Depresia este o afecțiune dificilă, ce necesită o atenție deosebită atât din partea celor care suferă de depresie, cât și din partea celor care se află în jur.
Deși, din păcate, depresia este din ce în ce mai des întâlnită astăzi, semnele ei pot fi evitate cu ușurință. Depresia se poate manifesta în multe moduri, depinzând de la om la om. Tu crezi că suferi de depresie?
Poate părea ceva superficial, cei sănătoși pot considera că depresia este doar un moft, doar un mod prin care cei slabi să se victimizeze. În realitate, depresia este o boală reală, așa că ți-am pregătit câteva dintre principalele simptome ale acesteia, ca sa te ajute să îți dai seama dacă suferi de depresie.
Este vorba despre faptul că, brusc, nu te mai poți bucura de lucruri. De asemenea, îți pierzi interesul și față de activitățile tale zilnice, precum timpul petrecut cu prietenii. Afirmi tot mai des că „nu-mi pasă de nimic acum” și „nu mă mai interesează nimic”.
Evenimentele minore din trecut nu îți mai dau pace. Te simți foarte vinovată, chiar dacă e vorba de lucruri mărunte. În plus, simți că nu ești bună la nimic și capeți frustrări din acest motiv. Ai senzația că nimănui nu îi pasă cu adevărat de tine și de sentimentele tale, astfel nereușind să mai ai relații apropiate de diverse persoane.
Fie că ești sau nu conștientă de asta, gândurile și supărările tale îți pot provoca insomnie, pentru că nu mai ești capabilă să te relaxezi și să te deconectezi.
Acum nu te mai poți concentra la fel de repede și ușor cum o făceai cândva. De asemenea, luarea deciziilor (chiar și a celor minore) reprezintă o adevărată provocare pentru tine. Teama de eșec, împreună cu sentimentul de inutilitate, te fac să iei mult mai greu decizii.
Cu toții plângem uneori, iar aceasta poate fi chiar o modalitate foarte bună de a te descărca. În cazul persoanelor depresive, episoadele de plâns sunt foarte frecvente, chiar zilnice, și sunt cauzate de evenimente obișnuite din viața de zi cu zi.
Deși ai devenit indiferentă și simți că nimic nu îți mai poate aduce bucurie, ai niște reacții exagerate atunci când primești vești proaste. Fiecare problemă în parte te preocupă exagerat de mult și nu îți mai dă pace.
Toți ne simțim iritați, lipsiți de speranță și triști câteodată. Însă depresia ne face să avem aceste sentimente tot timpul.
Aici este vorba de extreme. Persoanele depresive pot să își piardă pofta de mâncare, slăbind mult într-un timp foarte scurt sau pot începe să mănânce cu mult mai mult decât în mod normal, luând, astfel, foarte mult în greutate.
Durerile devin tot mai persistente, sunt la ordinea zilei. Deși ai încercat să le tratezi, poate cu medicamente recomandate de doctor în urma unei consultații, durerile persistă. În acest caz, ar putea fi cauzate de depresie.
Cauzele depresiei sunt greu de definit, căci nu se pot contura unele foarte clare. În principiu, această tulburare poate fi cauzată de predispoziția genetică care, la unele persoane, este mult mai pronunțată, mediul social, o figură de atașament nefericită, decesul persoanelor dragi, etc.
Foto: Arhiva ELLE