Uleiurile reprezinta o parte importanta din alimentatia noastra si au un impact progresiv asupra sanatatii. Descopera care sunt cele mai bune uleiuri, cum sa le prepari si care este modul corect de pastrare.
Pentru a face lumina, nu pot recomanda niciun ulei pana nu vorbim despre grasimi. Grasimile din uleiuri se comporta diferit in timpul prepararii si se impart in trei categorii: saturate, polinesaturate si mononesaturate. Primele sunt cele mai putin sanatoase, grasimile saturate fiind vinovate pentru nivelul ridicat al colesterolului LDL. Cum probabil stii, uleiurile au un grad de sensibilitate diferit, in functie de grasimile continute.
Asadar, cand gatesti termic, ai grija ce ulei alegi sa folosesti! Se stie ca atunci cand prajim, cele mai bune uleiuri sunt de palmier, cocos, porumb si floarea soarelui, acestea avand si grasimi polinesaturate, pretandu-se astfel unor temperaturi ridicate. Pentru salate sau consumul nepreparat termic, cele mai sanatoase uleiuri sunt cel de masline, presat la rece, uleiul de in, de canepa, uleiul de avocado, rapita, uleiul de alune sau cel de migdale.
Problema cu uleiurile este ca au un continut caloric ridicat, care nu da deloc bine in ecuatia siluetei perfecte. Pentru o dieta responsabila, trebuie sa le consumi controlat – o lingurita de ulei are, aproximativ, 110 de calorii –, dar permanent, grasimile fiind necesare corpului, iar acizii grasi, esentiali pentru inima, piele sau creier.
Uleiul de arahide. Acesta are o aroma specifica si se spune ca ajuta la prevenirea bolilor de inima. Are in compozitia sa acizi grasi Omega-6 si Omega-9, are un nivel redus de colesterol si un punct ridicat de ardere – poate fi folosit pentru gatit la temperaturi mari, fara a deveni toxic.
Uleiul din samburi de strugure. Obtinut prin presarea la rece a samburilor, acesta contine multe vitamine si minerale si poate fi consumat in salate, nefiind indicat la prajit.
Uleiul de canepa este foarte nutritiv, asigurand organismului necesarul de acizi grasi. Se foloseste in principal in salate si nu trebuie supus unor temperaturi ridicate.
Uleiul de masline este excelent in orice dieta si poate fi consumat in fel si chip, fiind recomandat atat de nutritionisti, cat si de dermatologi, pentru beneficiile sale asupra pielii, unghiilor si a parului. Ai grija doar sa-l pastrezi ferit de surse de caldura!
Uleiul de cocos poate fi folosit in alimentatie si pentru ingrijirea corpului. Se stie ca ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, protejeaza impotriva bolilor de inima si chiar accelereaza metabolismul. Pentru piele, este un remediu bine cunoscut.
Multa lume neglijeaza acest aspect, al depozitarii, dar pentru a evita formarea radicalilor liberi, uleiurile trebuie pastrate intr-un loc ferit de caldura, lumina sau oxigen.
Uleiul de in sau cel din alune de padure se pastreaza in frigider, de exemplu, fiind foarte sensibile, schimbandu-si gustul si pierzandu-si din proprietati. Poti testa uleiul mirosindu-l; daca are o aroma ranceda, renunta la el.
Nu tine sticla de ulei langa aragaz sau langa calorifer si cand cumperi ulei, alege o sticla cat mai ferita de lumina sau caldura.
Extrem de poluant, uleiul nu mai trebuie aruncat la chiuveta si ar fi bine sa renuntam la acest obicei cat mai repede, cu totii! Azi, exista online mai multe oferte pentru a te scapa de uleiul folosit; vezi: colectareuleiuzat.ro, www.reciclare-ulei.ro sau www.reciclareulei.ro.
Text: Alice Bursuc
Foto: Olive oil pouring out of a bottle from Shutterstock