Nu, nu este vorba despre vitamina D, ci despre deficiențele de vitamine și minerale mai puțin cunoscute, precum vitamina B12, vitamina K și magneziu.
Află cum le poți face față și ce alimente te ajută să îți menții un stil de viață mai sănătos și mai fericit.
Deficiență: Vitamina B12
Cel mai important semn al unei deficiențe de vitamina B12 este oboseala, în ciuda faptului că dormi suficient. În afara faptului că ești anormal de obosită, mușchii tăi vor fi și ei slabi și obosiți. O deficiență de vitamina B12 poate avea ca rezultat, de asemenea, și modificări ale dispoziției sau o sensibilitate emoțională crescută, posibil chiar ducând la depresie sau anxietate.
Acest lucru este cauzat de faptul că vitamina B12 este implicată în sinteza substanțelor chimice din creier, cum ar fi serotonină și dopamină, care ajută la reglarea stării de spirit. Așadar, dacă ai momente în care începi să plângi fără niciun motiv sau te simți brusc nervoasă, iar în mod normal nu ai fi reacționat așa, atunci este posibil ca vitamina B12 să fie soluția către o stare mai bună.
Alimente bogate în vitamina B12: macrou, sardine, somon, brânză feta, carne de vită și ouă.
Deficiență: Magneziu
După cum bine știm, magneziul este un mineral, însă acesta este esențial în producerea multor alte substanțe nutritive și minerale, precum calciul și vitamina D. Magneziul este foarte important pentru transformarea alimentelor în energie, precum și pentru bunăstarea metabolismului și menținerea oaselor puternice. Deficiențele de magneziu nu sunt foarte comune, deoarece organismul nostru știe exact de ce anume are nevoie și cât, însă există unele cauze precum dezechilibrul hormonal, consumul excesiv de alcool, boala Crohn, diabetul de tip 2, osteoporoză.
Alimente bogate în magneziu: spanac, iaurt, semințe de dovleac, fasole neagră, avocado și smochine.
Deficiență: Vitamina K
Dacă ai sângerări nazale în mod regulat sau gingiile îți sângerează de fiecare dată când te speli pe dinți, este posibil să ai o deficiență de vitamina K. Această vitamină este esențială pentru oase sănătoase și pentru coagularea sângelui, deci dacă organismul tău nu produce în mod suficient această vitamină sau nu ai o dietă sănătoasă și echilibrată, atunci acest lucru poate fi de vină pentru că vitamina K este responsabilă pentru formarea cheagurilor de sânge.
Alimente bogate în vitamina K: boabe de soia, boabe de soia fermentate, varză, varză de Bruxelles, prune și castraveți.
Cel mai bun mod prin care poți fi sigură dacă ai sau nu o deficiență de vitamine sau minerale este printr-un test de sânge. Dacă simptomele nu se îmbunătățesc, ia în considerare consultarea unui medic specialist.
Foto: Arhiva Revistei ELLE