantină pe oricine a avut contact cu cei 184 de oameni depistați pozitiv. Astăzi, raportează worldometers, dintre cei 184 de infectați 131 s-au recuperat deja.
Cât despre Christiansen, cercetătorul veterinar, acesta a spus că nu a fost prea complicat să își adapteze laboratorul – ba chiar că i-a venit mai simplu să procure materiale decât a fost pentru spitale. ‘În munca noastră normală studiem virusuri și bacterii la pești, așa încât în acest caz doar am schimbat cu trei componente specifice pentru coronavirus.’ Laboratorul său poate să prelucreze acum până la o mie de teste pe zi – gândește-te că în România doar în zilele bune se pot face trei mii de teste.
Dar munca acestui veterinar inovator ne mai arată un lucru pe care îl știam deja – că testarea este esențială și că o bună capacitate de testare, corelată cu acțiuni concrete pentru a opri răspândirea virusului, este cea mai bună strategie pe care o avem în acest moment ca să revenim la viețile noastre obișnuite, fără să ne pierdem rude, prieteni sau sănătatea.
Și chiar dacă Insulele Feroe sunt un teritoriu mic, cu o populație la fel de mică, exemplul lor este uriaș – pentru că ne arată că în lupta cu pandemia avem nevoie de inovație, de spirit liber și de oameni dispuși să se uite dintr-o altă perspectivă la munca lor, adaptând-o astfel încât să ajute enorm.
Citește și:
Te poți infecta cu coronavirus de la animalele de companie?
Foto: Hepta