Comisia Europeană are un plan de vaccinare care ar veni în întâmpinarea persoanelor vulnerabile în fața Covid-19 din țările UE.
Un document adoptat la sfârşitul lunii iulie de către experţi în domeniul sănătăţii din statele membre ale Uniunii Europene, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Elveţia, Norvegia şi ţările din Balcani anunță un plan de vaccinare împotriva Covid-19.
Planul are în vedere vaccinarea a peste 40% din populația țărilor, prioritare fiind persoanele cu boli cronice, cele în vârstă, dar și cele care lucrează în sistemul medical sau în servicii publice esențiale.
Pe 24 august, Comisa Europeană încheia o serie de discuții preliminare cu societatea Moderna pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva Covid-19. Aceștia continuă însă discuțiile și cu alți producători de vaccinuri, planul fiind achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opțiune de a achiziționa până la 80 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva Covid-19.
Organizația Mondială a Sănătății are și ea un proiect de vaccinare care implică vaccinarea a peste 20% dintre persoanele cele mai vulnerabile din lume. Comisia Europeană le-a cerut însă statelor membre UE să folosească doar planul dedicat lor, pe care îl consideră mai rapid și mai puțin costisitor.
Cei de la Comisia Europeană au spus însă, conform Reuters, că vor oferi sprijin financiar proiectului de vaccinare al Organizației Mondiale a Sănătății și va dona vaccinuri obținute prin schema de finanțare a UE. Cu toate astea, nu este însă deloc sigur că va exista un surplus de doze de vaccin.
Obiectivul planului Comisiei Europene este să se ajungă la o imunitate colectivă a populaţiei UE, un lucru care ar putea fi atins prin noi campanii de vaccinare, odată atins obiectivul de 40%.
Foto: Arhiva Revistei ELLE