Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au evidențiat opt factori de risc ai cancerului la sân pe care nu îi putem schimba, și alți cinci față de care putem face modificări semnificative. Iată ce înseamnă fiecare factor de risc și cum putem reduce posibilitățile de a dezvolta cancer la sân:
Nu poți schimba – Înaintarea în vârstă
Majoritatea cancerelor la sân sunt diagnosticate după vârsta de 50 de ani. Deși recomandările se schimbă constant, cancer.org ne recomandă să începem efectuarea unor mamograme regulat, după vârsta de 40 de ani, și să le facem în fiecare an până la 45 de ani.
Nu poți schimba – Istoricul medical al familiei
Dacă o femeie are o rudă de gradul I care suferă de cancer la sân, precum mama, sora sau fiica (sau o rudă de gen masculin), riscul de a dezvolta cancer la sân crește. De asemenea, riscul crește dacă mai multe rude din partea mamei sau a tatălui au avut cancer la sân.
Totuși, dacă nu ai în istoricul familiei membri care să fi avut cancer la sân, nu înseamnă că ești ferită de această posibilitate; aproape 80% din femeile diagnosticate nu au pe nimeni în familie cu această boală.
Nu poți schimba – Sânii cu țesut mamar dens
Din moment ce sânii denși au mai mult țesut care unește fibrele nervilor decât țesut gras, poate fi dificil să depistezi tumoarea la o mamogramă. Pentru o procedură eficientă, specialiștii recomandă tomosinteza digitală sau mamografia 3D.
Nu poți schimba – Mutațiile Genetice
Genele mutante moștenite, precum BRCA1 și BRCA2, duc la un risc ridicat în dezvoltarea cancerului ovarian și de sân.
Nu poți schimba – Istoricul personal de cancer la sân sau anumite boli de sân necanceroase
Femeile care au avut cancer la sân în trecut îl pot dezvolta și a doua oară. Alte tipuri de cancer, precum hiperplasia atipică sau carcinomul lobular in situ, sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de cancer la sân.
Nu poți schimba – Istoricul reproducător personal
Dacă ți-a venit menstruația înainte de vârsta de 12 ani și ai început perioada de menopauză la 55 de ani, ai fost expusă la hormoni mai mult timp, ceea ce crește riscul de apariție al cancerului la sân.
Nu poți schimba – Tratamentul anterior care a inclus terapie cu radiații
Dacă ai fost expusă la terapie cu radiații la piept sau sâni înainte de vârsta de 30 de ani, precum în timpul tratamentului bolii Hodgkin, riscul de a dezvolta cancer de sân mai târziu în viață este ridicat.
Nu poți schimba – Femeile care au luat Dietilstilbestrol
Dietilstilbestrol a fost prescris femeilor din Statele Unite între anii 1940 și 1971 pentru a preveni avorturile spontane, crescând, însă, riscul apariției cancerului la sân. Același lucru se întâmplă și femeilor ale căror mame au luat Dietilstilbestrol în timp ce le-au purtat în pântece.
Poți schimba – Istoricul sarcinii
Dacă ai avut prima sarcină după vârsta de 30 de ani, nu ai alăptat sau nu ai avut o sarcină completă, acești factori pot crește riscul de apariție al cancerului la sân.
Poți schimba – Consumul de alcool
Studiile au arătat că un factor de risc în dezvoltarea cancerului la sân la femei crește odată cu consumul regulat de alcool.
Poți schimba – Consumul de hormoni
Cercetătorii au descoperit că anumite pastile anticoncepționale cresc riscul apariției cancerului la sân. De asemenea, anumite tratamente cu hormoni, inclusiv progesteron și estrogen, cresc riscul dezvoltării cancerului la sân, dacă sunt consumate mai mult de cinci ani.
Poți schimba – Activitatea fizică
Femeile care nu fac exerciții fizice în mod regulat și nu sunt active din punct de vedere fizic, au o șansă mai mare de a dezvolta cancerul la sân. Mai mult decât atât, studiile au arătat că activitatea fizică poate ajuta la prevenirea acestei boli.
Poți schimba – Obezitatea după menopauză
Femeile care sunt obeze după menopauză au o șansă mai mare de a dezvolta cancer la sân.
Citește și:
5 trucuri care te vor ajuta să renunți mai ușor la carbohidrați
Foto: Arhiva ELLE