Celebritatea, o barieră în calea bolii?

Boala nu e apanajul oamenilor de rând. Lovește oriunde, indiferent de vârstă, etnie, statut social sau faimă. Celebritățile își fac cunoscute problemele de sănătate pentru a trage semnale de alarmă și pentru a ne asigura pe noi, restul, că nu suntem singurii care se confruntă cu astfel de greutăți.

Celebritatea, o barieră în calea bolii?

Deseori ne lăsăm păcăliți de mirajul celebrității. Și, să fim serioși, e greu să nu o facem. Cum să nu visezi la o viață în care cea mai mare problemă pare să fie alegerea între un Porsche roșu sau unul negru, între așternuturi din bumbac egiptean sau din mătase Charmeuse?

Lucrurile par întotdeauna perfecte de cealaltă parte a ecranului. Faimă, o carieră de milioane și  eventual o poveste de iubire care i-ar face invidioși chiar și pe Heathcliff și Catherine. Într-un univers paralel, suntem noi, muritorii de rând, al căror  moment de glorie a fost atunci când managerul, după trei ani de zile, nu a mai zis „Bună dimineața, Ioana!”, când pe tine te cheamă de fapt Georgiana. Celebritatea pare să vină la pachet cu un soi de superputere, una care anihilează toate caracteristicile omenești. Să spui că o vedetă este deprimată e un soi de oximoron. E împotiva regulilor, nu e una dintre caracteristicile vizate în fișa postului. Când în presă apare o știre care pare să zdruncine simbioza totală în care o vedetă trăiește, întreaga populație e în pragul colapsului. Cum? Gisele Bündchen are gânduri sinucigașe? Selma Blair se confruntă cu o scleroză multiplă? În primă fază, ne gândim că lucrurile acestea fac parte din viața oamenilor de rând, nicidecum a persoanelor cu milioane de fani.

Ei bine, viața reală e mai mult decât o apariție impecabilă pe covorul roșu. Problemele în dragoste, emoționale și mai ales cele medicale nu au un sistem de alegere bazat pe criterii de faimă sau conturi bancare. Oricât de patetic ar suna, și nu mi-aș dori să pun pe cineva în ipostaza de victimă, în cele din urmă, dincolo de tot acest miraj al luxului, al vieții perfecte, celebritățile sunt oameni ca oricare dintre noi, care experimentează într-o oarecare măsură aceleași probleme. Atunci când sănătatea le este pusă în pericol, devin la fel de vulnerabili. Evident însă că și atunci sunt în continuare favorizați, se pot bucura de o mulțime de privilegii la care noi nu putem ajunge: doctori de renume, tratamente de top și în general un stil de viață mai bun, care poate face lucrurile mai ușor suportabile. Însă nici măcar toate acestea nu sunt niște garanții, niște arme imbatabile și nu pot garanta că situația se va îmbunătăți.

În ultimul timp însă, tot mai multe vedete au ales să arate că bolul de cristal în care aparent trăiau are fisuri, că uneori se sparge complet și că tot ce le-a rămas sunt niște cioburi. Și nu pot decât să apreciez astfel de ieșiri, care readuc firescul în peisaj. Ori de câte ori o vedetă are curajul de a-și expune problemele medicale în văzul tuturor, ne dă nouă, celorlalți, un soi de confort. Știm că asta nu înseamnă că boala va dispărea peste noapte, dar e cumva mai ușor de suportat să știi că nu ești singur, să auzi și povestea altcuiva. De multe ori, dincolo de zona de empatie, vedetele care fac publică starea lor de sănătate chiar dispun de instrumentele necesare pentru a ajuta oamenii care se află în aceeași situație. Au o vizibilitate extrem de mare, se bucură de o platformă pe care pot împărtăși experiența lor, de la sentimentele ce le-au încercat în această perioadă la sfaturi practice care le-au ajutat să depășească momentele grele.

Nu puține sunt cazurile în care celebritățile au fondat diverse organizații dedicate problemelor de sănătate cu care chiar ele s-au confruntat. În 1991, Earvin Johnson, baschetbalist la Los Angeles Lakers, și-a anunțat retragerea din lumea sportivă din cauza rezultatului pozitiv de HIV cu care fusese diagnosticat. De atunci conduce diverse programe de informare despre HIV și SIDA prin intermediul fundației sale, Magic Johnson. Sarah Hyland, actrița cunoscută pentru rolul său din Modern Family, s-a luptat cu displazie renală încă de când era mică. În 2012 a suferit un transplant de rinichi, iar astăzi este ambasadoare a Fundației Lopez și militează pentru donarea de organe. De asemenea, Halle Berry este o altă vedetă care a vorbit deschis despre problemele ei de sănătate, afirmând că suferă de diabet de tip 2, iar astăzi este o aprigă susținătoare a acestei cauze în cadrul campaniei Diabetes Aware.

Dincolo de culorile pastelate pe care social media are grijă să le expună, de multe ori nuanțele de gri sunt cele care predomină cu adevărat în viețile celebrităților. Adeseori afișează o fericire de carton, care stă să se prăbușească la prima rafală de vânt.

Una dintre cele mai frecvente boli cu care vedetele au declarat că s-au confruntat de-a lungul timpului este depresia. Și nu doar ele, fiindcă este una dintre cele mai comune boli mintale, afectând peste 300 de milioane de oameni, indiferent de vârstă, sex, statut social sau educație. Cu toate că e atât de des întâlnită, depresia continuă să fie un subiect tabu în societatea noastră, destul de rușinos de abordat. Cei care se confruntă cu această afecțiune sunt adeseori stigmatizați, iar puterea de a vorbi deschis despre problemele pe care le au e un adevărat act de curaj. Mai ales venind din partea unei persoane publice, într-o industrie în care vulnerabilitatea nu își are locul, în care femeia trebuie să pozeze în soția, mama sau actrița perfectă. Stereotipurile legate de sănătatea mintală afectează mai mult decât am crede persoanele aflate în dificultate. Din cauza rușinii, a fricii de a nu fi discriminat, mulți refuză tratamentul sau să vorbească deschis despre starea lor emoțională. Însă declarațiile unor celebrități în legătură cu această temă s-au dovedit a fi de multe ori extrem de empowering pentru toți cei care luptă cu aceste stări.

Demi Lovato s-a confruntat de-a lungul timpului de multe ori cu depresia, afirmând chiar că primele gânduri sinucigașe le-a avut la vârsta de șapte ani. Astăzi este una dintre cele mai vocale persoane publice în legătură cu probleme mintale, ea însăși experimentând stări depresive, dependența de alcool, tulburări de alimentație și bipolaritatea. Într-un discurs despre depresie la The National Council for Behavioral Health în Washington, Lovato sublinia faptul că aceasta este o boală care afectează extrem de mulți oameni, însă că, din păcate, nu e văzută ca o afecțiune. Îi îndeamnă pe toți cei care trec printr-o perioadă grea să nu se îndepărteze de oameni, fiindcă în ei vor găsi salvarea. Fie că este vorba de prieteni sau de familie, e extrem de important să nu se izoleze de relațiile benefice, sănătoase din viața lor. Admitea că pentru a se vindeca a avut parte și de ajutor specializat din partea psihologilor, că a participat la întâlniri ale alcoolicilor anonimi și că a urmat tratamente medicamentoase, lucruri la care îi îndeamnă și pe alții să recurgă.

Ellen DeGeneres afirma că și ea s-a confruntat cu depresia, simțindu-se umilită și nerespectată din cauza orientării ei sexuale. Sfatul pe care îl dă acum e că „nu știi niciodată când această perioadă neagră se va termina, așa că trebuie pur și simplu să lupți în continuare”. Dwayne Johnson spunea că i-ar fi fost mai ușor dacă cineva i-ar fi spus, în perioada în care suferea de depresie, că nu e singurul care trece prin așa ceva. De aceea, într-un videoclip apărut pe YouTube, reamintea urmăritorilor săi că nu sunt nici primii, nici ultimii care experimentează aceste trăiri și că oricât de sumbră ar părea situația în acest moment, totul va fi bine. Winona Ryder ne aducea aminte că nici o sumă de bani nu poate alunga această stare de depresie, iar J.K. Rowling sublinia că e extrem de greu să descrii sentimentele care te încearcă în acea perioadă unei persoane care nu le-a trăit vreodată, fiindcă nu e o stare de tristețe, ci din contra, înseamnă o lipsă de sentimente. Kristen Bell afirma că a decis să vorbească cu onestitate despre depresia prin care a trecut pentru a-i face să înțeleagă pe cei care acum sunt la cel mai jos nivel al vieții lor că valorează mai mult decât cred și că au multe lucruri de oferit. În 2016, la decernarea premiilor Billboard, Kesha declara că, dacă e suficient de norocoasă ca vocea ei să fie auzită de mai mulți oameni, atunci o va folosi pentru o cauză bună, pentru a le spune că nu sunt singuri, că milioane de oameni trec prin aceleași trăiri în fiecare zi.

Însă nu doar probleme de sănătate mintală au fost recunoscute și expuse publicului larg. Cancerul câștigă din păcate tot mai mult teren, afectând pe zi ce trece tot mai mulți oameni. Conform celor mai recente estimări, incidența cancerului a crescut la 18,1 milioane de cazuri noi anual și la 9,6 milioane de decese. Unul din cinci bărbați și una din șase femei dezvoltă o formă de cancer de-a lungul vieții. Iar printre aceștia se numără și multe persoane cunoscute. Actrița Cynthia Nixon, care recent a și candidat pentru funcția de guvernator al statului New York, a fost diagnosticată cu cancer mamar când avea 40 de ani. Jane Fonda duce încă din 2010 o luptă împotriva cancerului la sân, iar recent i-au fost îndepărtate celule canceroase inclusiv din buza de sus. Christina Applegate, Sheryl Crow, Julia Louis-Dreyfus, Betsey Johnson, Wanda Sykes, Kathy Bates sunt doar alte câteva femei pe care cancerul mamar nu le-a ocolit.

Selena Gomez a recunoscut că se luptă cu lupusul, motiv pentru care a și fost nevoită să sufere un transplant de rinichi primit de la prietena sa, Francia Raisa. Nick Jonas a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 de când avea 13 ani, o boală autoimună care afectează un număr destul de mic oameni. Bella Hadid suferă de Boala Lyme, o boală infecțioasă care se transmite prin mușcătura căpușelor, modelul afirmând că îi afectează sistemul nervos și că îi crește șansele de a dezvolta boli cardiovasculare. Charlie Sheen, actorul din Doi bărbați și jumătate, a recunoscut în 2015 că trăiește cu HIV, spunând că se află într-un moment de cotitură din viața sa. Jack, fiul lui Ozzy și Sharon Osbourne, a depistat în 2012 că se confruntă cu scleroză multiplă, după ce deja își pierduse mai mult de jumătate din vedere la un ochi. De atunci însă este extrem de implicat în campanii ce privesc această boală, făcând numeroase acte de caritate în direcția aceasta.
În ultimul timp, imaginile postate pe Instagram de către Kim Kardashian în care arată cât de tare i-a afectat psoriazisul pielea au făcut mare vâlvă. După multe tratamente care n-au avut nici un efect, aceasta le cerea fanilor sfaturi care ar putea să îi îmbunătățească situația.

Exemplele pot continua la nesfârșit, însă partea importantă este să conștientizăm că boala, indiferent de natura sa, nu își alege victimele în funcție de notorietatea lor sau de statutul social. Deschiderea de care vedetele dau dovadă în ultimul timp, împărtășirea propriilor lor experiențe cu milioanele de oameni care le urmăresc este necesară și extrem de benefică, nu numai din punct de vedere emoțional, ci și al utilității. În general, nu sunt o fană înrăită a rețelelor de socializare, părându-mi-se mai degrabă un mediu toxic, care reușește să sădească neîncredere și frustrări, decât un mediu cu un caracter cu adevărat util. Însă în astfel de situatii acestea pot juca un rol important, într-o manieră pozitivă, funcționând ca o formă de terapie de grup. Oferă conexiune, un sentiment de apartenență, creează empatie, înțelegere și un soi de camaraderie între un număr mare de oameni care nu s-au cunoscut vreodată, dar pe care un numitor comun, respectiv suferința, i-a legat. Uneori mesajele lor pot funcționa la fel de bine și ca semnale de alarmă, te pot convinge că principiul „mie nu mi se poate întâmpla” e unul total neverosimil și că poate ar fi timpul să ajungi la controlul acela pe care îl amâni de atâta timp.

Citește și:
6 tipuri de yoga pe care orice începător le poate încerca

Foto: Shuterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet