Aceste micute, dar puternice produse alimentare sunt pline de nutrienti necesari vietii tale. Ba mai mult, vin la pachet cu proteine, fibre si grasimi bune!
Iata cele 5 tipuri de seminte indispensabile dietei tale, pe care ar trebui sa le consumi cat mai des:
Aceste micute seminte sunt bine cunoscute pentru faptul ca ajuta sistemul digestiv si mentin normal nivelul colesterolului. Studiile au aratat ca semintele de in opresc cresterea nivelului lipidelor din sange si pot preveni inclusiv cancerul.
Tips: Macinate, semintele de in au un efect mai rapid. Desi ignorate, ele sunt extrem de benefice dietei tale. Asadar, nu ezita sa scapi' cateva seminte in iaurtul de la micul tau dejun, in salata de la pranz sau chiar in prajiturile pe care le prepari!
Sunt considerate de catre nutritionisti si nu numai adevarate vedete in alimentatie. Faima lor este data de faptul ca pot absorbi mai mult de 10 ori greutatea lor in apa. Desi 30 de grame de seminte de chia au 137 de calorii, in combinatie cu apa, densitatea lor calorica devine mult mai mica. Dupa momentul absorbtiei de apa, semintele capata o textura gelatinoasa care devine o baza excelenta pentru budinci sanatoase sau agent de ingrosare pentru diferite piureuri. Iar, din moment ce 30 de grame de seminte contin 11 grame de fibre si patru de proteine, te vor mentine energica pentru ore bune. Acesta este motivul pentru care semintele chia sunt considerate un aliment esential in pierderea in greutate. Pe langa toate aceste calitati, consumul de seminte chia ajuta la reducerea durerilor articulare si protejeaza impotriva unor boli serioase cum ar fi cele de inima sau diabetul.
Tips: Pentru a beneficia de calitatile acestor seminte, consuma-le in salate, supe, iaurturi sau shake-uri. Cat despre gustul mancarii, nu iti face griji: nu se va schimba absolut deloc!
Cu o usoara aroma de alune, semintele de canepa contin cantitati uriase de nutrienti. Mai bogate in proteine ca inul si chia (desi mai slabe in fibre), semintele de canepa au 160 de calorii per 30 de grame. Proteina lor contine toti aminoacizii de care corpul tau are nevoie: leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofan, valina si treonina. Asadar, o mana de seminte de canpea pe zi iti poate echilibra cu succes nivelul de nutrimente de care ai nevoie.
Tips: Avand un gust asemanator cu cel al semintelor de pin sau de dovleac, le poti consuma in orice salata sau iaurt.
Sunt mai sanatoase decat credem. Doar o lingurita de seminte de susan iti asigura suficient magneziu, fier, mangan, vitamina B1, zinc, triptofan si calciu iti ofera energie pentru intreaga zi.
Tips: Susanul accelereaza arderea grasimilor, nu uita de el in dietele tale! Pe langa salate, adauga seminte de susan si peste legume fierte, alaturi de un strop de lamaie si putin ulei de masline!
Desi nu atat de populare, semintele de samburi de struguri au suficient de multe beneficii si antioxidanti cat sa merite toata atentia. Consumate pe o mai mare perioada de timp, ajuta la echilibrarea colesterolului in sange, dar si la reducerea inflamatiilor.
Tips: Acest tip de seminte contine vitamina E necesara pielii si parului tau, acid linoleic si polifenoli. Ca sa te asiguri ca le vei capata, pune cativa samburi in cerealele de la micul-dejun, in iaurt sau chiar in salate!
Text: Denisa Matei
Foto: 123rf.com