Coronavirus la vară? Ce spun oamenii de știință

Va încetini epidemia de coronavirus la vară? Oamenii de știință sunt optimiști, dar rezervați, încercând să observe dacă pandemia va urma modelul gripelor.

Vom avea sau nu vom avea coronavirus la vară, se întreabă oamenii pe măsură ce primăvara trece, în România starea de urgentă se mai prelungește cu încă o lună și nici un tratament cu adevărat eficace nu se ivește la orizont. Cu numere deja foarte mari – cazurile înregistrate în toată lumea se apropie de un milion și jumătate -, cu o mortalitate destul de ridicată în țările cu sisteme de sănătate neperformante și cu zile din ce în ce mai calde înaintea noastră, până și oamenii de știință își pun problema sezonalității virusului. Adică se întreabă dacă epidemia va încetini, așa cum se întâmplă în cazul gripelor, și nu vom mai avea atâta cazuri confirmate de coronavirus la vară.


Momentan nu există informații care să sugereze așa ceva, dat fiind că până acum virusul s-a răspândit și în zone calde, deși a originat în China în sezonul rece. Dar ceea ce știm deja, conform unor studii făcute pe alte tipuri de coronavirusuri, este că există un model de sezonalitate în multe dintre acestea.

Un studiu publicat pe 30 martie de cercetătorii de la University College London a folosit date generate de epidemiile de gripă dintre 2006 și 2011, și a arătat, conform cercetătorului principal, Rob Aldridge, că „ce am observat susține ideea că am putea avea o continuare a epidemiei de coronavirus la vară în Marea Britanie, dar cu niveluri mai joase de infectare, iar asta ar putea însemna că la iarnă vom avea iar o parte mare a populației sensibilă la virus.'


Studiul a cercetat alte coronavirusuri care circulă, precum HCoV-NL63, HCoV-OC43 și HCoV-229E. Cercetătorul a avertizat că, dat fiind că vorbim despre un virus nou, nu cunoaștem modelul de sezonalitate și nu știm dacă vom avea sau nu epidemie de coronavirus la vară, cu atâția oameni infectați zi de zi. „Este crucial să acționăm toți acum și să urmăm recomandările', a subliniat acesta.

Alți cercetători afirmă, și ei, că e posibilă continuarea epidemiei de coronavirus la vară, dat fiind că nu sunt încă semne că populația s-ar fi imunizat în fața acestui virus nou. „Sunt sigur că variațiile de sezon din comportamentul virusului vor juca un rol în răspândirea lui', a declarat Michael Skinner, virusolog de la Imperial College London, una dintre instituțiile care au generat cele mai interesante studii despre noul coronavirus. „Dar prin comparație cu efectele pe care le are distanțarea socială, va fi vorba de o influență minoră. Ar putea produce efecte marginale, dar acestea nu vor putea substitui izolarea', a declarat cercetătorul, citat de The Guardian.


Aceeași publicație l-a citat și pe Ben Neuman, profesor la catedra de biologie de la Universitatea Reading. „Virusul a început în condiții aproape de îngheț în China și numerele cresc și în Islanda, și pe ecuator, în Brazilia și Ecuador. Pe măsură ce iarna s-a transformat în primăvară, răspândirea virusului s-a accelerat în toată lumea. Acesta nu este War of the Worlds, nu există un Dumnezeu care să iasă din nori și să facă lucrurile bine. Trebuie să ne confruntăm singuri cu virusul.'


Alți oameni de știință au atras atenția și asupra efectelor pe care zilele mai calde le pot avea asupra sistemului imunitar, sugerând că schimbările acestea individuale vor afecta și răspândirea epidemiei de coronavirus la vară.

Citește și:
De ce nu este hidroxiclorochina, medicamentul promovat de Trump, un leac miraculos pentru coronavirus?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet