Ce trebuie sa stii despre alunite

Supravegheaza-ti alunitele si observa-le evolutia, iar cand vrei sa scoti vreun nev pigmentar total inestetic, mergi la doctor. Iti spunem cum poti urmari evolutia nevilor pigmentari pentru a evita riscurile infectiilor sau cum poti indeparta in mod sigur o alunita nedorita!

Ce trebuie sa stii despre alunite

Lucrurile se schimba sau, mai bine spus, evolueaza! Daca acum cativa ani ne era frica sa scoatem o alunita, azi, lucrurile stau putin altfel. Iata ce trebuie sa stii despre alunite, cum le poti indeparta cu ajutorul laserului sau chirurgical si ce presupune aceasta indrazneala.

Termenul de alunite este folosit pentru mai toate petele de culoare maronie sau rosiatica, dar ele se disting astfel (trebuie sa stii abc-ul, macar): leziuni benigne, adica cele care nu sunt periculoase, hemangioame (anomalie vasculara), lentiginoza solara, adica pistruii, mici excrescente de culoarea pielii sau maronii (papiloame) si alunite sau, in termeni medicali, nevi pigmentari congenitali, prezente din nastere si care nu sufera modificari pe parcursul anilor.

In momentul cand o alunita capata o structura mai aparte, creste mai repede, isi modifica culoarea, forma sau conturul, cand se rupe, sangereaza sau te incomodeaza, mergi imediat la doctor. Acesta este singurul in masura sa faca analizele necesare pentru a observa corect in ce stadiu este nevul pigmentar in cauza.

Dermatologul iti va face un control clinic al intregului organism si va recurge la o examinare dermatoscopica (analiza computerizata) care permite analiza individuala a fiecarui nev. Astfel, alunitele sunt departajate in leziuni benigne, care nu prezinta risc de tumora, si leziuni displazice, care au un potential de transformare. Acele alunite considerate a fi riscante, se pot indeparta chirurgical sau cu laserul.

Indepartarea alunitelor

Estetic vorbind, alunitele nedorite (multe femei se simt incomod cu nevii pigmentari din zona fetei sau a spatelui) pot fi indepartate doar dupa o evaluare care sa indice tipul acestora. Dupa procedura, nivelul de disconfort este minim si zona este tratata cu o crema cicatrizanta, recomandata de doctor. Interventia dureaza cateva minute, fara a lasa cicatrici vizibile si fara sa doara. De cele mai multe ori, alunitele se indeparteaza cu bisturiul, deci chirurgical.

Cei mai multi dermatologi spun ca aceasta metoda este singura care elimina orice fel de risc. In timpul procedurii chirurgicale, alunita este scoasa sau decupata cu o margine de siguranta, sub anestezie locala. Zona este pansata, iar firele se scot la o saptamana.

Mai exista varianta cauterizarii, alunita fiind topita cu electrocauterul; in urma procedurii de cauterizare, poate ramane o cicatrice mica care va dispare in timp. Cea de-a treia varianta de excizie este laserul, aceasta fiind o metoda mai noua de indepartare a nevilor la care se recurge doar cand alunita in cauza este mica. Pentru ca razele laserului nu patrund suficient de adanc in piele, aceasta metoda de excizie este folosita mai rar, doar in cazul alunitelor superficiale.

La ce riscuri te expui?

Acestea sunt mici si pot varia, de la infectii tratabile, pana la reactii alergice la anestezicul folosit. Dar, in general, singura parte neplacuta este ca te alegi cu o cicatrice care, da, sogur ca si ea, poate fi indepartata, mai nou, cu laserul.

De Alice Bursuc

Foto: Close-up portrait of young beautiful woman from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet