N-am avut niciodata orgasm cu sotul meu’, mi-a marturisit cu putin timp in urma o prietena, recent casatorita si, dupa toate aparentele, foarte fericita. „Iau Prozac de dinainte de a-l cunoaste’, mi-a explicat, mai mult amuzata decit suparata. Si asta nu-l deranjeaza? – am intrebat. „Doar la inceput’, a recunoscut ea. „Apoi a inteles ca medicamentul e de vina. Oricum, sexul nu e atit de important in relatia noastra.’ Si asta nu o deranjeaza?!!! Din cite mi-aduc aminte, era o persoana pasionata de sex. Mi-a raspuns rizind: „Nimic nu ma mai deranjeaza cu adevarat de cind iau medicamente. Tocmai de aceea nu am de gind sa renunt vreodata.’
Nu e nimic surprinzator aici. Astazi fiecare femeie ia… ceva. Daca nu ia Prozac, ia Paxil, Celexa, Zyban sau, pur si simplu, anticonceptionale. Iar spre deosebire de „micile ajutoare nevinovate’ din epoca mamelor noastre, medicamentele din ziua de azi au trecut din zona „masurilor de prevedere’ in cea a dozelor zilnice si regulate. In ciuda abstinentei prelungite declarate de femeile singure (sau maritate), medicii le prescriu anticonceptionale si, desi sedintele de psihoterapie se incheie cu succes, tot mai multe persoane continua sa foloseasca antidepresive la infinit. De ce nu?
Toate aceste medicamente sint supertestate, in general sigure si atit de benefice. De ce sa renunti la ele? La urma urmei, depresiile devastatoare si nedorite nu sint cu nimic mai bune. Ei bine, lucurile nu stau chiar asa. In urma unor studii recente care au sugerat ca aceste medicamente pot duce la reprimarea sexualitatii si la apatie (in cazul antidepresivelor), scaderea fertilitatii si alegerea gresita a partenerului sexual (in cazul anticonceptionalelor), oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe daca e intelept ca o femeie sa continue tratamentul mai mult decit e necesar din punct de vedere medical.
E o schimbare de atitudine foarte importanta, daca ne gindim ca pilulele contraceptive reprezinta principalul mijloc de control al sarcinii in tarile civilizate si ca, dupa introducerea Prozacului, in 1988, piata antidepresivelor a cunoscut un adevarat boom. Iar cum femeile au o predispozitie de doua ori mai mare decit barbatii pentru depresii, iti imaginezi cita neliniste produce o asemenea veste in rindul sexului sensibil. Prozacul si alte antidepresive din clasa SSRI (Selective-Serotonin Reuptake Inhibitor) au schimbat vietile multor oameni, oferindu-le posibilitatea de a-si continua normal existenta si a-si gestiona corect relatiile. Dar studiile recente facute de United State Department of Health and Human Services au aratat ca, contrar credintei comune, aceasta clasa de antidepresive nu e cu nimic mai eficienta decit antidepresivele de generatie mai veche (triciclice). Diferenta reala consta doar in numarul si intensitatea efectelor secundare – o chestiune ce tine mai mult de calitatea vietii decit de sanatatea propriu-zisa. Aceleasi studii au mai aratat ca un procent mare de utilizatori SSRI (intre 24 si 75%) au raportat probleme de ordin sexual: scaderea drastica a libidoului, intirziere (sau absenta) orgasmului, lipsa lubrificarii (la femei) si impotenta (la barbati).
Explicatia: cresterea nivelului de serotonina, care genereaza acea stare de bine si calm, are si un revers al medaliei – inhiba orgasmul (care nu e altceva decit o forma de excitare maxima). O alta teorie, care apartine Dr. Peter Breggin, psihiatru, autorul cartii The Antidepressant Fact Book, spune ca aceste medicamente interfereaza cu hormonii de reproducere: glanda epifiza (care stimuleaza o mare parte din productia hormonala) contine receptori de serotonina. Or, s-a dovedit ca Prozacul creste nivelul de serotonina in celulele nervoase, prin blocarea completa a accesului ei in epifiza.
Desi studiile au demonstrat clar ca printre efectele secundare ale contraceptiei orale se numara depresia si pierderea libidoului (in anumite cazuri), nimeni nu poate spune exact de ce. Unii specialisti cred ca vina o poarta scaderea nivelului de testosteron: anticonceptionalele orale cresc nivelul de estrogen si progesteron, mimind o sarcina, ceea ce „deruteaza’ sistemul hormonal care, automat, opreste ovarele sa mai produca ovule. Ca rezultat, nivelul de testosteron (mentinut in principal de ovare) scade dramatic. In conditiile unei ovulatii normale, doar 2% din testosteron este „activ’, restul fiind neutralizat de globulina care transporta hormonii prin singe (o proteina produsa de ficat in functie de nivelul estrogenului).
Aceasta ii asigura unei femei suficient testosteron pentru o conduita sexuala sanatoasa, dar nu atit de mult incit sa dezvolte caracteristici masculine (de exemplu, pilozitate faciala). Cresterea nivelului de estrogen (prin anticonceptionale) creeaza mai multa globulina decit normal, ceea ce duce la inhibarea aproape totala a testosteronului activ. In mod natural, inainte de ovulatie se inregistreaza o crestere a nivelului de testosteron, care (probabil) duce la cresterea libidoului la mijlocul ciclului menstrual (din punctul de vedere al perpetuarii speciei, este perfect justificat: in perioada cea mai fertila, trebuie sa fii cit mai activa sexual). Femeile care folosesc anticonceptionale rateaza tocmai aceasta experienta.