Raportările din ultima lună au arătat că unii copii infectați cu coronavirus pot dezvolta sindromul inflamator pediatric, o afecțiune asemănătoare cu boala Kawasaki, care le pune viața în primejdie.
Sindromul inflamator pediatric, o afecțiune a copiilor asociată cu infectarea cu noul coronavirus, a început să fie observat în ultima lună, când din ce în ce mai mulți copii au ajuns în spital prezentând simptome ale acestuia. În jur de 100 de copii au fost internați în Marea Britanie prezentând simptomele acestui sindrom, dar cazuri au apărut și în SUA, Italia, și alte țări grav afectate de Sars-CoV-2. La New York autoritățile au raportat că trei copii muriseră, până săptămâna trecută, după ce au prezentat simptomele acestui nou sindrom. Și în Marea Britanie au fost raportate două decese.
Sindromul inflamator pediatric se manifestă prin febră persistentă, iritații ale pielii, dureri abdominale și extremități reci, iar inițial medicii au considerat că simptomele se aseamănă cu cele ale bolii Kawasaki, combinate cu cele prezentate în cazul sindromului șocului toxic. Acum, oamenii de știință consideră că sindromul este, de fapt, o reacție imunitară extremă care apare la un procent foarte mic dintre copiii care au fost infectați cu coronavirus.
Din dorința de a preveni cazurile în care copiii ajung la terapie intensivă cu sindromul inflamator pediatric, medicii de la Imperial College London au analizat sângele unora dintre copiii cu cele mai severe simptome și au ajuns la concluzia că în acesta se găsesc cinci componente care pot să anunțe dezvoltarea acestui sindrom – două dintre ele arătând că are loc o inflamație puternică, în timp ce alte trei arată probleme precum formarea cheagurilor de sânge și o neregularități în funcționarea inimii. Astfel, copiii ar putea fi testați odată ce se află că sunt infectați, iar medicii ar putea să prevină agravarea noului sindrom.
„Știm că acești markeri sunt prezenți în cazul pacienților foarte bolnavi și, la niveluri foarte scăzute, și în cazul pacienților cu boala Kawasaki. Credem că ne pot ajuta să decidem ce copii se află la risc de stop cardiac. Deci ceea ce facem este să folosim acești markeri pentru a afla care sunt copiii care trebuie mutați din anumite spitale către centre specializate, unde există și unități de terapie intensivă, dacă e nevoie”, a declarat medicul Michael Levin, profesor de pediatrie la Imperial College London, despre copiii cu sindromul inflamator pediatric, pentru publicația The Guardian.
Acest lucru le aduce speranțe părinților, dat fiind că, printr-un simplu test de sânge, copiii ar putea fi mai feriți de acest sindrom și de consecințele sale devastatoare. Astăzi, medicii din mai multe spitale din Europa colectează probe de sânge pentru a afla mai multe despre sindromul inflamator pediatric și despre cei în cazul cărora se poate manifesta violent.
„Ce nu știm atunci când vedem un copil pentru prima dată sau când auzim despre el, atunci când este într-un alt spital, este care copil se va simți mai bine și care va progresa spre boala Kawasaki și, ca atare, va fi la risc de a dezvolta anevrisme arteriale, și cine sunt acei copii ale căror organe vor ceda.”, a mai declarat medicul. Până acum, medicii au tratat aceste cazuri cu tratamente antiinflamatoare sau imuno-supresoare.
Foto: Shutterstock