Confesiunea unui medic primar UPU: „nu avem unde interna pacienți pe terapie intensivă”

Medicii au ajuns să decidă cine trăiește și cine moare, în urma aglomerării unităților de terapie intensivă, a mărturisit Violeta Tănase, medic primar la Spitalul Județean Ploiești, într-un interviu pentru Digi24.

Violeta Tănase, medic primar și șefa Unității de Primiri Urgențe la Spitalul Județean Ploiești, a făcut într-o emisiune Digi24 o mărturisire cutremurătoare despre starea în care se află spitalul în care lucrează și despre alegerile pe care sunt nevoiți să le facă medicii, decizând cine trăiește și cine moare, în urma valului de infectări cu coronavirus care au dus la supraaglomerarea spitalelor. Aceste decizii, spune medicul, sunt necesare deja de câteva săptămâni.


Întrebată dacă medicii au fost nevoiți, până acum, să ia astfel de decizii, Violeta Tănase, medic primar, a mărturisit că a trebuit să aleagă între pacienți, „în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat.' Aceasta a spus că situația această critică durează deja de două-trei săptămâni, și că nu întrevede schimbări curând, explicând și situația dificilă în care se află spitalul în care lucrează.


Violeta Tănase, medic primar, a spus că „de câteva zile pur și simplu nu avem unde interna pacienți pe terapie intensivă. Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, și practic toți pacienții gravi – și nu sunt puțini – au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal. Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna.' Aceasta a specificat și că, în momentul în care plecase de la muncă, în UPU se aflau șase-șapte pacienți care necesitau terapie intensivă și nu aveau locuri pe care să fie internați.

Criza din Spitalul Județean Ploiești nu este limitată doar la indisponibilitatea locurilor ATI, ci este și una de personal, a mai spus Violeta Tănase. Astfel, linia de gardă de Terapie Intensivă Covid este asigurată de 4 medici rezidenți detașați, coordonați de un specialist medic primar, dat fiind că se află încă în perioada de pregătire, iar alți șase medici acopera linia de gardă non-Covid. De altfel, lipsa personalului este și motivul pentru care unitatea mobilă disponibilă nu a mai funcționat în ultima vreme.


„Orice loc de terapie intensivă contează în acest moment. Absolut orice loc. Orice ventilator este o șansă în plus pentru un pacient în stare critică', a mai spus dr. Violeta Tănase, medic primar la UPU Ploiești. Problema, spune medicul, este că nu există soluții, dat fiind că și județele din jur și Bucureștiul se confruntă cu situații similare. Aceasta își dorește, însă, decizii ferme de la autorități: „Mi-aș dori ca cei care iau astfel de decizii de organizare, de instruire, să-și facă timp să treacă o oră prin Unitatea de Primiri Urgențe și prin Terapie Intensivă. Așa, ca să vadă cam cum se respiră și cam cum se moare.'


Citește și:
ESTE OFICIAL: Scenariul roșu, adoptat în București! Noile măsuri care se aplică de marți în Capitală

Foto: arhiva ELLE, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet