Dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus, este important să anunți cât mai curând autoritățile, să îți fie evaluată starea de sănătate, să te izolezi și să îți urmărești cu atenție eventualele simptome. Lucrul acesta îți poate salva viața!
Dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus, așa cum li se întâmplă din ce în ce mai multor oameni care se testează la cerere în ultimele săptămâni, sunt câteva etape pe care trebuie să le parcurgi pentru a beneficia de asistență medicală și pentru a nu-i expune pe cei din preajma ta. Medicii Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, și Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase de la Matei Balș, au explicat la postul de televiziune Digi24 pașii de urmat.
Primul lucru de făcut dacă ești testat pozitiv cu coronavirus este, spune Beatrice Mahler, „să anunți Direcția de Sănătate Publică, iar pentru asta, suni și îți suni și medicul de familie. Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat.” În cazul în care poți să te autoizolezi la domiciliu, semnezi un document prin care te angajezi să respecți izolarea – iar în cazul în care prezinți vreun simptom pe parcursul izolării, este necesar să anunți imediat medicul de familie. Pacientul care a fost testat pozitiv cu coronavirus și se izolează acasă poate suna și la ambulanță, să anunțe situația și să solicite un loc de internare, a mai explicat medicul.
Însă ce faci dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus și DSP nu răspunde la telefon, din cauza suprasolicitării instituției, așa cum raportează din ce în ce mai multe persoane infectate că se întâmplă? „În mod logic, dar din păcate sunt prea puțini angajați la DSP, ar trebui să se întâmple altfel: dacă ar fi ancheta făcută rapid, ar trebui să intru în izolare, așa ar fi corect, nu mă mai deplasez. Așa se întâmpla la început: intru în izolare și dacă am nevoie, vine și mă testează DSP-ul acasă. Din păcate, acum nu se mai poate. Și mai e ceva: în momentul în care un test e pozitiv, el se raportează la DSP, deci n-ar trebui să fie mare intervalul de timp din momentul raportării și până când sună persoana respectivă, să spunem că e de bună-credință și sună. Dar se poate întâmpla să nu răspundă DSP”, a spus dr. Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș.
Medicul recomandă ca, dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus și ești simptomatic și ai o nevoie medicală urgentă, să suni la 112. Situația ideală, a subliniat Marinescu, ar fi ca gestionarea perioadei de izolare să se facă prin intermediul DSP, dar evaluarea stării de sănătate a pacientului se face tot în spital. În acest caz, dacă DSP nu răspunde iar cei de la 112 te sfătuiesc să apelezi tot la ei, singura variantă este să te deplasezi singur la spital.
Dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus, trebuie să îți și urmărești cu atenție eventualele simptome, chiar dacă ești tânăr și fără comorbidități.
Acestea, spun medicii, apar între ziua a 5-a și a 7-a. Dacă ai simptome și o bănuială că ai fi putut intra în contact cu o persoană care suferă de Covid-19, trebuie să te testezi urgent, încă de la apariția lor. Dacă nu apar simptome, testarea ar trebui să se realizeze în aproximativ a 8-a zi de la momentul contactului cu o persoană infectată.
Testarea în sine, spun medicii, poate fi o problemă în această perioadă. Asimptomaticii o fac la cerere – iar la clinicile private, ocupate să preia probe de la numeroasele persoane care pleacă în concediu în țări care impun prezentarea unui test negativ, pot să ofere rezultate și în 5-6 zile de la prelevarea probelor. Dar dacă ai reușit să treci prin acest proces și ai fost testat pozitiv cu coronavirus, chiar și când nu ai simptome în primă fază, nu uita că starea ți se poate deteriora foarte rapid după primul simptom.
„Sunt situații în care un pacient asimptomatic sau ușor simptomatic evoluează favorabil, dar evoluția poate să fie din ziua a 7-a, a 8-a până în ziua a 10-a, a 11-a cu deteriorare chiar severă. Nu există o unitate de timp în care putem spune că un pacient merge spre o deteriorare severă, nu putem spune că se întâmplă cu certitudine sau că dacă el se află în spital această evoluție va putea fi limitată. Însă cu siguranță, la sfârșitul primei săptămâni, evoluția poate să fie spre severă”, a explicat dr. Beatrice Mahler.
Foto: arhiva ELLE
Vezi şi cum se poate schimba medicul de familie – procedura și actele necesare!