Care este probabilitatea ca aerul condiționat să poată răspândi noul coronavirus?

Cercetătorii analizează în ce măsură aparatele de aer condiționat pot contribui la infectarea cu noul tip de coronavirus.

În condițiile în care va mai dura destul de mult până când vom avea la dispoziție un vaccin pentru noul coronavirus, ar cam fi cazul să ne obișnuim cu ideea că viața noastră nu se va întoarce prea curând la cum era înainte de pandemie. Distanțarea socială va fi regula de-acum încolo, chiar dacă ne vom întoarce treptat la birouri. Asta înseamnă și că vom reîncepe să folosim frecvent mijloacele de transport în comun. Și ce au în comun atât birourile, magazinele și transportul în comun? Peste tot există aparate de aer condiționat, pentru a răci aerul sau a reîmprospăta atmosfera. Dar care este posibilitatea ca aerul condiționat să răspândească particule infectate cu coronavirus?


În primul rând, câteva detalii despre modul în care noul coronavirus se răspândește. Acesta se transmite de la o persoană la alta prin secreţii sub formă de picături sau prin particule grele care nu pot pluti mai departe de 1 metru. Poți contracta virusul dacă atingi suprafețe contaminate sau dacă o persoană infectată tușește înspre tine – de aici și distanța minimă recomandată de doi metri. Dacă particulele mici pot circula în aer este încă o chestiune pe care specialiștii o investighează.


Poate așadar aerul condiționat să contribuie la contaminarea cu noul tip de coronavirus? Medicul Virgil Musta, coordonatorul secţiei Covid-19 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş’ din Timişoara, a declarat recent că aerisirea foarte bună a spațiilor este un factor cheie pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Însă aerul condiționat, atunci când nu este echipat cu un filtru cu efect bactericid sau când filtrul nu este schimbat conform recomandărilor, poate reprezenta o sursă de contaminare. De asemenea, în luna ianuarie, trei familii din Guangzhou, China, s-au îmbolnăvit de Covid-19 după ce au luat masa la un restaurant. Oamenii de ştiinţă care au studiat cazul sunt de părere că sistemul de aer condiţionat al restaurantului a răspândit secreţiile sub formă de picături ale unei persoane asimptomatice.

Profesorul Qingyan Chen, expert în inginerie mecanică la Universitatea Purdue din Indiana citat de HuffingtonPost, e de părere că există posibilitatea ca virusul să fie răspândit cu ajutorul aerului condiționat, dar concentrația acestuia în aer este scăzută. Acesta a mai spus și că riscul de infectare este scăzut dacă vei călători pentru câteva minute sau câteva ore într-un autobuz sau tren sau dacă îți faci cumpărăturile într-un supermarket. În schimb, într-un birou, riscul este mai mare.


Specialiștii țin să precizeze că, deși este nevoie de mai multe studii pentru a determina în ce măsură se răspândește noul coronavirus prin aer, este mai bine să fim precauți pentru moment. Iar atunci când ventilația este inadecvată și sunt foarte mulți oameni în jur, masca este obligatorie.

Citește și:
Un studiu arată că pacienții cu coronavirus încetează să mai fie contagioși după 11 zile, chiar dacă testele arată că sunt pozitivi

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro