Afirmandu-se in topul tendintelor de sezon, detoxifierea este un trend care nu trebuie adoptat dupa ureche. Ca face bine am auzit, dar ce masuri sa luam pentru a ne asigura ca nu face si rau? ELLE investigheaza.
Slabesti 30 de kilograme in 15 zile. Detalii gasesti pe blog-ul Mariei, Marthei sau Agripinei. Pacat ca nu-si face cineva un site cu denumirea „minciuna-are-picioare-scurte-si-prostia-o-limita-a-bunului- simt.ro'. Dar, de vreme ce tot suntem la subiectul „Cum sa aratam mai bine in cativa pasi simpli' (si Doamne fereste sa fie pe banda de alergat sau pe aleile din parc!), pentru cine-i interesata care-i secretul Marthei, Mariei si Agripinei, voi face o dezvaluire demna de OTV: Photoshop-ul! Insa imbracata in hainele unei detoxifieri, oferta celor 30 de kilograme in 15 zile parca incepe sa sune mai bine. Aproape as putea crede ca-i adevarat, daca ma gandesc la cafeaua solubila pe care o beau zilnic (cea naturala nici nu-mi mai place, in asemenea hal mi s-a pervertit gustul!), daca ma gandesc la cheeseburger-ul infulecat ieri la volan sau la pizza comandata azi cu fetele la birou. Ei, sarbatoream si noi ceva, iar asta nu se intampla decat… de cateva ori pe luna. Dar deseara promit sa trec pe la piata, ca maine sa sarbatorim cu salata!
Si pentru ca in viata fiecarui om vine un moment cand trebuie sa-si „spele pacatele' comise de-a lungul atator extra-topping-uri solicitate, m-am bucurat sa primesc la birou un kit de detoxifiere, constand intr-un sirop special si un manual de instructiuni. Am zis ca-i un semn si ma apuc. Doar ca entuziasmul mi-a pierit brusc si m-a luat cu fiori pe sira spinarii cand am citit ca 14 zile n-am voie sa mananc nimic. Nici macar noaptea! Regula era: doar alimente lichide, iar recompensa de la finalul programului, 10 kilograme mai putin, o aparitie pe care deja mi-o imaginam la malul marii, si o sanatate de tun pe interior! Insa, ca orice superoferta, trebuie intotdeauna verificata de doua ori, dat fiind ca te poti trezi la casa ca platesti mai mult decat scria pe raft.
Asa ca l-am intrebat direct pe prof. dr. Mihai Voiculescu, medic primar medicina interna: „Cat e de necesara detoxifierea organismului si cat e prostie?'. „Detoxifierea ficatului este absolut necesara', mi-a spus. „Ficatul este uzina noastra chimica, unde se proceseaza tot ceea ce primim pe cale digestiva sau intravenoasa. Nimic nu ocoleste ficatul, care e expus unor agresiuni chimice extraordinare. Din acest motiv, ficatul si are capacitatea de regenerare. Nici o celula nu rezista pentru tot restul vietii unei astfel de agresiuni chimice. Asa se face ca trebuie sa avem grija sa nu abuzam de produsi toxici, ca depasim capacitatea de autoprotectie, iar ori de cate ori putem sa-l ajutam cu antioxidanti si alte protectoare hepatice, e bine sa o facem.'
In ceea ce priveste aceste cure extreme, posturi prelungite sau programe facute dupa retete din vecini, prof. Voiculescu insista pe faptul ca ele trebuie aplicate la indicatia si sub supravegherea unui medic: „Nu toate persoanele pot trece cu bine printr-un astfel de post. E de cautat daca individul nu are vreo boala hepatica la vedere sau ascunsa ori vreo afectiune renala, astfel incat un asemenea post sa ii dauneze' Nici atunci cand vorbim despre un adult sanatos, prof. Voiculescu nu recomanda cure agresive si „heirupiste'. Mi-a explicat ca cel mai mare pericol al acestor obiceiuri la moda nu este programul de detoxifiere propriu-zisa, ci revenirea la alimentatia anterioara. Daca trecerea nu se face progresiv, cu alimentele uzuale introduse treptat in dieta, impactul asupra stomacului, ficatului si pancreasului poate fi atat de mare, incat sa fie perceput ca un soc, iar organele respective sa cedeze.
„Cred ca aceste cure bazate exclusiv pe alimente lichide ii ajuta strict pe cei care au facut din aceasta un comert. Pe pacienti nu-i ajuta, iar la subiectii aparent sanatosi, exista pericolul de a le declansa anumite boli de care nu aveau cunostinta pana atunci.' Multumesc, m-am lamurit. Trebuie sa-mi abandonez ambitiile de recorduri la slabit cu scuze bune si sa ma apuc de mers mai des la piata. Detoxifierea e o greseala doar daca e facuta dupa ureche, Internet sau recomandarile prietenilor. Dar asta nu inseamna ca, de acum inainte, o sa umblu grasa, intoxicata si cu constiinta impacata!
Cineva imi spunea de curand ca s-a lasat de fumat, fiindca dauneaza grav sanatatii, si ca, in curand, se va lasa si de citit, fiindca despre orice citeste dauneaza grav, la randul sau, sanatatii. Cred si eu ca omul s-a saturat. Insa in speranta ca se va lasa de citit abia dupa lectura acestui articol, mentionez si efectele negative ale unei detoxifieri facute incorect: declansarea anumitor boli autoimune, digestive sau renale, amanarea diagnosticarii corecte a unei afectiuni si ingrasatul. „In cazul in care nu este recomandata de un specialist si se bazeaza pe consumul unor alimente netolerate, detoxifierea poate avea efecte negative, mai ales daca este de lunga durata', spune nutritionistul dr. Maria Florea.
„Poate sa apara sindromul de malnutritie, prin deficite de vitamine, minerale, aminoacizi etc. Acest sindrom favorizeaza aparitia unor boli infectioase oportuniste sau boli hematologice sau chiar neoplasme.' Si ne mai cearta pe toate cele care ne gandim doar la beneficiul pe termen scurt si nu la efectele pe termen lung. Sa ti le amintesc? Aport scazut de minerale si vitamine, de aminoacizi, glucide sau lipide. „Toate au un rol bine determinat in organism. Evident ca este importanta si perioada de detoxifiere, dar cel mai important lucru este sa preintampini necesitatea aplicarii unei astfel de metode radicale.
In cazul anumitor boli, situatia este diferita. De exemplu, in constipatia cronica, in care organismul acumuleaza diferiti produsi toxici prin lipsa unui tranzit intestinal corespunzator, se aplica o dieta bazata pe multe fibre vegetale, produse lactate fermentate, foarte multe lichide. Alteori, se administreaza chiar unele tratamente medicamentoase (in functie de caz), iar prin eliminarea substantelor nocive acumulate, se constata si scaderea in greutate cu cateva kilograme. Este foarte importanta prezenta tranzitului intestinal regulat fara aplicarea unor metode drastice, iar acest deziderat se obtine printr-o dieta echilibrata.' Imediat am plecat cu gandul la aparatele de hidrocolonoterapie, la documentarele de pe Discovery si clismele facute celebre la televizor. Aceste metode sunt indicate in anumite conditii sau doar in contextul esuarii celorlalte metode de inducere a purgatiei, spune dr. Florea.
Imi amintesc de ora de fiziologie, cand ni s-a predat tensiunea arteriala. Prima intrebare pe care ne-a pus-o asistenta de grupa a fost cam ce tensiune credem ca are dansa. Daca e hiper- sau hipotensiva. Si uite-asa NU am stiut raspunsul acelei prime intrebari. Ceea ce era absolut corect, fiindca nu poti presupune, doar uitandu-te la om, ce tensiune arteriala are. De asta s-a inventat tensiometrul. La fel e si cu dietele. Oricit de nutritionist, specialist sau de savant ar fi (in mama Omida nu credem!), nimeni nu iti poate indica un anumit regim alimentar doar uitandu-se la tine. De asta s-a inventat investigatia. Si pentru ca planul unei detoxifieri corecte include vizita la un specialist, e important ca acesta sa detina cat mai multe informatii despre tine: ce-ti place sa mananci (niciodata un regim compus din alimente care iti produc sila nu are sorti de izbanda), ce-ti „cade' bine si la ce esti alergica.
Daca partea de preferinte culinare se rezolva rapid, restul necesita cateva investigatii. Alergiile alimentare sunt, de obicei, cunoscute, fiindca manifestarile apar imediat dupa ingestia alergenului, chiar daca uneori poate dura chiar si pana la trei zile. „Alergiile alimentare afecteaza aproximativ 4% din adolescenti si adulti si 5% din copii. Insa intolerantele alimentare sunt mult mai frecvente, fiecare dintre noi putand avea, la un moment dat, o reactie neplacuta la un aliment', spune dr. Adina Neagu, medic specialist in alergologie si imunologie clinica. „Insa cele doua nu trebuie confundate. Alergiile alimentare sunt mai rare si pot avea efecte mai grave, mergand chiar pana la deces intr-un timp relativ scurt. De exemplu, persoanele care sunt alergice la alune sau la fructe de mare pot ajunge chiar la insuficienta respiratorie in mai putin de o ora, intrand in soc anafilactic. In cazul intolerantei alimentare, efectul negativ apare in termen de 3-24 de ore de la momentul ingerarii.
Avand in vedere ca, in mod normal, mancam de mai multe ori pe zi, este foarte greu sa identificam cu exactitate ce aliment a provocat respectivul disconfort, chiar in cazul in care banuiesti ca problema ar fi din alimentatie. Sa zicem ca dimineata mananci o bucata de ciocolata, apoi mai iei doua mese principale, iar seara simti un disconfort intestinal inainte de culcare. Precis nu mai faci legatura cu laptele din ciocolata ingerata dimineata. Intoleranta alimentara consta intr-o reactie ce poate aparea la nivelul organismului, atunci cand acesta este pus in fata anumitor compusi ai alimentelor consumate. Aceasta situatie nu are legatura cu sistemul imunitar. In acest sens, ea este foarte diferita de alergia alimentara. Adica, intoleranta alimentara inseamna ca iti lipsesc una sau mai multe enzime necesare digestiei. De vina pot fi genele, o boala sau o perioada de stres puternic. Degeaba este «sanatos» un anumit aliment, daca organismului tau ii lipsesc dotarile necesare pentru a se folosi de el. E ca si cand ai alimenta cu motorina, cand motorul masinii tale e pe benzina.'
De fapt, e mult mai rau, fiindca masini iti mai poti cumpara, dar pentru sanatate nu exista „targuri'. Iar din cauza procesului inflamator ce se instaleaza lent la nivel intestinal, poti ajunge sa te intrebi: eu de ce nu pot slabi?! Vezi tu, totul are o explicatie! Dr. Guinea ne lamureste: „Alimentul ajunge la nivelul intestinului, unde, datorita imposibilitatii de a fi descompus in mod normal, provoaca reactii inflamatorii locale, precum si manifestari ce decurg din aceasta inflamatie locala. De aceea, intoleranta alimentara determina o serie de manifestari cum ar fi: imposibilitatea de a slabi (reactia inflamatorie locala impiedica descompunerea nutrientilor in mod normal), obezitate, constipatie, diaree, crampe abdominale, uneori varsaturi, balonare, migrene, oboseala cronica, insomnii, depresii, boli reumatice. Continuarea consumului acestor alimente la care avem intoleranta duce in timp la aparitia unor boli cronice si la dezechilibre majore in organism. De aceea, putem urma o cura de slabire si sa ne intrebam de ce nu da rezultate. Intoleranta alimentara este un obstacol in incercarea de a scapa de kilogramele in plus.'
Si este modul cel mai sigur de a te intoxica intr-un program de detoxifiere cu iaurt, de exemplu, daca tu esti intoleranta la lactoza. Iar daca simptomele de mai sus nu iti sunt straine, e cazul sa investighezi situatia. Suna foarte pompos „investigatie'. Mai mult, suna a doctori, concediu medical si spitale. Vestea buna e ca nici vorba de asa ceva. De prin 1950 exista un test gandit de doctorul Arthur Coca dupa ce a observat ca pulsul sotiei sale creste cand consuma anumite alimente. Pe vremea aceea, nu se faceau prea multe analize de sange, dar doctorul a facut legatura intre puls si hrana pe baza unui mecanism rational, dezvoltand „Testul Pulsului'. In cativa pasi simpli (conform www.care2.com) il poti face singura – tot ce iti trebuie este un caiet pentru evidenta, un cronometru si foarte multa rabdare:
Insa tehnologia moderna a dezvoltat si alte metode mai rapide si simple de investigare. De exemplu, o metoda de testare a intolerantei la lactoza sau a florei bacteriene din intestine este prin masurarea hidrogenului din expiratie, dupa ingestia unei solutii speciale. Sau o alta metoda preferata de Patrick Halford (fondatorul Institutului pentru Nutritie Optima din Londra si autorul a peste 20 de carti despre sanatate si nutritie) pentru testarea intolerantei alimentare este York Test-ul, disponibil si in Romania.
Arhiva Revistei ELLE
Foto: Guliver