Fiecare deceniu are disputele sale. Ani la rand, suplimentele alimentare au fost laudate si s-au creat o adevarata industrie si un business masiv in jurul lor, dar acum se vehiculeaza ideea moderatiei. Iti si spunem de ce!
Acum opt ani, eu insami am trecut prin „perioada oarba, cum o numesc, o perioada (care m-a tinut cativa ani buni) in care luam zilnic cate o doza de suplimente, de la calciu la zinc, vitamine, spirulina, cartilagiu de rechin si mai stiu eu ce. Ideea este ca, zi de zi, ingurgitam cite 5-6 pastilute considerate a fi remediul dezechilibrului. Nu-ti mai spun ce eforturi faceam sa mi le procur, din calatorii, prin prieteni care plecau des in State, s.a.m.d. Asta, pana intr-o zi cand, simtind pericolul dependentei, m-am gandit sa testez singura daca acestea imi aduc vreun beneficiu sau nu.
Pe vremea aceea, in Romania, nu se vorbea de nutritionisti, cum nu se vorbea nici de terapie, nici de meditatie si, ca si acum, eram in urma cu multe! Imediat cum le-am stopat, mi-am facut analize si, la fel, dupa sase luni de pauza. Urmand un regim alimentar similar, deci fara a schimba datele problemei, rezultatele analizelor mi-au indicat ca toate suplimentele pe care le-am tot luat nu mi-au adus mari beneficii. Si atunci m-a lovit! Dar daca nu luam ce imi trebuie, ceva ce sa ma ajute cu adevarat? Si iata cum am realizat ca si eu, alaturi de multi alti romani, probabil, luam suplimente dupa ureche. Iar asta este o problema!
Exista noi studii care au generat o adevarata controversa asupra beneficiilor sau riscurilor la care ne expunem cand luam in exces sau aleatoriu suplimente alimentare. Inainte de Craciun, citeam in The New York Times despre cazul unui adolescent din Texas, a carui stare de sanatate a degenerat, punandu-i viata in pericol si ajungand pe lista candidatilor la transplanturi de ficat, dupa consumul unui concentrat din ceai verde, pe care si-l cumparase pentru promisiunea ca arde grasimile. Am aflat cu stupoare ca in SUA, pentru aproape 20% din pacientii cu probleme la ficat, acestea sunt corelate cu abuzul de suplimente, iar acum un deceniu, statisticile indicau doar 7% din cazuri.
Deci nu mai vorbim de cazuri izolate, ci se discuta in procente, iar asta devine ingrijorator. America va fi mereu un reper, un motor al acestei industrii, pentru ca acolo se desfasoara cele mai multe studii pe subiect si tot americanii sunt si cei mai mari consumatori. Se pare ca ei cheltuiesc aproximativ 32 de miliarde de dolari, anual, pe suplimente, desi, de la crearea lor si pana in ziua de azi, beneficiile nu sunt demonstrate stiintific decat pentru putine, foarte putine suplimente. Apropo, in istoria nutritiei, s-a vorbit prima oara de suplimente multivitaminizate si multimineralizate dupa 1934, cand Carl Rehnborg a devenit pionier odata cu formularea primelor pastile care sa regleze insuficientele regimului alimentar.
Asta dupa ce a petrecut cativa ani in China, in anii 20, analizand diferentele dintre cei care traiau la sat si cei de la oras, unde fireste ca se consumau mai multe grasimi, sare si zahar. In China, i-a venit ideea ca oamenii isi pot imbunatati viata printr-un aport nutritional care sa suplineasca regimul alimentar. El a creat o supa din ingrediente locale, a facut un soi de experiment acolo, printre cunoscuti si localnici, si odata intors in acasa, a trecut la analize laborioase, inaugurand primul laborator de cercetare, in California.
De atunci si pana in prezent, productia de suplimente alimentare, sub diverse forme (prafuri, pastile, tablete etc.), a devenit un business ravnit si competitia s-a dovedit a fi sanatoasa, pentru ca formulele se imbunatatesc de la an la an, extrasele sunt prelucrate constiincios, dupa normele legii, culturile sunt organice (sau mai bine spus 100% organice) si pana si etichetarea trebuie sa fie precisa pentru a informa cat mai corect si direct consumatorul.
Daca esti confuza, iti spunem ca exista tot felul de suplimente – ilegale (aici, ma refer la cele folosite de anumiti sportivi pentru a castiga masa musculara) si legale – acestea din urma fiind clasate in doua categorii: cele multivitaminizate si multimineralizate, care contin micronutrienti si care ajuta organismul sa functioneze optim si suplimentele pe baza de plante (botanice), cu rol medicinal si, de obicei, cu tinta data (formulate pentru sanatatea oaselor, a ochilor, a pielii etc.). Cu toate ca suplimentele inunda piata, cum spuneam, nu avem siguranta beneficiilor pe care ni le aduc pentru cele mai multe dintre ele.
Bun, deci ce facem? Luam sau nu luam suplimente? Stii bine ca in ziua de azi este aproape ilar sa gandim ca prin alimentatie ii oferim organismului tot ce are nevoie pentru a se mentine sanatos si in forma buna. Practic, aproape tot ce mancam si bem este procesat si provine din surse pe care foarte putini dintre noi le si verificam. Pana si apa pe care o bem este un subiect de discutie. Ce sa-ti spun? Doar e clar pentru toata lumea ca fructele si legumele contin cu mult mai putine substante nutritive decat contineau acum 30-40 de ani. Deci da, avem nevoie de ajutor, de surse care sa refaca echilibrul!
Doar ca trebuie sa fim constienti de ce avem nevoie, sub nici o forma sa nu decidem noi singuri ce ne face bine, fara o opinie avizata, si apoi, sa invatam sa fim moderati in consum – in orice fel de consum, de la suplimente la rigurozitatea dietelor la care recurgem pentru a arata mai bine. Aceste suplimente – fie ele pastile, sub forma lichida, prafuri sau capsule –, luate cand trebuie si conform nevoilor fiecaruia, promit sa ne echilibreze carentele si sa refaca lipsurile create de o alimentatie nu tocmai sanatoasa. Suna promitator! Problema consta in asteptarile multora, deloc realiste, si anume ca aceste suplimente le pot rezolva toate problemele, si asta cat mai rapid si à la longue.
Si uite asa, o vad pe partenera mea de gym, chiar dupa ultimul antrenament de saptamana trecuta, ca ia un pumn de pilule ovale, in mai multe culori si in forme similare. Am intrebat-o ce ia si pentru ce, iar raspunsul ei m-a zdruncinat: de toate, nu strica. Mi-am propus sa-i deschid ochii cu acest articol, ei si altor femei care cad in ispita pilulelor cu atasamente si promisiunilor cu dublu sens, care cred ca orice sare dintr-un borcan tamaduieste si ca orice poarta eticheta „extracte naturale face bine. Specialisti in hepatologie spun ca, intr-adevar, exista recent cazuri ingrijorator de multe legate de consumul anumitor suplimente si de efectul lor asupra ficatului, dar sunt si foarte multe formule pe care le putem consuma in siguranta.
Asa cum spune si Jo Wyckmans, autorul cartii Healthy on the Inside, Beautiful on the Outside, organismul nu poate functiona optim fara vitamine: „Ele sunt necesare functiilor enzimatice care, la randul lor, functioneaza mai bine si imbunatatesc alte activitati ale corpului. Si pentru ca Wyckmans explica foarte bine in carte influenta vitaminelor si structura corpului, iti impartasesc notitele mele. „Un milimetru grosime de piele de marimea unei monezi contine mai mult de trei milioane de celule, mai mult de 100 de centimetri de vase de sange, 500 de metri de nervi, 1.300 de celule nervoase si 100 de glande sudoripare.
Deci sigur ca avem nevoie de sustinere, dar asta nu inseamna ca un exces de suplimente ne mentine sanatatea si cu asta basta. De exemplu, este cunoscut faptul ca vitamina C impreuna cu spirulina fac minuni cand te paste o raceala – foarte bine, ia-le cand iti trebuie, nu constant si fara motiv! Vrem sa traim mai sanatos si sa devenim o „varianta mai buna a noastra si asta este foarte bine, denota preocuparea, progresul, dar trebuie sa fim constienti ca o viata sanatoasa nu se manifesta intr-o singura forma sau practica.
Daca esti un consumator constant de multivitamine, prafuri proteice, ulei de peste sau alte suplimente, iti propunem sa faci pauze, sa intrerupi si sa dai un caracter temporar acestui tip de consum. Si, imi pare rau ca-ti dau eu aceasta veste, dar nu e deloc ok sa te bazezi pe suplimente din diverse extracte si radacini, care mai de care, pentru a slabi! Desi e greu de crezut, multe femei spera sa piarda in greutate cu o simpla pastila, un supliment magic care sa le scape de griji, si asta fara riscuri, fara efecte secundare.
Mai vreau sa clarific un aspect care creeaza confuzie, de multe ori: diferenta dintre suplimentele pe baza de plante si homeopatie. Cea din urma foloseste substante din surse botanice sau minerale in microdoze si este o practica alternativa a medicinii, controlata si vizata de FDA (Food and Drug Administration), pe cand remediile, suplimentele alimentare nu sunt considerate o ramura a medicinii si nu se supun controlului FDA, facand astfel posibile si mesaje exagerate, pentru a atrage consumatorul. Revenind la suplimentele considerate sigure, generic, fara dovezi stiintifice, exista anumiti micronutrienti care ne fac bine, ne ajuta, ne echilibreaza, dar trebuie sa stii exact ce iei, cu ce scop, in ce cantitate, pentru cat timp si, foarte important, sa le urmaresti efectul.
De Alice Bursuc
Foto: Guliver