Ierburile si mirodeniile sunt o adevarata binecuvantare pentru regimurile stricte de alimentatie. Sunt valorificate constant pentru aromele lor fara calorii, fara grasimi si fara toxine.
Insa ierburile si mirodeniile nu sunt benefice doar atunci cand vine vorba despre linia taliei. Cercetari complexe sugereaza ca unele plante iti aduc mari avantaje atunci cand vine vorba despre creierul tau, cum ar fi o memorie mai buna, mai putin anxietate, si chiar protectie impotriva tumorilor pe creier. Aici ai cateva pe care nu ar strica sa le adaugi la retetele tale preferate.
Un studiu recent realizat in Brazilia a relevat faptul ca o componenta chimica din aceste ierburi, numita apigenina, intareste conexiunile dintre neuroni si chiar ajuta celulele stem in forma noi neuroni. In timp ce aceste rezultate au fost obtinute intr-un laborator si nu in cazul oamenilor, cercetatorii au ajuns la ipoteza ca o dieta bogata in apigenina ar putea sa influenteze formarea celulelor in creier si comunicarea de asemenea, care, la randul sau, ar putea tine la distanta depresia, boala Alzheimer si Parkinson. Structura chimica a apigeninei este similara cu cea a estrogenului, iar acesta este de mult cunoscut ca influenteaza dezvoltarea neuronilor.
Un favorit peren al ceaiurilor de dinainte de culcare, musetelul este, cel putin anecdotic, un eliminator al stresului. Ca si in cazul apigeninei, avem doar studii de laborator atunci cand vorbim despre modul in care musetelul actioneaza asupra creierului, insa contine compusi care ar putea consolida receptorii pentru anumite chimicale din creier, reducand anxietatea in acest proces. Intr-un studiu – pe oameni – un mic grup de persoane cu anxietate generalizata au consumat fie un placebo, fie extract de musetel. Opt saptamani mai tarziu, oamenii care au consumat musetel au semnalat o scadere mai mare a nivelului de anxietate.
Noi toti detinem aceste celule imune numite macrofage, care distrug particulele straine ajunse in corp. Insa, in cazul unora, macrofagele nu functioneaza cum trebuie. Anumiti compusi pe care ii regasim in turmeric ajuta acele macrofage si pot elimina chiar semnele premature ale bolii Alzheimer. Ceea ce inca nu a fost determinat este volumul de turmeric care trebuie consumat in mod regulat, pentru a avea un impact asupra acestor celule.
Salvia ajuta la imbunatatirea memoriei. In doua studii restranse, capsulele de extract de salvie au imbunatatit performantele oamenilor la anumite teste de memorie, comparativ cu pastilele placebo. Efectele salviei au durat ore intregi dupa inghitirea capsulei. Alte studii realizate pe animale indica faptul ca uleiurile esentiale si extractele de salvie blocheaza activitatea unei enzime care degradeaza un neurotransmitator implicat in mai multe functii ale creierului. Cu alte cuvinte, salvia poate sustine acel neurotransmitator. Insa ai grija atunci cand iei in considerare suplimente cu salvie pentru ca pot fi periculoase pentru unii oameni, inclusiv pentru cei cu tensiunea mare.
Ar fi un adevarat miracol daca tratamentul pentru o tumora maligna pe creier ar fi sa mananci pur si simplu mai mult usturoi, asa cum sugerau unele titluri de articole in 2007. Ceea ce acel studiu a descoperit de fapt despre usturoi a fost ca anumiti compusi activi din usturoi pot sa distruga celulele canceroase – in laborator. Insa cercetatorii au folosit mult mai mult din acel compus decat se gaseste in mod normal in usturoi, dar este, totusi, un inceput promitator.
Foto: 123rf.com
Vezi şi arnica- beneficii și remedii pe bază de arnică!