Slabesti 30 de kilograme in 15 zile. Detalii gasesti pe blog-ul Mariei, Marthei sau Agripinei. Pacat ca nu-si face cineva un site cu denumirea „minciuna-are-picioare-scurte-si-prostia-o-limita-a-bunului- simt.ro’. Dar, de vreme ce tot suntem la subiectul „Cum sa aratam mai bine in cativa pasi simpli’ (si Doamne fereste sa fie pe banda de alergat sau pe aleile din parc!), pentru cine-i interesata care-i secretul Marthei, Mariei si Agripinei, voi face o dezvaluire demna de OTV: Photoshop-ul! Insa imbracata in hainele unei detoxifieri, oferta celor 30 de kilograme in 15 zile parca incepe sa sune mai bine. Aproape as putea crede ca-i adevarat, daca ma gandesc la cafeaua solubila pe care o beau zilnic (cea naturala nici nu-mi mai place, in asemenea hal mi s-a pervertit gustul!), daca ma gandesc la cheeseburger-ul infulecat ieri la volan sau la pizza comandata azi cu fetele la birou. Ei, sarbatoream si noi ceva, iar asta nu se intampla decat… de cateva ori pe luna. Dar deseara promit sa trec pe la piata, ca maine sa sarbatorim cu salata!
Mitul detoxifierii atotvindecatoare
Si pentru ca in viata fiecarui om vine un moment cand trebuie sa-si „spele pacatele’ comise de-a lungul atator extra-topping-uri solicitate, m-am bucurat sa primesc la birou un kit de detoxifiere, constand intr-un sirop special si un manual de instructiuni. Am zis ca-i un semn si ma apuc. Doar ca entuziasmul mi-a pierit brusc si m-a luat cu fiori pe sira spinarii cand am citit ca 14 zile n-am voie sa mananc nimic. Nici macar noaptea! Regula era: doar alimente lichide, iar recompensa de la finalul programului, 10 kilograme mai putin, o aparitie pe care deja mi-o imaginam la malul marii, si o sanatate de tun pe interior! Insa, ca orice superoferta, trebuie intotdeauna verificata de doua ori, dat fiind ca te poti trezi la casa ca platesti mai mult decat scria pe raft.
Asa ca l-am intrebat direct pe prof. dr. Mihai Voiculescu, medic primar medicina interna: „Cat e de necesara detoxifierea organismului si cat e prostie?‘. „Detoxifierea ficatului este absolut necesara’, mi-a spus. „Ficatul este uzina noastra chimica, unde se proceseaza tot ceea ce primim pe cale digestiva sau intravenoasa. Nimic nu ocoleste ficatul, care e expus unor agresiuni chimice extraordinare. Din acest motiv, ficatul si are capacitatea de regenerare. Nici o celula nu rezista pentru tot restul vietii unei astfel de agresiuni chimice. Asa se face ca trebuie sa avem grija sa nu abuzam de produsi toxici, ca depasim capacitatea de autoprotectie, iar ori de cate ori putem sa-l ajutam cu antioxidanti si alte protectoare hepatice, e bine sa o facem.’
In ceea ce priveste aceste cure extreme, posturi prelungite sau programe facute dupa retete din vecini, prof. Voiculescu insista pe faptul ca ele trebuie aplicate la indicatia si sub supravegherea unui medic: „Nu toate persoanele pot trece cu bine printr-un astfel de post. E de cautat daca individul nu are vreo boala hepatica la vedere sau ascunsa ori vreo afectiune renala, astfel incat un asemenea post sa ii dauneze’ Nici atunci cand vorbim despre un adult sanatos, prof. Voiculescu nu recomanda cure agresive si „heirupiste’. Mi-a explicat ca cel mai mare pericol al acestor obiceiuri la moda nu este programul de detoxifiere propriu-zisa, ci revenirea la alimentatia anterioara. Daca trecerea nu se face progresiv, cu alimentele uzuale introduse treptat in dieta, impactul asupra stomacului, ficatului si pancreasului poate fi atat de mare, incat sa fie perceput ca un soc, iar organele respective sa cedeze.
„Cred ca aceste cure bazate exclusiv pe alimente lichide ii ajuta strict pe cei care au facut din aceasta un comert. Pe pacienti nu-i ajuta, iar la subiectii aparent sanatosi, exista pericolul de a le declansa anumite boli de care nu aveau cunostinta pana atunci.’ Multumesc, m-am lamurit. Trebuie sa-mi abandonez ambitiile de recorduri la slabit cu scuze bune si sa ma apuc de mers mai des la piata. Detoxifierea e o greseala doar daca e facuta dupa ureche, Internet sau recomandarile prietenilor. Dar asta nu inseamna ca, de acum inainte, o sa umblu grasa, intoxicata si cu constiinta impacata!
Detoxifierea dauneaza grav sanatatii?
Cineva imi spunea de curand ca s-a lasat de fumat, fiindca dauneaza grav sanatatii, si ca, in curand, se va lasa si de citit, fiindca despre orice citeste dauneaza grav, la randul sau, sanatatii. Cred si eu ca omul s-a saturat. Insa in speranta ca se va lasa de citit abia dupa lectura acestui articol, mentionez si efectele negative ale unei detoxifieri facute incorect: declansarea anumitor boli autoimune, digestive sau renale, amanarea diagnosticarii corecte a unei afectiuni si ingrasatul. „In cazul in care nu este recomandata de un specialist si se bazeaza pe consumul unor alimente netolerate, detoxifierea poate avea efecte negative, mai ales daca este de lunga durata’, spune nutritionistul dr. Maria Florea.
„Poate sa apara sindromul de malnutritie, prin deficite de vitamine, minerale, aminoacizi etc. Acest sindrom favorizeaza aparitia unor boli infectioase oportuniste sau boli hematologice sau chiar neoplasme.’ Si ne mai cearta pe toate cele care ne gandim doar la beneficiul pe termen scurt si nu la efectele pe termen lung. Sa ti le amintesc? Aport scazut de minerale si vitamine, de aminoacizi, glucide sau lipide. „Toate au un rol bine determinat in organism. Evident ca este importanta si perioada de detoxifiere, dar cel mai important lucru este sa preintampini necesitatea aplicarii unei astfel de metode radicale.
In cazul anumitor boli, situatia este diferita. De exemplu, in constipatia cronica, in care organismul acumuleaza diferiti produsi toxici prin lipsa unui tranzit intestinal corespunzator, se aplica o dieta bazata pe multe fibre vegetale, produse lactate fermentate, foarte multe lichide. Alteori, se administreaza chiar unele tratamente medicamentoase (in functie de caz), iar prin eliminarea substantelor nocive acumulate, se constata si scaderea in greutate cu cateva kilograme. Este foarte importanta prezenta tranzitului intestinal regulat fara aplicarea unor metode drastice, iar acest deziderat se obtine printr-o dieta echilibrata.’ Imediat am plecat cu gandul la aparatele de hidrocolonoterapie, la documentarele de pe Discovery si clismele facute celebre la televizor. Aceste metode sunt indicate in anumite conditii sau doar in contextul esuarii celorlalte metode de inducere a purgatiei, spune dr. Florea.
Page: 1 2