Cine vrea sa traiasca vesnic?

Prinsa intre dorinta de a trai vesnic si speranta ca nu va imbatrani niciodata, Ioana Ulmeanu reme­morea­za momentele pe care le-a par­curs obsesia noastra pentru tinerete si se intreaba cum vom reusi sa impacam utopia unei vieti indelungate cu im­batra­nirea cu care aceasta vine, inevitabil, la pachet.

Anul acesta voi implini 30 de ani. Stiu cum suna, mai cu seama ca planurile mele din adolescenta mizau pe o si­nu­ci­­de­re eroica la 27, atunci cind toata lumea buna pa­rea sa moara dintr-un motiv sau altul. Nu m-am gin­dit mult la lucrul acesta cind am trecut de pragul pe care singura mi-l impu­sesem, dar am inceput sa ma gindesc acum. Asta si pentru ca, in parte, simt ca imbatrinesc. Daca 27 era o virsta la care sa mori poetic si sa te alaturi unor figuri romantice ca Jim Morrison, Kurt Cobain sau Janis Joplin, 30 a devenit una mult mai complicata si mai pro­vo­ca­toare. Sa va explic: prietenii mei se invirt in jurul ace­leiasi virste.


Zilele noastre de nastere, celebra­te in trecut cu veselie, au devenit acum un motiv de restrictii: nu se fac glume legate de numarul anilor pe care ii avem, nimeni nu in­trea­ba pe nimeni despre cum se simte in noua etapa. Una dintre cunostintele mele apropiate a trecut deja pragul inevitabil spre 30 si a decis sa il sarbato­reasca cu o jumatate de doza de toxina botulinica injectata ferm intre sprincene, acolo unde, se pare, ii a­pa­ru­se un rid pe care numai ea putea sa il vada in oglinda din baie, sub lumina necrutatoare a neonului. In plus, lucrez pentru o revista si chiar da­ca intreaga redactie pare mai tinara decit este de fapt, aud si pronunt mai des decit mi s-ar parea firesc in alte conditii expresii ca „antiaging', „antioxidanti' si altele din acelasi registru.


Imi este mereu teama ca dezvolt o obsesie le­gata de virsta, iar teama aceasta se inca­drea­­za intr-una mult mai mare si colectiva. Asta­zi, toa­ta lumea pare obsedata de virsta sau, mai bine spus, de tinerete. Orice reclama pe ca­re o vad intimplator la TV imi promite tinerete ves­nica. Ori­ce produs vrea sa ne faca sa ara­tam mai bine, mai de succes, mai tinere. Chiar si felul in care oa­menii se imbraca pare schimbat: de la adoles­cen­ti la pensionari, toata lumea a abordat o uni­forma universala, fara gen si fara virsta, care comaseaza laolalta cele mai diver­se categorii de populatie. Iar faptul ca mama imi imprumuta uneori jeansii nu ma face sa ma simt mai bine.

In plus, mai sint si actritele, cin­ta­re­te­le, socialites – o in­treaga categorie de femei pe care nu am cum sa nu le vad la tot pasul, ca­re arata, pe masura ce trece vremea, din ce in ce mai bine, si care, desi nevoite sa faca fata ace­leiasi presiuni pe care o resimt si eu, par sa se descurce mult mai bine decit mine. Incer­ca­ri­le lor de a-si mentine ti­ne­retea sint tot timpul cu ci­ti­va pasi inaintea stradaniilor noastre, dar se in­ca­dreaza in aceleasi tipare. Fie ca este vor­ba despre hormoni, fructe care contin antioxidanti, vin rosu sau ciocolata, elixirele tineretii vin sub forme diverse si continua sa apara.


Daca recapitulam, probabil ca cea mai populara astfel de metoda in ultimii ani a fost info­­me­ta­rea, asta dupa ce un studiu datind din anii 30 ara­­tase ca soarecii hraniti cu mai pu­ti­ne calorii traiesc mai mult decit cei cu o dieta nor­mala. A urmat epoca res­ve­ratrolului, un fenol natural intilnit in coaja stru­gu­rilor rosii, produs in momen­tele in care plantele erau atacate de ciuperci. Desco­pe­rit in 2003, resveratrolul a creat ob­sesii, efectele lui benefice s-au vazut imediat, insa doar in labora­tor si pe organisme mici.


Si an­tioxidantii au avut un moment de glorie, dar asta doar pi­na cind s-a constatat ca unii dintre ei pro­te­jea­za ce­lu­lele canceroase. Hormonii au devenit ob­se­sia urmatoare, iar efectele lor benefice, care tre­­ceau de la cresterea energiei la marirea ma­sei mus­culare, au determinat literalmente milioane de fe­mei sa ia es­trogen. Dar si aceasta poveste s-a sfi­rsit trist: es­tro­genul – s-a do­vedit intr-un studiu din 2004 – creste semnificativ riscu­ri­le de a suferi un a­tac de cord.


Lumea nu du­ce lip­sa de solutii, dar nici unele nu sint efi­ca­­ce pi­na la ca­pat. Pentru ca, de­sigur, asa ceva este im­­po­sibil. Probabil ca pe acest lucru mizeaza si televiziunile si cinema-ul, aceste uzine de creat obsesii, odata cu intoarcerea lor catre modele mai virstnice. Unele dintre ele, precum Betty White sau Susan Boyle, se bucura de un succes mult mai mare astazi decit ar fi avut la alte virste, si tocmai virstele lor sint factori importanti in obtinerea popularitatii pe care au capatat-o. Eroinele serialelor pentru femei au crescut odata cu fanele lor, iar astazi Lipstick Jungle, Desperate Housewives sau Cougar Town vorbesc deja despre femei care au o ex­pe­rien­ta de viata in urma.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet