Chiar esti sanatoasa?

Faci sport cu regularitate si mananci ca la carte. Totusi, mai exista un factor de risc major, care-ti poate distruge sanatatea: propria-ti atitudine.

Chiar esti sanatoasa?

Sunt convinsa ca ai o multime de obiceiuri sanatoase (te antre­nezi cu regularitate, iti suprave­ghezi cu atentie dieta si incerci sa mananci … inteligent, iti iei vi­taminele, dormi opt ore pe noapte). Exista, insa, un factor extrem de important care-ti poate zadarnici intr-o fractiune de secunda toate aceste eforturi de a te mentine in forma maxima: atitudinea. Totul, absolut totul (incepand cu felul in care iti exprimi mania, pana la cel in care-ti petreci serile) are un impact urias asupra starii tale de bine. E un fapt demonstrat stiintific.

„Cercetatorii au stabilit in nenumarate studii ca exista o stransa legatura intre emotiile si obiceiurile negative si o anumita simptomatologie – dureri de spate, insomnii, sindrom premenstrual, dureri de cap si chiar infertilitate', spune Dr. Alice D. Domar, consilier de specialitate pentru celebra revista ame­ricana Fitness, autoarea cartii „Self-Nurture. Iar vestea proasta este ca, in timp, aceste emotii si sentimente negative, prost gestionate, duc la slabirea sau chiar prabusirea sistemului imunitar. Cum poti sa-ti dai seama daca structura ta mentala si personalitatea iti afecteaza sanatatea?

Raspunde (sincer) intrebarilor din testul nostru. In felul acesta vei putea descoperi problemele existente, dar, cel mai important, vei invata sa-ti folosesti uriasa putere de vindecare a mintii.

1. Ai ajuns la o intalnire foarte importanta, iar continutul gentii tale – patru prezervative, un ruj si cartile de credit – s-au imprastiat pe podea, in fata tuturor celor cu care trebuie sa negociezi. Ce faci?

a) Parasesti scena, plangi si apoi ramai marcata de moment pentru toata saptamana.
b) Spui „vai, mi-am uitat parfumul' si apoi schimbi subiectul.
c) Spui „Doamne, sunt atat de impiedicata. Scuzati-ma!'

2. Programul tau de antrenament este:

a) Exagerat. Cand nu escaladez muntii ma antrenez pentru maraton.
b) Sporadic. Abia daca gasesc energia necesara sa ma antrenez o data la cateva luni.
c) Regulat, dar moderat. Obisnuiesc sa ma antrenez cel putin 30 de minute, de trei ori pe saptamana, sau chiar mai des.
d) Scurt, dar frecvent. Nu am timp decat pentru cateva miscari, dar merg pe jos si ridic greutati in fiecare zi.

3. Care dintre urmatoa­rele afirmatii legate de profesie ti se potriveste?

a) Meseria mea este plicticoasa, iar eu ma simt ca prinsa intr-o cursa.
b) Uneori, meseria mea este plictisitoare si solicitanta, dar reusesc sa o fac interesanta si de perspectiva.
c) Imi place munca mea, am un sef extraordinar si simt ca progresez.

4. Care dintre urmatoarele situatii ti se potriveste?

a) Nu mai tin legatura cu familia si am senzatia ca nici prietenii nu ma inteleg.
b) Nu sunt foarte apropiata de familie, dar am cativa prieteni foarte buni, care ma inteleg si carora le pot destainui orice.
c) Sunt foarte apropiata de familia mea si am o multime de prieteni, la serviciu si in afara lui.

5. Tu si Ioana sunteti propuse pentru o promovare importanta. Seful vostru te cheama in biroul lui, pentru o intrevedere urgenta. Reactia ta imediata este:

a) Biroul cel mare si frumos de la etaj este de-acum numai al meu!
b) Ioana fost promovata, iar seful vrea sa-mi dea vestea cat mai elegant.
c) Sunt foarte curioasa pe cine a ales. Amandoua avem sanse egale.

6. Iubitul ti-a lasat un mesaj prin care iti ce­re sa reprogamati cina romanti­ca pe care ati planuit-o de mai bine de o saptamana, pentru o petre­cere a bur­lacilor. Reactia ta:

a) Il suni imediat si … urmeaza un scandal. Ce nenorocit!
b) Ii spui calm si plina de tact ceea ce simti, cerandu-i sa-ti spuna motivele pentru care acea petrecere este mai importanta decat intalnirea voastra.
c) Nu-i dai importanta. Esti prea plictisita sa-l suni, macar.

Rezultate

1. a. 0     b.2     c.1
2. a.1      b.0     c.2    d.2
3.a.0      b.1     c.2
4.a.0      b.1     c.2
5. a.2      b.0     c.1
6.a.1      b.2     c.0

Calculeaza-ti totalul. Rezultatul obtinut inseamna:

Intre 9 –12 puncte:

Esti o persoana echilibrata, care stie ca mintea si trupul trebuie sa fie in armonie. Iti cunosti tempe­ramentul si stii ca „tacerea nu e intotdea­una de aur'. Lipsa exprimarii sentimentelor, in timp, pune sanatatea la incercare.

Intre 4 si 8 puncte.

Esti inconsecventa. Te antrenezi regu­lat si, uneori, reusesti sa privesti partea insorita a lucrurilor, dar firea ta dificila si viata sociala limitata anuleaza aceste beneficii.

Intre 0 si 3 puncte:

Esti stresata, te ener­vezi cu usurinta, esti pesimista si singura. Solutia: tehnicile de management al stresu­lui si controlul starilor negative. Consilierea psihologica este si ea o alternativa.

Explicarea rezultatelor

1. Studiile au aratat ca oamenii care trec peste situatiile de criza cu umor (b) au un sistem imunitar mai puternic. Scuzele (c) sunt bune, daca nu te pun intr-o pozitie de inferioritate. Evita sa transformi situatia intr-o c­ata­strofa (a) (vazand lucrurile intr-o lumina mai sumbra decat sunt in realitate). Oamenii din aceasta ultima categorie au o predispozitie crescuta pentru depresii.

2. Exercitiul moderat (c si d) reduce stresul si ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos.Efortul fizic exagerat (a) poate afecta negativ sistemul imunitar. La polul opus, sedentarismul (b) creste riscul bolilor de inima.

3. Studiile care au avut ca subiect stres­­ul profesional au demonstrat ca oamenii care simt ca nu de­­tin controlul a­su­pra situatiei (a) au un risc cres­­cut de a se imbolnavi de ini­ma, com­parativ cu cei care simt ca pot in­fluenta intr-un fel sau altul situatia (b). Acest sentiment si cel de im­plinire profesionala (c) ne ajuta sa trecem peste situa­tiile de stres.

4. Cu cat relatiile personale sunt mai multe si mai apropiate, cu atat mai bine. Ele trebuie sa existe in mai multe planuri (familie, prieteni, colegi de serviciu). Daca ai doar cativa prieteni (b) si nici un membru apropiat al fami­liei nu te poti considera o persoana pe deplin fericita, iar asta iti afec­tea­za in mod direct sa­natatea. Izolarea sociala (a) are ace­­lasi grad de risc pentru bolile corona­riene, precum fumatul sau hipertensiunea.

5. Studiile au aratat ca o atitudine pozitiva si respectul de sine (a) siut esentiale pentru un tonus fizic si psihic bun si pot grabi recuperarea dupa o trauma majora. O viziune pesimista (b) este legata de proasta functionare a sistemului imunitar. Reac­tiile neutre (c) nu-ti influenteaza sanatatea.

6. Oamenii care se infurie usor sunt expusi unui risc crescut de a se imbolnavi de inima, comparativ cu persoanele care reactioneaza rational in situatii neplacute sau plicticoase (b). Femeile care iti exprima sonor furia (c) spre mijlocul vietii pot prezenta artere ingrosate in regiunea gitului, ceea ce duce la cresterea riscului bolilor coronariene. In plus, a ridica tonul direct, in fata altei persoane (a) este nesanatos pentru relatie.

Arhiva revistei ELLE

Foto: healthy lifestyle sports woman running on stone stairs from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet