Cele 8 lucruri care se întâmplă în organismul tău atunci când bei alcool

Unul din motivele pentru care așteptăm cu nerăbdare sezonul cald este următorul: zilele nu sunt doar mai însorite, ci și mai lungi, ceea ce înseamnă un singur lucru – putem petrece mai mult timp la terase, în curte sau la plajă.

Cele 8 lucruri care se întâmplă în organismul tău atunci când bei alcool

Desigur, nimic nu se îmbină mai bine cu această atmosferă decât un pahar de Mojito sau vin roșu.

Efectele alcoolului sunt mai mult decât previzibile dimineața următoare – cu alte cuvinte, pe cât de mult te-ai distrat cu paharul de alcool în mână, pe atât de chinuitoare este mahmureala dimineața următoare. Fie că este un pahar roșu de vin savurat la cină, în speranța ca va reduce stresul acumulat în ziua respectivă sau un pahar de Aperol la prânz, este posibil ca și tu să fi fost una dintre victimele mahmurelii.

Pentru majoritatea persoanelor, în mod inevitabil, zâmbetele, râsetele și momentele amuzante de cu o seară în urmă se transformă într-o migrenă, alături de greață și sentimentul permanent de deshidratare – o listă de stări care nu sunt la fel de amuzante ca seara precedentă.

Deși toți știm ce urmează după momentul în care dăm shot-uri cu prietenii la bar și apare îndoiala că am făcut cea mai bună decizie, nu încetăm să repetăm scenariul acesta. Probabil ne simțim permanent atrași de încrederea de sine oferită de un Cosmopolitan sau de felul în care totul începe să devină distractiv după două pahare de vin. Dar v-ați întrebat vreodată ce reacții are corpul în momentul în care consumați alcool?

1. Starea inițială de ebrietate

Fiecare seară de weekend începe la fel – ai un pahar de alcool în mână, iar pe măsură ce îl bei, apare o senzație de calm care topește tot stresul acumulat de problemele de la serviciu. Acest sentiment este produs de eliberarea unor substanțe chimice din creier, endorfine, numite și „moleculele fericirii'.

Cascada aceasta de endorfine, ce are ca punct de plecare alcoolul, este motivul pentru care ne simțim bine și apetitul de viață crește, dar este și cauza deciziilor nepotrivite, cum ar fi comportamentul violent sau condusul sub influența alcoolului. Acordați o deosebită atenție mililitrilor de alcool pe care îi consumați: pentru un adult, consumul responsabil de băuturi alcoolice înseamnă mai puțin de cinci pahare în două ore, iar pentru femei patru sau mai puține în același interval de timp.

2. Încrederea de sine crește

Pe lângă eliberarea de molecule ale fericirii, alcoolul stimulează, de asemenea, aminoacidul non-proteic Gaba, un compus chimic al creierului care te calmează și reduce stările de anxietate socială sau depresie. Consumul de alcool blochează treptat glutamatul, principalul transmițător excitator al creierului – iar pentru că mai mult glutamat înseamnă mai multă anxietate, mai puțin glutamat înseamnă mai puțină inhibare.

De aceea, când consumi mai mult alcool decât trebuie, vei crede că totul este perfect în regulă – deși realitatea poate fi total opusul impresiilor tale. Trei sau patru pahare de vin reduc nivelul de inhibiții și numărul de frici pe care le simțim în mod normal. Din acest motiv persoanele care consumă alcool sunt mai încrezătoare în acțiunile lor – chiar dacă acestea sunt lucruri pe care nu le-ar face fără alcool în sânge.

3. Lipsa coordonării

Cu toții am fost martori la acțiunile unui prieten care nu ar fi trebuit să bea ultimul pahar și începe să spună propozițiile pe dos sau se împiedică la fiecare pas – sau poate am fost chiar noi persoana respectivă. Se pare că există un motiv întemeiat pentru faptele de care suntem ușor jenați dimineața următoare.

Consumul de alcool încetinește ritmul comunicării dintre corp și creier, transformând coordonarea dintre cele două destul de dificilă. Lipsa sincronizării în acest caz face vorbirea complicată și transformă mersul în linie dreaptă în cel mai negru coșmar.

4. Pierderea memoriei

Consumul în exces de alcool nu afectează doar capacitatea corpului de a funcționa corect, dar îți transformă memoriile de cu o seară în urmă într-o confuzie totală. V-ați întrebat vreodată care este motivul din spatele semnelor de întrebare ridicate în momentul în care vorbești cu prietenii despre ce s-a întâmplat aseară? Consumul de alcool interferează cu capacitatea creierului de a crea amintiri noi – altfel spus, alcoolul produce deficiențe în memorie și pe măsură ce numărul de pahare consumate crește, la fel și gradul de tulburări de memorie.

Cantitățile considerabile de alcool, în special consumate într-un timp scurt și pe stomacul gol, pot produce pierderea temporară a cunoștinței sau un interval de timp în care persoana în stare de ebrietate nu își poate aminti detalii cheie despre anumite evenimente, sau chiar evenimente întregi.

5. Senzația de amețeală

După o seară în care ai consumat poate prea multe cocktail-uri și te gândești tot drumul cu taxi-ul la cât de comod este patul, poți constata că apar amețelile. Alcoolul afectează modul în care funcționează urechea internă, iar prezența acestuia în sânge îi comunică creierului faptul că te miști mai mult decât o faci în realitate – acest dezechilibru duce la amețeală, senzația că totul se învârte și apariției vertijului.

6. Trezitul foarte devreme

La un moment dat, fiecare dintre noi a ieșit într-un grup de prieteni în cadrul căruia s-a consumat destul alcool în care toți să înceapă să le dea mesaje foștilor – dar aici nu e vorba despre asta. Probabil știi deja motivul pentru care după câteva pahare ți se face dor de fostul partener, dar te-ai întrebat care este motivul pentru care te trezești devreme, deși ai consumat alcool cu câteva ore în urmă?

Consumul de alcool afectează capacitatea ficatului de a elibera cantitatea potrivită de glicogen în sânge, vital pentru a păstra nivelul echilibrat al glicemiei. Așadar, nivelul de zahăr din sânge este scăzut, iar corpul tău îți dă trezirea pentru că are nevoie de dulciuri. Desigur, motivele nu se opresc aici – toată lumea s-a trezit cu gura mai uscată decât deșertul Sahara și a încercat să găsească cel mai apropiat pahar cu apă fără să aprindă lumina.

Mai mult, chiar și un Cosmopolitan inofensiv vă poate afecta calitatea somnului și prin urmare, vă va cauza o stare de disconfort a doua zi. Consumul unei singure unității de alcool înainte de culcare reduce somnul, vital pentru refacerea organismul, cu o oră. Prin urmare, nu vă veți recupera total, iar organismul va avea ceva de spus în privința aceasta.

7. Mahmureala și anxietatea de dimineață

Faptul că alcoolul te deshidratează duce la stări de greață și migrene insuportabile, dar acesta nu este singurul motiv pentru care te simți îngrozitor a doua zi. Când vine vorba de mahmureală, trebuie să știi că toxina acetaldehină, creată pe măsură ce ficatul încearcă să elimine alcoolul din organism – cu alte cuvinte, o să fie prezentă pe tot parcursul zilei următoare.

Desigur, în funcție de organismul fiecăruia vor exista nivele de acetaldehină diferă de la o persoană la alta. Cu cât nivelul acestei toxine este mai mare, cu atât mai insuportabilă devine mahmureala. De asemenea, gravitatea stării depinde și de nivelul de hidratare al organismului – dacă persoana ce consumă alcool a băut apă, a mâncat o masă bogată în nutrienți și s-a odihnit. Alcoolul este toxic pentru organism, astfel încât apariția mahmurelii este reacția organismului la consumul acestuia.

Să mai punem la socoteală sentimentele de paranoia sau anxietate care apar imediat ce ne-am trezit și ne gândim la toate lucrurile pe care le-am făcut și spus cu o seară în urmă? Aceste gânduri se datorează scăderii nivelului de glumat cauzată de consumul de alcool. Dacă te simțeai cea mai fericită persoană cu câteva ore în urmă, situația s-a schimbat – odată ce consumul de alcool încetează, deoarece creierul încearcă să reechilibreze substanțele chimice. Va dura ceva timp până când acest echilibru o să se întâmple, așa că până atunci trebuie să treci prin stări de anxietate și paranoia.

Nu vrem să vă dăm vești proaste, dar consumul constant și de lungă durată al alcoolului poate avea efecte pe termen lung. Alcoolul dăunează creierului, așa că persoanele care beau zilnic cantități considerabile sunt mai predispuse să dezvolte demență, comparativ cu cei care consumă alcool în mod responsabil. Respectați cantitățile recomandate de alcool: un consum moderat de alcool reprezintă o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați.

8. Nevoia de a mânca orice

Odată ce nu mai resimți starea de greață atât de puternic, apare dorința inevitabilă de a mânca orice și oricât – și prin orice, mă refer la orice nu este sănătos. Simți nevoia permanentă de a-ți răsfăța papilele gustative cu o mulțime de carbohidrați. De ce? După consumul de alcool, glicemia noastră este scăzută, iar organismul te va împinge la consumul de carbohidrați deoarece trebuie să-și refacă stocul de glicogen. Nu este de mirare că pofta de mâncare este una crescută și tot ce vrei să mănânci este pizza și grămezi de cartofi prăjiți.

Cum bei responsabil?

Cum poți avea parte de o seară distractivă în care s-a consumat alcool fără să o regreți a doua zi? Este destul de simplu: depășirea cantităților recomandate de alcool poate duce la starea de mahmureală și crește riscul apariției bolilor cronice. Doza recomandată poate varia în funcție de concentrația de alcool a fiecărei băuturi, dar aceasta o să fie mereu prezentă pe eticheta acesteia.

De asemenea, este foarte important să ieșiți sâmbătă seară în oraș cu stomacul plin. Alcoolul irită pereții stomacului, iar prezența alimentelor poate încetinii absorbția alcoolului de către organism. Hidratarea este foarte importantă, așa că încearcă să alternezi paharul de vin cu unul cu apă. Cel mai important, nu uita să consumi un pahar mare de apă înainte de culcare, deoarece acest lucru vă va ajuta să vă mențineți hidratat.

Citește și:
10 vedete care NU consuma alcool

Text: Ioana Oblu
Foto: Imaxtree

Cât de bine îți cunoști tenul? Completează testul ACUM și câștigă super premii de la La Roche Posay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet