Bineinteles, atunci cand dai iama in frigider, nu reusesti sa faci diferenta intre ele. Pentru ca data viitoare sa nu te mai lasi pacalita de senzatiile false, iti vom prezenta principalele tipuri de foame existente:
1. Foamea de nutrienti
Acesta este unul dintre tipurile cele mai naturale de foame si se intampla atunci cand organismului tau ii lipsesc anumite elemente nutritive.
De obicei, se manifesta prin pofta de alimente, dar daca lipsa acelui nutrient este semnificativa, ai putea pofti chiar si la lucruri pe care de obicei nu le consumi, dar care contin nutrientii respectivi.
Cand o femeie este insarcinata, corpul consuma multi macro si micronutrienti, acesta fiind motivul pentru care sunt atat de cunoscute ‘poftele de femeie gravida’.
2. Foamea cauzata de stres
Bineinteles, aceasta nu este o forma naturala de foame. Cand esti stresata din cauza unei probleme care te tot macina si n-o poti rezolva, iti gasesti altceva de facut, care te ajuta sa depasesti pentru putin timp starea de anxietate.
Foamea pe care o simti este, de fapt, un raspuns fiziologic la sentimentul de neajutorare care te incearca in acele momente.
3. Dependenta de mancare
Foamea cauzata de stres se poate instala ca o dependenta, dar nu neaparat pe termen lung, ci doar pe perioada stresanta. Dependenta de foame, in schimb, poate fi rezultatul unor incidente izolate sau crize peste care nu reusesti sa treci usor.
Poti recunoaste acest tip de foame daca mananci compulsiv, de obicei mai mult decat ai nevoie si mai nesanatos. Este greu de controlat, dar poti incepe prin limitarea cantitatii, daca nu poti exclude din prima alimentele neindicate.
4. Foamea data de plictiseala
De obicei, sentimentul de plictiseala se naste din cauza oboselii, iar foamea de acest tip este mai mult o distragere a atentiei, decat o necesitate. Mananci atunci cand esti plictisita pentru a iesi din starea de blazare, dar si pentru a-ti conferi doza necesara de energie ce iti lipseste.
5. Foamea emotionala
Gandeste-te la modul in care emotiile te afecteaza din punct de vedere fizic: tristetea iti poate da migrene, stresul se poate manifesta prin dureri de stomac, iar ceva amuzant te poate face sa razi necontrolat.
Emotiile sunt legate direct de instinctele noastre de baza si, tocmai de aceea, ele sunt in masura sa afecteze si nivelul de foame resimtit. Asadar, este posibil ca un amalgam de emotii si circumstante sa iti creeze senzatia de foame.
Page: 1 2