Coronavirus în România – cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști în acest moment!
În România au fost confirmate, până acum, 15 infecții cu coronavirus, însă cinci dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați.
Autoritățile au interzis încă de ieri activitățile din România care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane, anunțul fiind făcut de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Este vorba astfel de evenimente care se desfășoară fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private. Restricțiile sunt valabile până la data de 31 martie, când se va face o nouă evaluare, existând posibilitatea prelungirii ulterioare.
SNSPA (Școala Națională de Studii Politice și Administrative) a decis să suspende cursurile în perioada 10 – 13 martie, ca urmare a măsurilor împotriva răspândirii coronavirusului. Decizia îi vizează însă doar pe studenți, angajații urmând a-și desfășura activitatea conform programului obișnuit de lucru. De asemenea, toate evenimentele (conferințe, lansări de carte, workshop-uri, dezbateri etc.) care erau programate luna aceasta la sediul SNSPA vor fi anulate.
Și Consiliul de Administrație al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila’ a decis suspendarea cursurilor, lucrărilor practice și a examenelor pentru toți studenții facultății începând de azi până la data de 31 martie. Aceleași măsuri de suspendare a cursurilor au fost luate până acum și UMFST Târgu Mureș, Universitatea „Lucian Blaga' din Sibiu și Universitatea „Ovidius' din Constanța.
Este alertă de coronavirus și la Guvern, după ce o femeie de 42 de ani din București, confirmată în cursul zilei de 8 martie cu coronavirus, ar fi avut contact cu persoane din rândul personalului care își desfășoară activitatea în clădirea Guvernului.
Coronavirus în lume:
Guvernul italian a luat măsuri extraordinare, plasând în carantină sau izolare o mare parte din nordul țării, ceea ce restrânge libertatea de mișcare pentru aproape un sfert din populația țării. Italia cunoaște cel mai agresiv focar de epidemie din Europa – aproape 6.000 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu Covid-19 și 233 de decese -, iar carantina a fost impusă în regiunea Lombardia și în 14 provincii.
Cel puțin 16 milioane de oameni sunt atfel vizați de restricțiile de circulație, până la 3 aprilie. Provinciile vizate sunt: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso și Veneția. Vor fi închise școlile, sălile de sport, piscinele, muzeeele, stațiunile de schi, iar competițiile sportive se vor desfășura fără public. Oamenii trebuie să stea pe cât de mult posibil în case, iar cei care încalcă măsurile de carantină riscă trei luni de închisoare și amenzi.
Germania a anunţat 210 noi cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus, potrivit Institutului Robert Koch, citat de Reuters, potrivit Agerpres. Astfel, numărul cazurilor confirmate în Germania a ajuns la 1.112.
În Japonia, Ministerul Sănătăţii şi autorităţile guvernamentale locale au anunţat că numărul infecţiilor cu COVID-19 a ajuns la un total de 495 de cazuri, din care 31 de pacienţi sunt în prezent în stare gravă.
Centrul de cercetare Ames al NASA a anunţat duminică seară că le va impune angajaţilor să lucreze de acasă pe o perioadă nedeterminată după ce unul dintre angajați a fost testat pozitiv pentru coronavirus, precizează Digi24. Numărul cazurilor confirmate de coronavirus a ajuns duminică la 114 în statul California.
Evenimentele cu peste 1.000 de oameni au fost interzise în Franţa, țară în care au fost confirmate 1.126 de cazuri de coronavirus.
Ministrul sănătăţii din Slovenia, Ales Sabeder, a interzis toate evenimentele publice desfăşurate în spaţii închise cu peste 500 de participanţi din cauza epidemiei de coronavirus.
La nivel global, peste 110.000 de persoane au fost infectate cu coronavirus, înregistrându-se peste 3.800 decese, potrivit unui bilanţ realizat de Reuters pe baza informaţiilor oficiale.
Citește și:
Coronavirus: 5 lucruri pe care orice turist trebuie să le pună în aplicare pentru a opri răspândirea Covid-19
Foto: Shutterstock