Organizația Mondială a Sănătății a făcut recent niște recomandări care intră în contradicție cu măsurile impuse de majoritatea guvernelor din întreaga lume. OMS spune că persoanele sănătoase, inclusiv cei care nu prezintă simptome ale Covid-19, nu ar trebui să poarte mască de protecție în general. Excepție fac cazurile în care aceștia îngrijesc un pacient infectat cu coronavirus.
Doctorul April Baller, specialist în probleme de sănătate publică pentru OMS, a făcut mai multe precizări cu privire la acest lucru într-un video postat pe site-ul organizației. „Dacă nu prezinți simptome precum febră sau strănut și nu îți curge nasul, nu e nevoie să porți mască. Măștile ar trebui folosite doar de personalul medical și de îngrijitorii persoanelor bolnave', a declarat aceasta.
Recomandarea contravine recomandărilor CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii) care a rugat populația din SUA să își acopere fața cu mască de fiecare dată când se află într-un spațiu public, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Reprezentanții CDC aminteau că un segment important al persoanelor infectate cu coronavirus este asimptomatic și chiar și cei care manifestă ulterior simptome pot să transmită virusul înainte ca acestea să fie prezente. De aici și recomandarea de a purta mască în orice context în care distanțarea socială este dificil de urmat.
April Baller de la OMS a mai declarat că purtarea măștii ar putea oferi oamenilor care o poartă un fals sentiment de siguranță și că persoanele bolnave trebuie în mod obligatoriu să o folosească.
Un studiu recent arată însă că purtarea măștii ar limita răspândirea noului coronavirus cu până la 80%, dacă oamenii respectă această regulă. Autorii studiului dau ca exemplu state unde populația a folosit masca și unde, ulterior, cazurile au scăzut semnificativ.
Citește și:
Tipul de relație care te distruge emoțional. Ești epuizată psihic și îți dai seama când e prea târziu
Foto: Arhiva Revistei ELLE