Contraceptia

Cifrele alarmante ale avorturilor din ultimii ani ne trag un semnal de alarma! Exista atit de multe metode noi de contraceptie, incit traumele fizice si emotionale cauzate de intreruperile de sarcina nu isi au rostul. ELLE investigheaza...

Conform site-ului www.informa­tia­medicala.ro, prof. dr. Virgiliu An­car, seful Departamentului de Obstetrica si Ginecologie al Spi­talului Sf. Pantelimon, a afirmat ca, anual, in lume, 38% din sarcini sint nepla­ni­ficate, iar 23% dintre acestea nu sint duse la bun sfirsit, persoanele in cauza optind pentru avort (desi acesta repre­zinta un pericol real pentru sanatatea lor). El a continuat spunind ca sur­se OMS esti­mea­za ca, anual, pe plan mondial se produc intre 500.000 si 800.000 de avorturi. In ceea ce priveste tara noastra, prof. dr. Virgi­liu Ancar, citat de acelasi site, a subliniat ca, in 2007, in România existau 5.547.824 de femei de virsta fertila, dintre acestea 3.430.660 locuind in zonele urbane. Din totalul populatiei feminine de virsta fertila, 33,9% utilizau meto­de contraceptive moderne, 22,4% meto­de tra­ditio­nale, in timp ce 41,9% nu foloseau nici o metoda contraceptiva.


Numarul mare de femei care nu fo­lo­­sesc metode de contraceptie, optind pentru varianta intreruperii unei sarcini nedorite, este alarmant. Pre­­­ventia prin diferite mij­loa­ce de contraceptie este o varianta mult mai putin trauma­tica (sau chiar deloc). Exista mai multe tipuri de metode contraceptive, fiecare cu caracteristicile ei, pozitive sau negative. „Cea mai buna metoda de contra­ceptie' e doar o utopie, deoarece o meto­da potrivita unei femei nu va fi la fel de buna pentru alta. Din aceasta cauza se recomanda consultarea unui specialist, mai ales in cazul in care pacienta are peste 35 de ani, e fumatoare, are hipertensiune arte­riala, cefalee, diabet zaharat, boli cu transmitere sexuala, cancer mamar (sau ante­ce­dente in familie), tromboza venoasa (sau antecedente in familie). In ultimii ani au aparut foarte multe metode noi de contraceptie. De la me­todele cunoscute (prezer­vativul, diafragma, steriletul si pilulele con­tra­ceptive) pina la plasturi, injectii, inele vaginale sau im­planturi contraceptive, variantele sint numeroase, iar noi­le metode pro­mit efecte secundare mai putine si eficacitate marita in prevenirea unei sarcini nedorite.


Administrarea regulata a pilulelor hormonale a fost pina nu demult cea mai eficienta metoda de contraceptie. Pilulele com­binate (care contin doua tipuri de hormoni – estrogenul si progestinul), luate zilnic, stopeaza ovulatia, cauzind modificari si in „captuseala' uterului si a mucusului cervical, impiedicind astfel fecundarea ovulului. Mini-pilulele (contin doar progestin) sint recomandate celor care au o contraindicatie pentru estrogen. Mini-pilula ingroasa mucusul cervical, impiedicind fecundarea (doar in unele cazuri stopeaza ovulatia). Pilulele sint preferate pentru ca diminueaza acneea, durerea, disconfortul ce insoteste ovulatia, precum si simptomele sindromului premenstrual. Unele efecte secundare precum greata, cefaleea, acneea, depresia, cresterea in greutate sau retentia de apa le fac, totusi, intolerabile pentru unele femei.
Seasonale este o metoda contraceptiva hormonala, care consta in administrarea orala a contraceptivelor timp de 84 de zile – in loc de 21 de zile (scazind numarul mens­truatiilor anuale pina la patru).

Plasturele
, numit si Ortho Evra, care se aplica fie pe brat, fie pe abdomen sau fese, elibereaza in organism o combinatie de hormoni (progestin si estrogen) si are acelasi efect ca si pilulele contraceptive (adica stopeaza ovulatia si ingroasa mu­cusul cervical). Acest plasture se aplica o data pe saptamina, timp de 3 saptamini, iar in a 4-a saptamina se face o pauza.


Injectiile hormonale, sau Depo-Provera, sint metode confortabile pentru ca nu necesita administrare zilnica. Aceasta metoda implica injectarea cu progestin in brat sau intramuscular o data la trei luni. Actioneaza la fel ca si pilulele cu hormoni, impiedicind ovulatia si fecundarea. Printre efectele se­cundare se numara cresterea in greutate si menstruatiile neregulate. Aceste injectii hormonale nu trebuie utilizate pe o perioada mai lunga de doi ani pentru ca, temporar, pot cauza demineralizare osoasa si osteo­penie (fragilitate osoasa cu predispozitie la fracturi). Cu cit aceasta metoda e fo­losita pe o perioada mai indelungata de timp, cu atit creste riscul fragilitatii osoase. Totusi, odata cu stoparea tratamentului, structura osoasa se reface.
 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet