Cele mai sanatoase seminte intr-o dieta

O dieta echilibrata include semintele ca sursa constanta de nutritie. Insa, cum integrezi consumul de seminte in incercarea de a te lipsi de kilogramele in plus? Iata 3 tipuri de seminte comune pe care le poti include in alimentatie, indiferent de scopul tau final, incepand de azi.

Cele mai sanatoase seminte intr-o dieta

Obisnuieste-te sa consumi regulat seminte hranitoare, care iti aduc beneficii diferite, completandu-ti carentele alimentatiei. Iata sugestii si sfaturi pentru a le integra in regimul tau alimentar!

Semintele de Chia sunt recunoscute ca o sursa importanta de energie si vitalitate, prin continutul bogat de Omega 3 si fibre. O arma in combaterea diabetului, acestea contin 18% din doza zilnica recomandata de calciu si sunt o sursa importanta de mangan, fosfor si proteine. Toate acestea ajuta la sanatatea sistemului osos, a inimii si in lupta impotriva colesterolului. Marele bonus al semintelor de Chia este faptul ca te fac sa te simti mai plina, mai repede, datorita continutului de triptofan care ajusteaza apetitul si iti imbunatateste starea de spirit.

Semintele de canepa, recunoscute ca unele dintre cele mai valoroase seminte de lume din punct de vedere nutritional, nu contin cotroversata doza de THC, insa au o multime de beneficii dovedite asupra sanatatii organismului. Cu un raport ideal de acizi grasi Omega 3 si Omega 6, semintele de canepa ajuta la reechilibrarea hormonala, sunt antiinflamatoare, avand, in acelasi timp si rol antioxidant. Daca nu stiai, continutul de acizi grasi esentiali sunt vitali sanatatii si lupta impotriva depozitelor de grasime.

Semintele de in. Cu un numar vast de componente, inul este considerat un aliment extrem de puternic intr-o dieta echilibrata, datorita proprietatilor de adjuvant in prevenirea si trataterea unui numar mare de afectiuni. Pe langa continutul de Omega 3 si fibre, semintele de in au un continut semnificativ de lignani (compusi vegetali) si fibre care imbunatesc activitatea inimii si au proprietati antioxidante, reducand colesterolul si regland activitatea intestinala. Cu toate aceste beneficii, semintele de in pot deveni, cu usurinta, parte din masa ta de dimineata, ca adaos in cereale, in salate sau chiar si in supe.

CUM INTEGREZI SEMINTELE IN ALIMENTATIE?

Datorita continutului mare de fibre, aport alimentar recomandat in inceputul zilei, majoritatea retetelor te vor convinge sa integrezi semintele in micul dejun, insa nu o lua ca pe o regula. Toate sugestiile de consum vor fi raw, pentru ca prin procesul de gatire, semintele isi pierd din valoarea nutritionala.

1. Daca nu esti un mare fan al texturii gelatinoase a semintelor de chia in combinatie cu alte lichide, le poti integra intr-un smoothie. In cazul in care ai o preferinta speciala pentru budinca, combina seminte de chia cu lapte de migdale si lasa-le 30 de minute la rece. Efectul? Neasteptat de gustos.

2. Semintele de canepa pot fi presate pe salate sau introduse in sosul pastelor tale preferate. Cu mai multa rabdare poti face lapte din seminte de canepa pe care il poti adauga in smoothie-ul energizant de dimineata.

3. In cazul semintelor de in, acestea nu pot fi procesate de organismul uman decat macinate. Deci primul pas este sa le macini sau pisezi, dupa care le poti presara oriunde in sandwichuri, salate sau supe pentru un gust usor crocant.

Daca nu te-ai convins, obisnuitul iaurt face o combinatie foarte buna cu orice tip de seminte si este o gustare la indemana.

Consuma semintele, acest superaliment excelent, cu moderatie, pentru ca o cantitate exagerata nu provoaca un efect mai rapid sau mai bun, insa integreaza minim 3 linguri de seminte pe zi ca un obicei constant in alimentatie, fie ca esti sau nu in timpul unei diete.

Text: Alice Bursuc
Foto: Homemade granola with dried fruits, nuts and seeds for breakfast from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet