Coronavirus în România: 50 infecții cu coronavirus au fost confirmate până acum, dar șapte dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați.
Coronavirus în România – cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști în acest moment!
UPDATE 18.35
Grupul de Comunicare Strategică anunță un nou caz de infectare cu coronavirus. Este vorba de o femeie, din Neamț, recent întoarsă din Italia. Bilanțul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus ajunge la 50. Femeia, în vârstă de 54 de ani din Neamț a fost internată la Spitalul Roman în 11.03.2020 cu tuse, febră, faringită. În data de 01.03.2020 s- a întors din Italia, din zonă neafectată. Testul pentru infecție cu coronavirus a ieșit pozitiv.
UPDATE 17.21
Autoritățile au confirmat al 49-lea caz de coronavirus în România. Este vorba de o femeie de 45 de ani, venită din Italia, aflată în carantină în Arad.
Un nou caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat joi dimineață în România, numărul total ajungând astfel la 48. Este vorba despre o femeie din București care are legătră cu pacientului 17, care a fost internat pe 5 martie la Spitalul Dimitrie Gerota, fiind depistat pozitiv în timp ce se afla acolo.
Guvernul României face apel la cetățenii români, prin intermediul unui clip video postat pe rețelele de socializare, să se informeze despre coronavirus doar din surse oficiale și să nu creadă orice informație venită prin intermediul Facebook sau WhatsApp.
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, care ia parte la toate şedinţele Comitetului pentru Situaţii de urgenţă la nivelul municipiului Bucureşti, susţine că oamenii care vin în ţară cu avionul sunt blocaţi de ore bune la triajul de pe Aeroportul Otopeni, pentru că nu mai au unde să fie duşi în carantină. Toate cele 300 de locuri puse de primărie la dispoziţie pentru carantinare sunt ocupate. În punctele de triaj de la Otopeni se aşteaptă şi câte 4 – 5 ore. Oamenii sunt obosiţi, nemâncaţi, aşteaptă să fie transportaţi în centrele de carantină, a declarat acesta, citat de Digi24.
Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a solicitat, joi, primarului Capitalei, Gabriela Firea, edililor de sectoare şi primăriilor din Ilfov să identifice urgent spaţii pentru carantină şi să ia rapid toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu coronavirus (COVID-19) şi pentru protejarea populaţiei.
21 de dosare penale au fost înregistrate pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi două pentru comunicarea de informaţii false, anunţă Grupul de Comunicare Strategică. Până în prezent, au fost înregistrate 21 de dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal și două dosare penale înregistrate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicarea de informații false, faptă prevăzută și pedepsită de art. 404 Cod Penal, potrivit sursei citate de Digi24.
Federaţia Română de Fotbal a decis, joi, suspendarea tuturor competiţiilor fotbalistice pe teritoriul României până la 31 martie având în vedere deciziile luate în ultimele zile de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă privind pericolul epidemic pe care-l reprezintă virusul COVID-19.
Președintele SUA Donald Trump a anunțat restricții de călătorie privind Europa, în încercarea de a combate răspândirea coronavirusului, scrie BBC. Într-un discurs televizat, el a spus că toate călătoriile din 26 de țări europene vor fi suspendate pentru următoarele 30 de zile. Trump a adăugat că restricțiile „puternice, dar necesare' nu se vor aplica în cazul Marii Britanii, unde au fost confirmate până acum 460 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. La scurt timp după discursul lui Trump, a fost publicat un decret prezidenţial, care prevede că interdicţia se aplică tuturor celor care au fost în Spaţiul Schengen cu 14 zile înainte să ajungă în SUA. Acest lucru semnifică faptul că ţări ca România, Bulgaria, Irlanda şi Croaţia – membre UE, dar în afara Schengen – sunt excluse de măsură. În Statele Unite ale Americii au fost depistate până acum 1.135 de cazuri de COVID-19 și 38 de decese. Restricţiile de călătorie nu se aplică cetățenilor americani.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a dat asigurări joi că pandemia de COVID-19 este încă „controlabilă”, dar poate deveni o problemă mult mai gravă decât cea actuală, dacă guvernele nu iau în serios ameninţarea, relatează EFE. Medicul etiopian a subliniat că decizia de a considera coronavirusul drept o pandemie „nu a fost luată cu lejeritate” şi a răspuns nu doar extinderii rapide a bolii, ci şi pentru a încerca să fie ridicat nivelul de alertă globală şi să forţeze ţările să adopte măsuri drastice de stăvilire, scrie Agerpres.
Champions League și Europa League, cele mai importante competiții europene între cluburi, au fost suspendate de UEFA, joi, ca măsură de precauție în răspândirea coronavirusului, relatează cotidianul spaniol Marca. Jurnaliștii menționează că forul european va face anunțul în scurt timp. De asemenea, Liga Profesionistă de Fotbal din Spania a anunțat că La Liga se va opri cel puţin până la finalul lunii martie, după ce un baschetbalist de la clubul Real Madrid a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus.
Cel mai bogat om din China a anunțat că donează 1,8 milioane de măști pentru față și 100.000 de truse de testare pentru coronavirus țărilor din Europa, pentru a sprijini efortul de combatere a focarului. Jack Ma, fondatorul companiei de e-commerce Alibaba, și-a anunțat planurile pe rețeaua socială chineză Weibo, potrivit china.org, citată de LadBible.com. Ma a anunțat că intenționează să trimită măștile și trusele în țările care au fost cel mai grav afectate de virus, între care Italia și Spania.
Grecia a raportat joi primul deces provocat de infecţia cu coronavirus, victima fiind un bărbat în vârstă de 66 de ani care revenise dintr-un pelerinaj religios în Israel şi Egipt la sfârşitul lunii februarie, transmite Agerpres. Până miercuri seară Grecia avea confirmate 99 de cazuri de infectare cu coronavirus.
Italia anunță noi măsuri drastice în lupta împotriva noului coronavirusuri. Pe tot teritoriul Italiei vor fi închise toate barurile, restaurantele, hotelurile, frizeriile și centrele estetice. Rămân deschise doar farmaciile și magazinele alimentare, a anunțat premierul Giuseppe Conte. Măsurile sunt valabile până pe 25 martie. Cine iese din casă fără un motiv bine întemeiat, aflat pe lista celor permise de Guvern, riscă să facă trei luni de închisoare.
Foto: Shutterstock