Condimentul minune – 7 afectiuni pe care le combate turmericul

Cu o aroma unica, piperata si o culoare vie, galben-aurie, specific mancarurilor traditionale din Asia de Sud si Orientul Mijlociu, turmericul este un condiment inconfundabil.

Condimentul minune - 7 afectiuni pe care le combate turmericul

Cand adaugi acestui fapt nenumaratele studii ce ii atesta beneficiile devine tot mai clar ca ar fi intelept sa treci dincolo de utilizarile lui traditionale si sa incepi sa il folosesti in tot felul de preparate.

Curcumina este compusul care ii da turmericului culoarea specifica si totodata si beneficiile sale pentru sanatate, incluzand proprietatile sale anti-inflamatorii, antioxidante, antibacteriene si antivirale, potrivit unor studii aparute in Journal of the American College of Nutrition.

Turmericul este un exemplu minunat de medicament comestibil folosit in prevenirea si tratarea unei game largi de afectiuni', sustine Michael Balick, specialist al Gradinii Botanice din New York, mentionand insa si faptul ca femeile insarcinate sau persoanele cu obstructie de canal biliar, pietre la rinichi, ulcer stomacal sau hiperaciditate a stomacului nu trebuie sa foloseasca turmericul in scopuri medicinale, asa ca cel mai bine ar fi sa te consulti cu un medic inainte de a-l folosi.

Iata cele 7 afectiuni ce pot fi combatute prin folosirea turmericului:

1. Acneea

Un cos este un por marit care s-a inflamat, asa ca turmericul, cu proprietatile sale antiinflamatorii, este solutia perfecta pentru lupta impotriva acneei. Este recomandat sa amesteci turmericul cu apa sau iaurt pana se formeaza o pasta. Aplicat local, amestecul va ameliora cicatricile cauzate de acnee.

2. Diabetul

Renuntarea la zahar nu este singurul lucru pe care il poti face pentru a evita diabetul. Intr-un studiu recent aparut in jurnalele de specialitate, consumul zilnic de capsule de turmeric pe o perioada de 9 luni i-a protejat pe cei diagnosticati cu pre-diabet de trecerea la diabetul de tip 2.

3. Dureri

Renunta la calmante – pot avea mult mai multe efecte secundare decat te-ai fi asteptat. Consumul de turmeric este un mod sigur si natural de a controla durerea. Turmericul sustine circulatia sangelui, imunitatea si refacerea tesuturilor, factori ce pot fi cauze ale durerilor de orice fel.

4. Balonarea

Inflamarea stomacului poate fi o cauza a balonarii, potrivit lui Isaac Eliaz, medic si fondator al Clinicii si Centrului de Vindecare Amitabha, turmericul fiind astfel o solutie impotriva balonarii. De asemenea, turmericul ajuta la circulatia sangelui si detoxifiere, fapt ce poate ajuta digestia sa revina pe drumul cel bun.

5. Cancerul

Carnea la gratar este gustoasa, dar vine la pachet cu carcinogeni. Carnea gatita la temperaturi atat de inalte produce in mod natural amine heteroclitice, un agent cancerigen ce se gaseste de asemenea in fumul de tigara. Din fericire, cercetatorii de la Centrul de Cercetare al Cancerului din Hawaii au descoperit ca marinarea carnii intr-un sos ce contine turmeric (turmeric si usturoi, in mod special) reduce prezenta acestor agenti carcinogeni cu 50%. Este important de mentionat ca sosul folosit de acestia era o marinata subtire pe baza de otet ce nu continea zahar.

6. Boala Alzheimer

Aceasta boala incurabila neurodegenerativa poate fi prevenita prin portii regulate de turmeric. Cercetatorii au descoperit ca turmericul curata placile amiloide specifice bolii Alzheimer. Si mai important decat atat, spre deosebire de celelalte optiuni de tratament ale bolii, masa moleculara a turmericului este redusa, fiind suficient de scazuta pentru a trece prin bariera hemato-encefalică pentru a ajunge la creier.

7. Sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual poate fi o furtuna de schimbari de dispozitie, balonare si crampe ce te fac sa te simti nefericita. Din fericire, cateva dintre aceste simptome pot fi diminuate cu ajutorul turmericului, potrivit cercetatorilor iranieni. Femeile ce au luat suplimente de turmeric cu 7 zile inainte de menstruatie si 3 zile dupa, pe o perioada de 3 luni, au simtit imbunatatiri semnificative ale tuturor simptomelor.

Text: Vanessa Ciudin
Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet