Medicii din întreaga lume au descoperit că una dintre complicațiile provocate de Covid-19 este formarea de cheaguri de sânge în vase, afectând astfel procesul de coagulare al sângelui. Asta poate pune în pericol sănătatea pacienților, în cazul în care aceste cheaguri ajung la inimă sau creier.
„Problemele de coagulare pe care le-am întâmpinat la terapie intensivă, toate legate de Covid-19, sunt fără precedent. Acestea par a fi foarte răspândite în cazurile pacienților într-un stadiu avansat al bolii', a declarat pentru CNN doctorul hematolog Jeffrey Laurence, de la Institutul Medical Weill Cornell din New York. Potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută, Laurence și colegii săi au privit autopsiile a doi pacienți cu Covid-19 și au descoperit cheaguri de sânge în plămâni și la suprafața pielii.
Un consorțiu internațional de experți de la mai mult de 30 de spitale a ajuns la aceeași concluzie, dar este încă neclar pentru toată lumea de ce pacienții cu coronavirus sunt predispuși la formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, un studiu făcut pe 184 de pacienți de la terapie intensivă, internați cu pneumonie provocată de Covid-19, a arătat că 20% dintre aceștia aveau probleme de coagulare. Unul dintre doctorii care a coordonat studiul a declarat că cifrele sunt alarmante.
Doctorul Behnood Bikdeli de la Columbia University Irving Medical Center, spune că sunt 3 motive pentru care se poate întâmpla acest lucru. Unul este faptul că majoritatea pacienților cu o stare avansată de Covid-19 au probleme medicale preexistente, precum diabetul, probleme arteriale sau presiune ridicată a sângelui. Altul este faptul că, din cauza coronavirusului, sistemul imunitar poate începe să lupte cu el însuși, iar asta generează cheaguri de sânge. În fine, există și posibilitatea ca ceva specific noului coronavirus să creeze aceste cheaguri.
A încerca repararea cheagurilor de sânge este un proces complicat. O doză mică de anti-coagulante nu prezintă un risc foarte ridicat, dar s-ar putea să nu fie de ajuns. Dozele ridicate, în schimb, ar putea provoca sângerea excesivă și în final, moartea pacientului. Medicii cercetează în continuare ce anume provoacă formarea cheagurilor de sânge la pacienții cu Covid-19 și ce pot face în privința asta.
Citește și:
Prima femeie care a fost vaccinată împotriva noului coronavirus dezvăluie cum se simte acum
Foto: Arhiva Revistei ELLE