Cele mai bune și cele mai dăunătoare alimente pentru o dantură sănătoasă

Un zâmbet este accesoriul perfect, drept pentru care este foarte important să avem grijă ce consumăm.

În general, legumele și fructele sunt cea mai bună alegere când vine vorba de prevenirea cariilor, în timp ce produsele procesate, cu un conținut bogat în zahăr, reprezintă inamicul numărul unu al sănătății danturii tale.


Alimente pentru dinți sănătoși:

1.Lapte

Laptele este un produs bogat în calciu, iar calciul este extrem de benefic pentru smalțul dinților. În plus, laptele nu este o băutură foarte acidă. Din păcate însă, conține o cantitate destul de ridicată de zahăr și consumul excesiv îți va afecta zâmbetul. Dacă dorești să te bucuri de aceleași beneficii însă nu agreezi laptele, alege brânza, aliment bogat atât în calciu cât și în vitamina D. Textura ușor lipicioasă va înlătura în timpul mestecatului resturile de mâncare ce se pot bloca printre dinți.


2.Ciuperci Shiitake

Deși pare straniu, consumul de ciuperci Shiitake este indicat pentru cei ce suferă de probleme ale gingiei. Acestea conțin lentinan, un compus activ ce poate preveni apariția gingivitei. Efectele antibacteriene ale lentinanului sunt atât de precise, încât polizaharida reușește să elimine bacteriile cauzatoare de carii, fără a afecta bacteriile benefice.

3.Nuci și alune

Consumul de nuci contribuie la aportul zilnic de magneziu, calciu și fosfor, un pumn din acestea constituind alegerea perfectă pentru un snack sănătos între mese. Alege alune dacă dorești mai multă vitamina D sau 12-15 migdale pentru până la 50mg de calciu. Nucile abundă în potasiu, zinc, vitamina E și vitamina B. În plus, mestecatul alimentelor natural abrazive va asigura masajul gingiilor și curățarea spațiilor ușor accesibile dintre dinți.

4.Gumă de mestecat fără zahăr

Guma obișnuită de mestecat conține zahăr, iar consumul poate chiar cauza carii. Cu toate acestea, o gumă fără zahăr nu aduce decât beneficii danturii tale, încurajând totodată producerea de salivă. Mestecatul ei după masă înlătură acidul de pe dinți și protejează smalțul. Ai grijă însă la guma cu arome de fructe, întrucât aceasta poate conține substanțe ușor corozive în componență. Pentru a fi sigură, rămâi la cea simplă, cu aromă de mentă.


5.Apă

Apa este bună pentru dinți datorită fluorului din componență. Această substanță găsită în mod natural în apă împiedică apariția cariilor iar consumul de lichid elimină particulele de mâncare, curățând gingia și dinții. Ai grijă însă la cantitatea de fluor ingerată, întrucât excesul poate cauza pete pe dantură.

Ce alimente trebuie să eviți:

1.Sucurile carbogazoase

Bogate în zahăr, sucurile carbogazoase sunt extrem de acide și erodează dinții chiar și atunci când sunt băute în cantități mici. Ele conțin până la 40 de grame de zahăr per doză și sunt printre cele mai periculoase alimente pentru zâmbetul tău. În plus, sucurile intens colorate precum cel de struguri sau cola încurajează formarea petelor inestetice.


2.Cafeaua

Pe lângă petele inevitabile pe care consumul constant de cafea le implică, un alt pericol pentru dinți constă în sfărâmarea inconștientă a dinților. Afecțiunea, cunoscută drept bruxism, este reprezentată de încleștarea dinților până în punctul în care aceștia se ciobesc și poate apărea la persoanele ce beau cafea înainte de a se culca. Pentru a limita cantitatea de cafea ce intră în contact cu suprafața dinților tăi, încearcă să consumi băutura folosind un pai.


3.Ceaiul negru

Ceaiul omoară bacteriile din cavitatea bucală și calmează inflamațiile gingiilor. Ferește-te însă de el dacă dorești să păstrezi albul imaculat al zâmbetului. Ceaiul negru are pigmenți foarte puternici ce îți vor păta cu siguranță dinții, dar în același timp omoară bacteriile ce cauzează respirația urât mirositoare. Pentru a te bucura de efectele pozitive ale băuturii și a evita pigmentarea, clătește cu apă plată imediat după consum.

4.Caramelele

Nu cantitatea de zahăr consumată determină apariția cariilor, ci timpul pe care aceasta îl petrece în cavitatea bucală. Din această cauză, caramelele sunt printre alimentele pe care trebuie să le elimini dacă ții la o dantură sănătoasă. Consistența lipicioasă va împiedica eliminarea completă de resturi și va transforma dinții în spații perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor.


5.Lămâile

Fructele sunt sănătoase, însă citricele au un conținut ridicat de acizi ce atacă smalțul dentar. Sucul nediluat de lămâie este la fel de puternic și nu trebuie băut decât cu foarte mare grijă. Uită de tradiționalul amestec pentru albirea dinților obținut din suc de lămâie și praf de copt, rezultatele aduse de această mixtură sunt incredibil de nocive pentru dinții tăi. Nu te spăla imediat după ce ai consumat lămâi sau portocale, componentele pastei de dinți pot ușor reacționa cu acizii din fructe, distrugându-ți complet smalțul.


Citește și:
12 trucuri pentru a deveni mai sănătoasă în doar o săptămână

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet