Consumul de vitamine și greșelile pe care probabil nu știai că le faci

Consumul de vitamine și suplimente alimentare înregistrează în acest moment cel mai înalt nivel din istorie și vine la pachet cu numeroase mituri pe care suntem tentați să le credem.

Consumul de vitamine și greșelile pe care probabil nu știai că le faci

Unele persoane cred că nu au nevoie deloc de suplimente cu vitamine, dacă au o alimentație bogată în legume și fructe. Ei bine, chiar dacă ai o stare excelentă de sănătate, poți avea deficiențe de nutrienți, mai ales dacă urmezi o dietă strictă sau consumi alimente procesate.

Iată câteva mituri legate de consumul de vitamine, pe care nu trebuie să le mai crezi:

Ai nevoie de vitamine numai atunci când ești bolnavă

Unii oameni au tendința să abuzeze de consumul de vitamine în special atunci când prevăd o răceală sau încep să nu se simtă foarte bine. Aceasta nu este cea mai bună modalitate de a primi aportul de vitamine de care ai nevoie. Consumul regulat de vitamine te poate ajuta să previi îmbolnăvirea și este mai ușor să previi decât să combați. Vitamina C și zincul sunt numai câteva exemple de vitamine care sunt cunoscute pentru proprietățile lor de întărire a sistemului imunitar.

Nu ai deloc nevoie de vitamine

Ar fi foarte greșit să crezi acest lucru. Da, ai nevoie de vitamine, pentru că fiecare dintre ele are un rol binedefinit în susținerea stării noastre de sănătatea. Vitamina A face minuni pentru sistemul nostru imunitar, pentru că stimulează producția de celule albe din sânge. Vitamina B12 joacă un rol important în procesul de producere a celulelor roșii și ajută și la funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos.

Vitamina C este bogată în antioxidanți, ajută la producerea de colagen și contribuie la regenerarea pielii. Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, eficientă în vindecarea depresiei și se spune că ne ajută să ținem la distanță kilogramele nedorite. Vitamina K este importantă pentru utilizarea eficientă a calciului în organism și pentru sănătatea vaselor sanguine, iar Vitamina E ajută în lupta împotriva radicalilor liberi.

Trebuie să te consulți cu doctorul tău pentru a vedea care sunt vitaminele de care ai nevoie, în funcție de nevoile organismului tău.

Nu poți lua vitamine dacă nu ai mâncat nimic înainte

Acest mit este parțial adevărat. Există unele vitamine care pot cauza stări de greață, pe când altele pot fi luate chiar dacă nu ai mâncat nimic înainte. Unele suplimente, precum uleiul de pește, ar trebui luate numai după ce ai mâncat, altele (precum vitamina C) nu depind de consumul de alimente, iar altele (precum fierul) sunt absorbite mai ușor dacă nu ai mâncat nimic înainte.

Toate vitaminele sunt la fel

Dacă nu te-ai documentat până acum cu privire la vitamine, atunci ai putea avea părerea greșită că toate vitaminele sunt la fel. Nimic mai fals! Există multivitamine, vitamine derivate din nutrienți naturali sau sintetici, adaptogeni. O atenție suplimentară ar trebui acordată nutrienților sintetici, artificiali, la care corpul uman poate reacționa diferit de la individ la individ. Ține minte să citești cu mare atenție eticheta fiecărui supliment alimentar înainte să începi să îl consumi.

Nu ai nevoie de vitamine dacă mănânci legume

Dacă ești vegetariană sau vegană, ai putea crede că îți iei toți nutrienții de care ai nevoie din legumele pe care le consumi. Mai multe studii au raportat însă că veganii și vegetarienii au mari deficiențe de vitamina B12. Acest lucru poate conduce la oboseală, constipație, apatie, confuzii și o dispoziție generală neplăcută. Vitamina B12 este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru, așa că ar trebui să îi acorzi o mai mare importanță.

Toată lumea are nevoie de aceleași vitamine

Deși luarea unor vitamine este o decizie personală, dacă ai o stare mai neplăcută ar trebui să discuți cu doctorul tău care îți va recomanda care sunt cele mai bune vitamine pe care să le iei. Suntem persoane diferite, cu corpuri diferite și avem nevoi diferite. Deși multivitaminele te pot ajuta pentru un plus de energie zilnică, ai putea totuși să ai o eficiență de vitamina D sau B12 și ar trebui să îi acorzi o mai mare atenție.

Citește și:
5 lucruri bizare despre care nu știai că îți afectează menstruația

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet