Cine are prioritate în campania de vaccinare? Controversă după apariția unui document care arată că angajații din ministere vor fi vaccinați înaintea populației generale

Președintele Klaus Iohannis a vorbit ieri despre campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Un document apărut ulterior în spațiul public pare să arate că angajații din ministere vor avea prioritate în fața populației generale.

Cine are prioritate în campania de vaccinare? Controversă după apariția unui document care arată că angajații din ministere vor fi vaccinați înaintea populației generale

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului are deja parte de o strategie și de un coordonator, a anunțat ieri președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă. Iohannis a anunțat că: „Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente”.

Acesta a spus și că strategia privind vaccinarea va fi făcută publică săptămâna viitoare, și a anunțat cine se va ocupa de implementarea acestei strategii: „În ședința de astăzi, a fost numit și un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național, în persoana domnului Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central”.

Ulterior, postul de televiziune Digi24 a dezvăluit că Ministerul Sănătății a trimis către toate ministerele o circulară prin care cere ca fiecare instituție să înainteze o listă cu angajații care își doresc să participe la campania de vaccinare, în condițiile în care este așteptată sosirea vaccinului împotriva coronavirusului la finalul lunii decembrie. Conform acestei circulare, categoriile care vor avea prioritate în campania de vaccinare sunt: personalul medical și auxiliar din unitățile medicale publice și private; personalul care deservește activitățile esențiale din infrastructura critică (militarii, angajații Poștei, CFR etc.); personalul din instituțiile aflate în subordinea ministerelor; persoanele peste 18 ani vulnerabile (vâstnici peste 65 de ani și cei cu boli cronice); și arată că populația generală va fi vaccinată în ultima etapă a campaniei.

Pe baza acestei circulare de la Ministerul Sănătății, fiecare minister a emis, la rândul lui, circulare interne prin care își anunță angajații că pot să se înscrie pe lista pentru  vaccinare. Astfel de documente, a arătat presa, au solicitat liste și la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Justiției sau cel al Dezvoltării.

Prim ministrul Ludovic Orban a declarat, însă, că nu este vorba despre faptul că funcționarii din ministere ar avea prioritate în campania de vaccinare. „Cheia de interpretare nu e că au funcţionarii prioritate, ordinea de priorităţi este anunţată de preşedinte, ea va fi parte dintr-o strategie de vaccinare.”

Citește și:
Cine este Valeriu Gheorghiță, tânărul medic care va coordona campania de vaccinare împotriva coronavirusului

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet