Organizația Mondială a Sănătății ne spune ce efect poate avea boala generată de noul coronavirus pentru cei care fumează.
Am aflat recent de existența unor studii care arată că nicotina ar putea fi una dintre substanțele care i-ar face pe unii oameni să contracteze mai greu noul coronavirus. Asta a sunat cel puțin ciudat, în condițiile în care fumatul ucide milioane de oameni anual, iar adicția este una foarte puternică, ca să nu mai vorbim de numeroasele boli pulmonare pe care aceasta le cauzează.
Experții de la Organizația Mondială a Sănătății susțin însă că fumătorii sunt mult o categorie mai vulnerabilă decât altele în fața infecției: „Gestul de a fuma presupune că degetele (și țigări posibil contaminate) ajung în contact cu buzele, ceea ce crește posibilitatea transmiterii virusului. Fumătorii pot suferi deja de afecțiuni pulmonare sau pot avea capacitate pulmonară redusă, ceea ce le crește riscul de a dezvolta o formă mai gravă a bolii Covid-19.
Studiile mai arată și că rata de mortalitate a fumătorilor a fost mult mai mare decât cea a celor care nu fumează în timpul epidemiei de SARS (Sindrom Respirator Acut Sever) din 2012. Organizația Mondială a Sănătății a mai declarat pentru Euronews că cercetează în continuare efectele nicotinei și ale fumatului. „Singurii care ar trebui să își cumpere plasturi cu nicotină zilele astea sunt cei care vor să se lase de fumat a fost mesajul organizației.
De asemenea, un raport din luna martie a ECDC (European Centre for Disease Control) a identificat fumătorii ca fiind o categorie vulnerabilă în fața noului coronavirus. Aparent, fumatul îi poate face pe oameni să fie mult mai susceptibili la a suferi complicații din cauza infecției. Ministerul Sănătății din Franța a declarat într-un mesaj pe Twitter că pentru fumători nu există un risc mai mare de a contracta virusul, ci de a suferi mai mult de pe urma lui.
Foto: Shutterstock