Uite de ce ar trebui sa incluzi alune si nuci in dieta ta.
Migdalele, caju-ul si fisticul sunt cunoscute ca avand cel mai scazut numar de calorii, reprezentand un supliment sanatos in dieta noastra zilnica. Migdalele contin cel mai mult calciu dintre toate alunele, ceea ce contribuie la starea generala de sanatate. In plus contin multe fibre si vitamina E, un oxidant care te ajuta sa combati inflamatiile periculoase si alte boli, precum cancerul la plamani sau declinul cognitiv cauzat de inaintarea in varsta.
Nucile de Macadamia si cele Pecan sunt exact la polul opus, au cel mai mare continut de calorii, dar consumate in cantitatea potrivita, au acelasi rol benefic asupra organismului tau si iti pot asigura cantitatea necesara de grasimi sanatoase si nutrienti. Nucile Pecan sunt recomandate pentru sanatatea barbatilor, datorita beta sisterolului, un steroid natural pe care il au in componenta si care poate inlatura simtomele hiperplaziei benigne sau a maririi de prostata.
Nucile sunt foarte indicate, datorita continutului mare de acid alfa linoleic, care conform oamenilor de stiinta, poate trata inima de aritmii iar uleiul din nuci ajuta la reducerea inflamatiilor si a oxidarii arterelor. Doza zilnica recomandata este de 8 nuci pe zi.
Arahidele desi suntincadrate teoretic la categoria leguminoase, practic tot alune le zicem. Acidul folic care se regaseste in arahide, este un mineral cu rol esential in dezvoltarea creierului.
Nucile braziliene contin seleniu, acest mineral protejeaza impotriva cancerului de prostata si alte afectiuni. A se evita consumul excesiv, deoarece o cantitate prea mare de seleniu in organism poate provoca diabetul de gradul doi.
Alunele si nucile sunt cunoscute pentru numarul relativ mare de calorii, din acest motiv trebuie sa avem grija in ce cantitate le mancam. Combinatia de acizi grasi omega 3, proteine si fibre, iti confera starea de satietate, ajutandu-te sa iti controlezi dieta.
Este recomandat sa incerci sa consumi un mix intre toate acestea alimente minune, pentru a asigura necesarul zilnic de nutrienti si antioxidanti, in final pentru sanatatea intregului organism. Desi pot fi consumate dulci sau sarate, in ciocolata sau alte deserturi, sub forma de unt in cazul arahidelor si in multe alte moduri, recomandarea specialistilor este sa le mancam crude, nesarate si de preferat sa nu le cumparam ambalate.
Text: Claudia Covatariu
Foto: Frame of variety of fruits and nuts on a dark wooden surface from Shutterstock